wymiana wahaczy

• Autor wątku Autor wątku under28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

under28

Guest
Witam jakies 3 tyg temu zaczol sie moj problem a mianowicie stukanie w zawieszeniu,Na przegładzie koles powiedział mi ze to gumy stabilizatora wiec wymienilem , jednak po miesiacu problem nie dość ze wrocil to sie pogłebił. Wczoraj byłem to sprawdzic i sie dowiedziałem ze przyczyna walenia jest górny prawy wahacz i łącznik stabilizatora lewy. Dodaam ze mam zrobione 120 tyś. i nie mam pojecia czy kiedykolwiec zawieszenie bylo wymieniane.

Teraz mam pytanie czy wymieniac tylko te części które sa zużyte czy wymienic odrazu całość (akualnie mam na to pieniadze). Pisaliście tu zeby kupic je od użytkowników na allegro tanifia albo italtechnik (posiada tylko czeście firmy VEMA), jednak z tego co widze nie posiadają oni aktualnie tych częście chyba ze VEMA jest rownie dobra jak TRW. Czy ten sprzedawca i części sa godne zaufania ?

http://moto.allegro.pl/item613625405_wahacz_dolny_lewy_alfa_156_147_oryginal_trw.html
http://moto.allegro.pl/item613625948_wahacz_dolny_prawy_alfa_156_147_oryginal_trw.html
http://moto.allegro.pl/item619202495_wahacz_gorny_alfa_romeo_147_156_prawy_trw.html
http://moto.allegro.pl/item619203319_wahacz_gorny_alfa_romeo_147_156_lewy_trw.html
http://moto.allegro.pl/item608913174_lacznik_laczniki_stabilizatora_alfa_156_147_trw.html

Ostatnia edycja:
Witam jakies 3 tyg temu zaczol sie moj problem a mianowicie stukanie w zawieszeniu,Na przegładzie koles powiedział mi ze to gumy stabilizatora wiec wymienilem , jednak po miesiacu problem nie dość ze wrocil to sie pogłebił. Wczoraj byłem to sprawdzic i sie dowiedziałem ze przyczyna walenia jest górny prawy wahacz i łącznik stabilizatora lewy. Dodaam ze mam zrobione 120 tyś. i nie mam pojecia czy kiedykolwiec zawieszenie bylo wymieniane.

Teraz mam pytanie czy wymieniac tylko te części które sa zużyte czy wymienic odrazu całość (akualnie mam na to pieniadze). Pisaliście tu zeby kupic je od użytkowników na allegro tanifia albo italtechnik (posiada tylko czeście firmy VEMA), jednak z tego co widze nie posiadają oni aktualnie tych częście chyba ze VEMA jest rownie dobra jak TRW. Czy ten sprzedawca i części sa godne zaufania ?

WAHACZ DOLNY LEWY ALFA 156 147 ORYGINAŁ - TRW !! (613625405) - motoAllegro
WAHACZ DOLNY PRAWY ALFA 156 147 ORYGINAŁ - TRW ! (613625948) - motoAllegro
WAHACZ GÓRNY ALFA ROMEO 147 156 PRAWY - TRW !! (619202495) - motoAllegro
WAHACZ GÓRNY ALFA ROMEO 147 156 LEWY - TRW !! (619203319) - motoAllegro
LACZNIK LACZNIKI STABILIZATORA ALFA 156 147 - TRW (608913174) - motoAllegro

Tutaj zdania będą podzielone ,jeśli masz gotówkę to rób cały zawias a co do części Vema to nie mogę nic powiedzieć ,Ja bym bral TRW lub Febibilstein .Obecnie mam 130 tys przejechane przod ok nie wybity org ,tylko wachacz tylny poprzeczny ma luz ,i w zwiazku z tym mam zamiar robic remont calej zawiechy, tez szukam jakiegos sprzedawcy godnego polecenia ktory zrobi dobra cene za kpl .

koledzy jest jeszcze jeden allegrowicz z oryginałami TRW - kriss156jtd - ja u niego tanio kupiłem oryginalne fiatowskie wahacze , jest jeden szkopuł z krissem , nie daje gwarancji

co do febi - darujcie sobie , beznadzieja w alfie (może w vw są dobre) , z autopsji

koledzy jest jeszcze jeden allegrowicz z oryginałami TRW - kriss156jtd - ja u niego tanio kupiłem oryginalne fiatowskie wahacze , jest jeden szkopuł z krissem , nie daje gwarancji

co do febi - darujcie sobie , beznadzieja w alfie (może w vw są dobre) , z autopsji

Dzieki

Kolego @under28 jak masz pieniądze na wymianę całego zawieszenia to zrób to. Tak naprawde to do końca nie wiesz co Ci puka - ja miałem podobny problem i wymieniłem wszystko co się dało. Jak będziesz miał samochód u mechanika to za jednym razem niech wymieni wszystko(no chyba, że sam się za to weźmiesz). Wiem z własnego doświadczenia, że odnaleźć powód pukania w zawieszeniu Alfy 156 nie jest tak łatwo. U mnie w Alfie mam części tył Vema i przód TRW - na razie jest OK. P.S. tym co powiedzą na przeglądzie zbytnio nie radzę się sugerować u mnie na przeglądzie niby wszystkie pomiary wyszły prawidłowo jeśli chodzi o zawieszenie a jak wymieniałem stare części to kilka wahaczy miały takie luzy, że strach było jeździć.

Dziekuje za pomoc , chyba zdecyduje sie na wymiane calego przodu

dołączę się do tematu
po wymianie przedniego zawieszenia czyli wahaczy góra/dół ,łączniki i tulejki stabilizatora
potrzebne jest ustawienie zbieżności ??

Ostatnia edycja:
dołączę się do tematu
po wymianie przedniego zawieszenia czyli wahaczy góra/dół ,łączniki i tulejki stabilizatora
potrzebne jest ustawienie zbieżności ??

Jest potrzebne.. A przynajmniej jej skontrolowanie. ;)

Oczywiście każdy robi, jak uważa, ale dla mnie wymiana dobrych części jest bezsensowna. Zawsze w zawieszeniach wymieniam tylko to, co ulegnie zużyciu. Trzeba tylko dobrze rozpoznać, co jest do wymiany.

Nie do końca bezsensowna. Ja zawsze robię przy samochodzie sam (dostęp do dobrze wyposażonego warsztatu) więc mogę wymieniać zawieszenie częściowo i odpada robocizna. Wiele osób ma taką pracę, brak czasu, brak pieniędzy, potrzebę użytkowania pojazdu że "nie stać" Ich na robotę na raty. Nawet jak część zawieszenia nie stuka do gumy się wyrabiają i tracą sztywność, dokładając nowe elementy - sztywne- pozostałe stare szybciej się "wytrzaskają". Więc każdy musi ocenić sam czy robić kompleksowo czy na raty. Robisz raz, wydajesz na robotę raz, i zapominasz o warsztatach na 50-60 tyś km. A na raty to więcej zostawisz u majstra niż wydasz na zawieche a stuki, puki doprowadzą Cię do rozstroju nerwowego.
Spadam wymieniać wachacze dolne. ;-)

TRW to firma której wahacze szły na pierwszy montaż do AR156 i jej zamienniki najlepiej się w alfach sprawdzają

- a jak z jakością wahaczy TRW od tej firmy, ma ktos doświadczenie w kontaktach z nimi.

- fiat-lancia-alfa.pl

Bubu, ja brałem od nich kilka rzeczy. Generalnie są ok, choć polecam kontakt telefoniczny. Wtedy jakoś bardziej rzeczowo i konkretnie się z nimi dogaduje o tym i o owym ;)
Dla przykładu, jeśli nie wspomnisz o nakrętkach do wahaczy, to ich po prostu nie dostaniesz :) Nie wiem jak jest z wahami od innych producentów. Na górnych wahaczach od nich zrobiłem ok.35 kkm i teraz poszły na złom (koła - 17 cali, silnik - 2.4 JTD). Dostawy były, góra, w ciągu dwóch dni, z tym że ja do Kato mam całkiem blisko, więc sprawnie im to szło.

Witam!

mam pytanie dotyczace gornych wahaczy w alfie 156 2.4JTD. czy aby je wymienic trzeba sciagnac cale przednie zawieszenie? od jakiegos czasu pojawilo sie sie stukanie w zawieszeniu i czasami lekkie skrzypienie, glownie jezdzac po nierownosciach, obojetnie czy przy skrecaniu czy prostej jezdzie. pojechalem do znajomego mechanika i ten powiedzial ze sa luzy na gornych wahaczach a prawy drazek stabilizatora nadaje sie do wymiany. twierdzi ze wyjdzie to jakies 1,5 - 2 dni roboty bo trzeba sciagnac cale zawieszenie...
pozdr

Witam!

mam pytanie dotyczace gornych wahaczy w alfie 156 2.4JTD. czy aby je wymienic trzeba sciagnac cale przednie zawieszenie? od jakiegos czasu pojawilo sie sie stukanie w zawieszeniu i czasami lekkie skrzypienie, glownie jezdzac po nierownosciach, obojetnie czy przy skrecaniu czy prostej jezdzie. pojechalem do znajomego mechanika i ten powiedzial ze sa luzy na gornych wahaczach a prawy drazek stabilizatora nadaje sie do wymiany. twierdzi ze wyjdzie to jakies 1,5 - 2 dni roboty bo trzeba sciagnac cale zawieszenie...
pozdr

chyba musisz zmienić mechanika ;)

mi w 1.5 dnia wymienili cały przedni zawias (wszystkie wahy, łączniki), ustawili zbieżność, wymienili termostat z płynem chłodnicznym, wymienili płyn od wspomagania, wymienili osłonę przegubu wewnętrznego, wyczyścili EGR, sprawdzili szczelność dolotu...kiedy czekali na części (termostat, osłona) robili inne auto, żeby nie marnować wtedy czasu...

ten prawy drążek stabilizatora mnie zastanawia.. chodzi o łącznik, czy cały stabilizator??
gdzieś tu na forum, lub ew.na alfaclub.pl jest opis jak wymienić samemu górne wahacze, więc sam powiedz, czy może to trwać 2 dni...

- a jak z jakością wahaczy TRW od tej firmy...
lepiej juz nie mozesz miec :) polecam zas zakupy tanifiat wg mine tam bedzie najtaniej w porównanoiu do juz przetaczanych na forum pozostałych firm - polecam!

---------- Post dodany o godzinie 20:04 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:02 ----------

...jak wymienić samemu górne wahacze, więc sam powiedz, czy może to trwać 2 dni...
leniwiec zrobi to w max 6 h

Heh, Alfor, no tam była ironia z tymi dwoma dniami ;)

Jestem ciekaw ile kosztuje taki wahacz trw bez gwarancji?

Amortyzatory
Powrót