[155] Wymiana wachacza ar 155

dareckii

Nowy
Auto
Alfa Romeo 155 1.8 T.Spark
Cześć :D

Przykładam się do wymiany wachaczy w 155 gdyż niestety przeglądu Bella nie dostała :( z powodu lewego wachacza, a słyszałem że lepiej wymienić takie części parami dlatego mam takie pytanie jakieś polecane firmy wiem że najlepiej było by TRW :P ale czy są jeszcze jakieś inne może "delikatnie" tańsze a równie dobre firmy?? Czy lepiej zainwestować raz a porządnie ?? :)

Wahacz TRW ponad 200zł fast około 100zł na kazdy z nich auto przejdzie przegląd. Fakt najlepiej wymieniać parami i sprawdzić zbieżność

Moim zdaniem nie widzę róznicy miedzy tymi wahaczami po za nazwą i ceną

Fast nie jest zły to nie jest zwykły chinczyk a jakość do ceny dobra , 2 wahacze kupisz za 180 zł na Allegro bez problemu

Ja polecam firmę Birth.
Ja też mam te wahacze założone. Mało co prawda jeżdzę swoją 155V6 wymieniałem przy przebiegu coś około 180tys teraz jest 260 i nic nie wskazauje na to zeby coś się posypało

Ja też mam te wahacze założone. Mało co prawda jeżdzę swoją 155V6 wymieniałem przy przebiegu coś około 180tys teraz jest 260 i nic nie wskazauje na to zeby coś się posypało

Przy Polskich drogach to wynik rewelacyjny a TRW chyba trochę jest przereklamowana ...

po autostradach tylko jezdzisz ?:)
wynik naprawdę zacny
zarówno fast jak i trw mi padaly po ok 1,5-2 lat czyli 10-15k max
ale to kraków, czyli chyba najgorsze drogi w PL.

w

po autostradach tylko jezdzisz ?
wynik naprawdę zacny

90% to jazda po Warszawskich ulicach Auto mam od 2006 Maj i wahacze były wymieniane tylko raz po zakupie auta, naprawdę auto mało awaryjne, xhłodnica wody była wymieniana dwa razy, tarcze z klockami 2 razy tuleje tylnych wahaczy raz, końcówki drążków kierowniczych teraz bedzie 3 raz. Auto można powiedzieć bezawaryjne żeby nie korozja podłogi której nigdy nie zabezpieczałem antykorozyjnie co było błędem. Rozrząd czyli pasek z napinaczem wymieniany 2 razy i jakieś tam drobne pierdoły jedynie poważnym problemem jest klima która gdzies jest nieszczelna i działa po napełnieniu czynnikiem tylko kilka dni

Moog. zrobiłem na nich 3lata/30tyś km po wrocławskich okopach i poligonach. tradycyjnie poszła prawa strona szybciej od lewej. wtedy kosztował 150zl za szt.

Moja poprzednia 155 na fastach padła po 15k km na feldze 16" i ori zawieszeniu :( Ale fakt, na TRW podobno też potrafi paść wszystko szybko, nie warto do TRW przepłacać wg mnie. Ciekawe są Wasze wyniki na Moog i Birth, hmmm może warto następnym razem takie kupić? :)

Ja przejeździelem na wahaczach firmy VEMA 4 lata i ok 40 tys km, z czego 95% miasto, raczej nie mialy lekkiego zycia, a luzow bylo brak.

Nie mam doświadczenia z wahaczami w 155 ale w 147/156 Fast to najgorsze gówno, jakie można zamontować. I tak, jest to najzwyklejszy "chińczyk" jak MaxGear i inne dziadostwa.

Mówicie o TRW ale nikt nie wspomina, że podróbek TRW jest równie dużo co Fast'ów na Allegro (a i w sklepach).
Oryginalnemu TRW nie dorównuje ani Febi ani nic innego (147,156) - pewnego rodzaju zastępstwem (tańszym) trzymającym jakiś poziom jest Vema.

Dokładnie tak jak kolega wyżej , w moim przypadku w AR 146 mam założone wahacze z vemy , zrobiłem już na nich z 40-50 tyś km po śląskich drogach i nic się z nimi nie dzieje .

Forumowicze!
Czy nie posiada ktoś udokumentowanej wymiany ze 155-ątki ( Foto)? Przymierzam się w piątek do wymiany i nie chciałbym tam coś pomieszać :P

Forumowicze!
Czy nie posiada ktoś udokumentowanej wymiany ze 155-ątki ( Foto)? Przymierzam się w piątek do wymiany i nie chciałbym tam coś pomieszać :P

Poszukaj w dziale Zrób to sam. Wymiana bardzo prosta, z tego co pamiętam to auto podnosisz i na kobyłki, luzujesz śrubę mocyjącą sworzeń do zwrotnicy i po uderzeniu młotkiem w mocowanie wahacz sam opada. Potem tylko mocowanie wahacza do odkręcenia przy przedniej i tulnej tulei i możesz wyciągać i nowy w odwrotnej kolejności. Uważaj tulko na latający luźno McPerson, żeby nie uszkodzić górnej poduszki etc. Jak o czymś zapomniałem to niech ktoś sprostuje :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót