[145] Wymiana termostatu - jaki, używany/nowy?

kuba321123

Nowy
Auto
Alfa Romeo 145 Hatchback 1.6 i.e. 16V T.S.
Siema! Czy możecie mi polecic jakiś termostat w rozsądnej cenie, mówię tu o nowym, nie wiem dokładnie ile może on kosztowac, a nie chce wsadzic też czegoś, co po kilku miesiącach padnie, ale też nie będę wydawał grubego hajsu na to :D I czy w AR 145 1.6 TS 120km, do którego mi jest on potrzebny jest tylko jeden rodzaj termostatu? - bo wyczytałem gdzieś na internecie, że dwa :rolleyes:. A może ktoś z Was ma do sprzedania DZIAŁAJĄCY termostat do mojej AR? :> Przy okazji gdzie znajduje się korek do spuszczania płyny chłodzącego i jak już go będę spuszczał, to mówili coś o otworzeniu czegoś, żeby CAŁY płyn wypłynął, gdzie to jest? :D DZIĘKI ZA ODPOWIEDŹ :P

Odkrecasz korek w zbiorniczku płynu chłodzącego, zdejmujesz dolna rurę gumowa idącą do chłodnicy i tak sie spuszcza płyn chłodzący z silnika, otwarty nawiew ciepłego powietrza na maxa

Odkrecasz korek w zbiorniczku płynu chłodzącego, zdejmujesz dolna rurę gumowa idącą do chłodnicy i tak sie spuszcza płyn chłodzący z silnika, otwarty nawiew ciepłego powietrza na maxa
Dla pewności wole zapytac. http://iv.pl/images/89086116416755768749.jpg a mówiłeś, że mam rozkręcic rurę dolną od chłodnicy, ale czy wtedy tak czy siak nie zostaną resztki na dole chłodnicy? A nie ma jakiegoś korka, żeby spuścic? Bo do rury chyba, bez zdjęcia zderzaka się nie dostane.. BTW. robic to na włączonym silniku, czy tylko kluczyk na zapłon i nawiew włączyc?

Ostatnia edycja:
Dolny poziom płynu w chłodnicy jest na wysokości rury gumowej i z pewnością spłynie cały płyn, przekręć tylko zapłon bez konieczności odpalania silnika i załącz nadmuch gorącego powietrza na maxa. termostat dobierzesz bez problemu u naszych sprzedawców forumowych w dziale bazar, jest spory wybór termostatów i sprzedawców znających sie na rzeczy.

Tak jak wkleiłeś fotkę
do tego dolny wąż chłodnicy zdejmujesz nie górny

Ostatnia edycja:
I jeśli ktoś ma coś takiego, albo coś to niech odpowie, w sensie termostat, bo nie mogę pisac jakoś na "kupię części" ;/

Ja za nowy termostat Vernet zapłaciłem 119zł ;) . Więc bez sensu bawić się w używane

Nowego verneta mam i za powiedzmy 95zl mogę odsprzedac.

Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk

E tam bierz używany. Ja kupiłem tutaj od jednego użytkownika za 40 zł z wysyłką i śmiga bardzo ładnie. Tylko wejście na czujnik temp było inne to wsadziłem ze starego popsutego termostatu.
Procedura wymiany jest dosyć prosta bo pisze to laik na maxa. Tylko uważaj żeby śruby nie złamać w AR to mi się niestety często zdarza :(

Sprzedam Używkę z 2000 roku. Ja kupiłem termo do 1,6 TS bo myślałem że w 1.4 jest taki sam. teram ten jeden mi zalega i chętnie się pozbędę.

Ja kupiłem wernet za 106zl i działa juz 10kkm bez zarzutu. Trzeba tylko sprawdzić ile wypustek ma twój termostat bo były 2 rodzaje (jeden miał o jedna wypustkę do rury więcej) Wymiana jest prosta, do zrobienia samemu. Nie spuszczałem całego płynu: odpiąłem rurę ze starego termostatu i spuściłem to co się lało do worka, po montażu wlałem wszystko z powrotem. Termostat trzyma się o ile pamiętam na 3 śrubach. Kolejność operacji:
- odpiąć przewód czujnika temperatury
- ściągnąć najniższy przewód z termostatu i spuścić płyn do butelki czy innego pojemnika
- sciągnać resztę przewodów
- odkręcić czujnik temperatury
- odkręcić termostat od obudowy silnika
- w odwrotnej kolejności zamontować wszystko na nowym termostacie.
- zalać płyn chlodniczy
- z otwartym korkiem zbiornika wyrównawczego odpalić samochód i poczekać aż rozgrzeje się do 90 stopni, sprawdzić po temperaturze rury do chłodnicy czy wtedy otworzy się obieg na chłodnicę..
- do tego momentu obieg powinien być już odpowietrzony.
- zamknąć zbiornik wyrównawczy i cieszyć się działającym termostatem.
Pozdrawiam

Haha żaden kowal ja nie wiem jak to się dzieje. Złamały mi się śruby od pokrywy tunelu czy jak to się mówi , od wydechu jedna , 2 na kolektorze wydechowym które wierciłem po kilka godzin żeby nowe wstawić . Złamał mi się też czujnik od wstecznego. W mojej starej renówce 92 takie rzeczy sie nie zdarzały. Podczas odkręcania termostatu już się bałem że znów ten proceder się powtórzy. Na szczęście chociaż z tym udało się bez problemów.

Amortyzatory
Powrót