[164] Wymiana silnika.

• Autor wątku Autor wątku wais
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wais

Guest
Witam serdecznie wszystkich Alfaholików.

Przymierzam się do wymiany silnika w swojej Belli. Do niedawna siedział w niej
silniczek AR 164 2.0 TS 8V 146KM? Planuje wyminę na większy. Mianowicie
2.0 V6 turbo, bądź 3.0 V6 . Interesuje mnie opinia na temat tych dwóch silników, ponieważ nie jestem w ogóle obeznany. Na dobrą sprawę jeszcze sam przestudiuje ten temat i poszukam coś na forum w wolnych chwilach. Ale chciałbym podążyć do głównego wątku tego tematu, a więc :jak z osprzętem i wszystkimi podzespołami? Czy to opłacany interes, czy lepiej zmienić taktykę ?. Chciałbym już szukać dawcy organów dla mojej AR ale najpierw przed, wolę usłyszeć opinię tych którzy zbliżeni są w tym temacie. Dziękuje z góry za sugestie.

Pewnie większość osób doradzi ci zmianę na Alfę z silnikiem jaki chcesz. Tylko jest ciężko znaleźć 164 w dobrym stanie. Jaka kupisz dawcę wszystko będzie pasowało. Jeszcze kwestia wyboru rocznika czy przed czy po 93r. Poza silnikiem i skrzynią jeszcze musisz przełożyć zwrotnice i piasty z tyłu 4 śruby w ts a 5 w V-kach. Przekładka dosyć prosta i na pewno czasochłonna. Właśnie jestem w trakcie montażu V6 24v ze 166.
Czy to opłacalny interes, pewnie nie, aczkolwiek osobiście zabrał bym się za takiego swapa bo lubię dłubać.
Pozdrawiam

12 zaworówki- mechaniczne kasacje luzów Cię czekają, silniki uchodzące za bardzo żywotne, żresztą na niemieckich aukcjach często sie widzi że i po 300 000 przekraczają bez napraw głównych. Mają mocny dół 1500 obrotów wg wykresu to 190 Nm w 3.0 12v. Rozrząd SOHC, fajny dźwięk, klekot na wolnych obrotach to normalne zjawisko.

24 zaworówki- również fajne silniczki, mocniejsze nieco w górnym zakresie obrotów jak to DOHCe. Tu kasacja luzów automatyczna.

W jednym i drugim przypadku masz pasek rozrządu. Mogę Cię pocieszyc, że pompa wody jest na pasku wielorowkowym, a nie na rozrządzie.

2.0 V6 Turbo ma głowicę 12v, 3.0 V6 12v występował w kilku odmianach od 179 do 192 KM i 200KM w wersji QV

3.0 V6 24v to głównie 210 KM i 231 w QV, czy 235 w Q4.

Silniki V6 ogółem
Częśc danych dotyczących 164

Witam. Jestem na etapie szukania silnika do mojej belli, w związku z tym chciałbym się dowiedzieć czy aby przełożyć silnik to trzeba posiadać dokładnie taki sam o identycznym numerze silnika, czy może się zgadzać jedynie moc, pojemność? Po ponad miesiącu szukania silnika w końcu znalazlem sprzedającego i ma taką jednostkę z jedną różnicą - tamten ma oznaczenie 66303, a w mojej jest zamontowany 64305 (164.H1A) Wizualnie wszystko wygląda tak samo. Czy elektryka i cały osprzęt będzie taki sam w tych silnikach, czy dalej muszę szukać...?
Dziękuje za wszelkie informacje.

Ostatnia edycja:
Wymienione przez Ciebie zmiany w nr wykazuja zmiany w dolocie i egr-jednak jesli dysponujesz osprzetem z 12v to bez problemu bedzie działał o wiekszość 12v na tym osprzecie np w 24v z 166 jest inny dolot niz w 164 24v ale silnik jest prawie identyczny- inna pompa wody - minimalnie- ale zasada pracy i sterowania podobna. zakłądasz po prostu dolot z 164.- jesli chodzi io osprzet silnikanp. klima wspomaganie to warto dokładnie sprawdzicjaka wersjasilnika dysponujesz i dobra pod to konkretny silnik- bez wzrokowego sprawdzenia sie nieobejdzie.

Mogę Cię pocieszyc, że pompa wody jest na pasku wielorowkowym, a nie na rozrządzie.

Ale nie zmienia to faktu że do jej wymiany i tak rozrząd trzeba rozpiąć, napewno w 24v choć podejrzewam że 12v tak samo... :/

Ja chcę wyciągnąć silnik ze 164 3.0 12v i szukać kupca.
Nie wiem jak się zabrać za wyciąganie. Jakieś rady Panowie?

Olej też by wypadało wylać :P
Uszy od silnika masz widoczne (z przodu, i za kolektorem dolotowym z tyłu).

Czy trzeba wjechać na kanał żeby wszystko odkręcić i czy skrzynie też trzeba odkręcić?

Masz PM. - jak możesz odpowiedz i przy okazji podeślij maila to wyślę ci tutorial jak wyjąć silnik ze 164 :)

Silnik wyciągnięty. Nie łatwa to była sprawa, ale się udało.

Nie martw się. Nic się nie stało.

Amortyzatory
Powrót