Wymiana silnika w 146

• Autor wątku Autor wątku kubuś33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kubuś33

Guest
witam wszystkich mam problem obecnie mam alfe 33 1.4boxer :lol: i zakupiłem 146 1.6 Ts z 97r niestety pechowa zajeżdżony silnik chce zmienić silnik tylko ze nie bardzo jest skąd znalazłem jeden z 2000r oczywiście też 1.6 ts i nie wiem czy bedzie pasował jak możecie piszcie czy będzie to grało

Niestety raczej nie.Jak to jest 1.6TS z 2000r to ma troche inne oprzyżądowanie niż te starsze.Różnią się nawet kolektorem dolotowym.Nowszy TS ma plastikowy.A ile za ten silnik cenią?POzdrawiam

Poszukaj na allegro dziś widziałem 1.6 z T.S 145.

Tak jak Marek napisal silnik 1.6 z 97r jest calkowicie inny niz z 2000r
ja mialem podobny problem z 1,4 z 99r i niestety bylem zmuszony do kumpna drugiej alfy na czesci z 1,6 00r - 1,4 nie bylo prawie wcale, zreszta kupno drugiej alfy wyszlo mnie niewiele drozej niz sam silnik:D
sprawdz oznaczenie swojego silnika na tabliczce znamionowej i takiego tez szukaj

no całkowicie to chyba nie, przyciez żelastwo to samo tylko cos w osprzecie jest zmienione widocznie..

kiedys widzialem 155 z silnikiem 1.8 16v juz z plastikową obudową i koles sie zarzekał ze nic nie musial zmieniac a wczesniej mial 2.0 16v z metalową...

Osprzęt całkowicie się rózni..wiem bo sam zmieniam silnik w mojej alfie...i wiem jaki jest z tym problem bo po silnik jechałem aż w okolice Radomia.A konkretnie do Orońska

Marek napisał:
Osprzęt całkowicie się rózni..wiem bo sam zmieniam silnik w mojej alfie...i wiem jaki jest z tym problem bo po silnik jechałem aż w okolice Radomia.A konkretnie do Orońska

Wszystko się zgadza, tylko, że można zmienić sam goły silnik, a osprzęt założyć z tego uszkodzonego i wszystko będzie grało. Silnik sam w sobie jest prawie taki sam. Zmiany w jego konstrukcji w niczym nie przeszkadzają i można je sobie zamieniać, tylko osprzęt musi zostać z ten, który był na samochodzie.
Pozdrawiam. :wink:

dolotowego.podobno są inaczej szpilki umiejscowione.tak mi w każdym razie mówił szeryf z aso

Marek napisał:
dolotowego.podobno są inaczej szpilki umiejscowione.tak mi w każdym razie mówił szeryf z aso

No to potwierdza się opinia na temat wiedzy pracowników niektórych ASO. Totalna bzdura, wszystko pasuje bez najmniejszych różnic. Nawet długość ich jest taka sama.

No to ładnie...jak bym to wiedział to bym wcześniej do mojej belli kupił ten starszy ts...a nie czekałem cały czas żeby znaleść ten nowszy...

Marek napisał:
No to ładnie...jak bym to wiedział to bym wcześniej do mojej belli kupił ten starszy ts...a nie czekałem cały czas żeby znaleść ten nowszy...

No to faktycznie lipa była. Różnice w silnikach zaczęły się dopiero po 2001r, ale też największą była wysokość bloku. Ale to już nie w 145/146. :wink:

Zastanawiam się czy jest możliwość zamiany silnika 1,4 TS na 1,6 a jeśli tak to czy jest to legalne(zmiana pojemności) i da się wprowadzić taką zmianę do dowodu rejestracyjnego czy też trzeba by było kombinować z przeglądami?

Pablo. napisał:
No to faktycznie lipa była. Różnice w silnikach zaczęły się dopiero po 2001r, ale też największą była wysokość bloku. Ale to już nie w 145/146. :wink:

a w jakiej pojemnosci byla roznica bloku??

bo w 2,0 JTS jeszcze blok z TSa montowali przeciez

NO 1.6 jak założysz to pewnie trzeba by jednostke sterującą(tak mi się wydaje)pozatym jak masz większą lub mniejszą pojemność od orginalnej to trzeba by to w urzędzie komunikacji zgłosić.

Marek napisał:
jak masz większą lub mniejszą pojemność od orginalnej to trzeba by to w urzędzie komunikacji zgłosić.

Znajomy ma samochód też AR w którym ktoś kiedyś wymieniał silnik w dowodzie rejestracyjnym ma poj. 1,6 naprawdę zaś 1,8... jeździ już tak jakiś czas i jak na razie dobrze na tym wychodzi :mrgreen:

Alfista napisał:
Pablo. napisał:

a w jakiej pojemnosci byla roznica bloku??

bo w 2,0 JTS jeszcze blok z TSa montowali przeciez

Masz rację, wszystko się zgadza.
Różnica polegała na wysokości bloków w 1.6, 1.8, 2.0, a co za tym idzie były inne tłoki i uszczelki. Zmiana nastąpiła wraz z wprowadzeniem norm emisji spalin w 2001r. Silnik JTS ma już ten blok po zmianowy, ponieważ wcześniej ich nie było.
Pozdrawiam. :wink:

Amortyzatory
Powrót