[159] wymiana rozrzadu 2.2 benzyna - koszt i jaki warsztat wybrac w Warszawie?

zgadnij

Nowy
Auto
159
Witam!
Planuje wymiane kompletnego rozrzadu w AR159 2.2 benzyna z 2007r.
Pytanie do osob ktore cos takiego robily ostatnio - gdzie wymienialiscie i ile placiliscie?
To jest jakis temat tabu chyba... w Warszawie ceny od 4500 w ASO do 10000 na Arkuszowej 2A (ten serwis swoja droga to jest jakis zart).

Dzieki z gory za kazda odpowiedz!

Witam!
Planuje wymiane kompletnego rozrzadu w AR159 2.2 benzyna z 2007r.
Pytanie do osob ktore cos takiego robily ostatnio - gdzie wymienialiscie i ile placiliscie?
To jest jakis temat tabu chyba... w Warszawie ceny od 4500 w ASO do 10000 na Arkuszowej 2A (ten serwis swoja droga to jest jakis zart).

Dzieki z gory za kazda odpowiedz!

Za 10000 ktoś Ci policzył? hehe...dobre sobie ;)

Jeśli chodzi o serwisy w Warszawie to się nie wypowiem, natomiast jeśli chcesz wymienić na oryginalny rozrząd to cena za komplet razem z wymianą 4500zł jest ceną bardzo dobrą.
Oczywiście jeżeli mowa tu o łańcuchu, kołach zębatych itd., komplet 4500zł oryginał z wymianą to świetna cena. Jeśli za wymianę trzeba będzie dodatkowo poza 4,5ts zł zapłacić to też tragedii nie ma, chociaż negocjowałbym ;) .
Oryginalny rozrząd można dostać między 4, a 5 tys zł w zależności od serwisu. (mowa o komplecie).

Ja wymieniłem na zamiennik, był tańszy, po wymianie przejechałem już prawie 5000km (bardzo dużo jeżdżę jak na benzynę, ale Alfą szkoda nie jeździć :D )
i żadnej różnicy nie widzę, poza ceną oczywiście.

W razie jakbyś miał dodatkowe pytania o ten silnik chętnie odpowiem.
Pozdrawiam :)

Oczywiście jeżeli mowa tu o łańcuchu, kołach zębatych itd., komplet 4500zł oryginał z wymianą to świetna cena. Jeśli za wymianę trzeba będzie dodatkowo poza 4,5ts zł zapłacić to też tragedii nie ma, chociaż negocjowałbym .
Oryginalny rozrząd można dostać między 4, a 5 tys zł w zależności od serwisu. (mowa o komplecie).

4500 to cena za czesci i wymiane (duzy komplet chyba 14 czesci i dwoch lancuchow), ale na Allegro zamienniki mozna znalezc za 700zl (jeden lancuch i kilka rolek/slizgow)- to mnie zastanawia, czy faktycznie jest to takie drogie, czy mozna kupic te czesci i zrobic to za max 2000zl na tych zamiennikach.

Bo na Arkuszowej głównie robią samochody pokroju Lambo czy Maserati, więc IMO ceny od razu są ileśtam wyższe.

4500 to cena za czesci i wymiane (duzy komplet chyba 14 czesci i dwoch lancuchow), ale na Allegro zamienniki mozna znalezc za 700zl (jeden lancuch i kilka rolek/slizgow)- to mnie zastanawia, czy faktycznie jest to takie drogie, czy mozna kupic te czesci i zrobic to za max 2000zl na tych zamiennikach.

Zamienniki za 700zł to sobie daruj ;) Bałbym się o silnik :)
Również polecam lekturę tematów, a szczególnie tego założonego przeze mnie, gdzie też zastanawiałem się jaki rozrząd wybrać:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/92607-jaki_rozrzad_kpl_do_2_2_jts.html

Pozdrawiam

Teoretycznie jest to rozrzad montowany fabrycznie - jezeli tak, to po co przeplacac?
Hmm...FEBI montowane fabrycznie? Może w takim razie o czymś nie wiem i jestem niedoinformowany, ale troszeczkę śmiem wątpić ;)
Na allegro różne cuda wypisują :P

Jak chcesz mieć wszystko dobrze zrobione jedź do Tomka Seligi, warsztat w Lesznowoli. Tylko tam serwisuje swoje włoszki i jestem bardzo zadowolony.

hmm, skoro na arkuszowej byles to pozostaje Ci jeszcze pablo garage (ale to daleko bo pod Minskiem), tomek Twardowski (ale będzie drogo bo to ASO), carservis ma teraz jakies zniżki dla starszych aut nawet do 30% ale może się okazac ze auto ma 6,5 roku a promocja jest dla 7 latkow ;) ale zadzwonić nie zaszkodzi. Mogę Ci dac tez telefon do mojego mechaniora. 2.2 jts powinien ogarnąć bez problemu, bo sporo opli robi a ten silnik jakby nie patrzeć jest wybitnie oplowski :P szczegoly na priva

Twardowski zaproponowal cene taka jak na arkuszowej - 10000, ale jak mu powiedzialem ile chca w innych ASO to powiedzial zeby przyjechac to sie dogadamy ;)

części popytaj w Inter Team, bo ceny mają zazwyczaj b. dobre i może uda ci się taniej nabyć graty

Mam jeszcze jedno pytanie... jezeli slychac juz ten lancuch, pojawil sie blad czujnika polozenia czegostam, nie pamietam czego :), to czy moge jeszcze jezdzic tym samochodem?
Innymi slowy, czy mozna uszkodzic silnik jezdzac na rozciagnietym lancuchu? Ktos sie orientuje, albo mial jakies doswiadczenia?
Dzieki!

Mam jeszcze jedno pytanie... jezeli slychac juz ten lancuch, pojawil sie blad czujnika polozenia czegostam, nie pamietam czego , to czy moge jeszcze jezdzic tym samochodem?
Innymi slowy, czy mozna uszkodzic silnik jezdzac na rozciagnietym lancuchu? Ktos sie orientuje, albo mial jakies doswiadczenia?
Dzieki!
Chyba sam znasz odpowiedź na to pytanie ;) niby jeździć się da, ale raczej nie powinieneś, szkoda ryzykować :)

Wlasnie co ciekawe jeden mechanik mi mowil, ze przy lancuchu rozciagnietym nic nie powinno sie stac - stad moje pytanie na forum :)

Czołem,

Czy w JTS da się wymienić same koła zębate wałków rozrządu czy są one zintegrowane z wariatorami?

Se odpowiem. Koła zębate są zintegrowane z wariatorami.
Kojarzy ktoś czy występują blokady rozrządu do tego silnika? Nigdzie w necie nie mogę ich znaleźć. Nawet w instrukcji w ePer nie ma nic o blokadach, a bez możliwości zablokowania rozrządu Tak trochę głupio.

Amortyzatory
Powrót