• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Wymiana przewodów hamulcowych/koszt?

Dzisiaj tak pojechałem do mechanika mam do niego 3 minuty drogi autem.
Popatrzeliśmy , ja siadłem na górze pompowałem a on coś tam na dole grzebał. Początkowo nie mógł znaleźć gdzie cieknie.
Wyszło tak jak myślałem koło tych sanek jeden przewód rozwalony. Gość powiedział że jakieś 1,5 metra kabla , mówi że za 100 zł to zrobi.
Zgodziłem się , na dodatek okazało się że na prawym wahaczu mam pękniętą gumę. To za dodatkowe 50 zł też ją wstawi. Ponoć coś tam może wpaść pod tą gume i będzie po wahaczu.
Z tyłu te przewodu pordzewiałe ale jeszcze nie przeciekają . Może je jakimś wd 40 posikam.
Wydech na dwóch śrubach to mówił żebym se sam zrobił coś z tymi śrubami co strzeliły bo to nie trudna sprawa ale czasochłonna. Dlatego on polecał mi żebym sam na kanał wjechał i coś z tym zrobił bo tak bym musiał jeszcze za to dopłacać.

BTW licznik w 145 jest elektryczny czy mechaniczny bo coś mi przerywa i tak pytam przy okazji .

Za 1,5m przewodu hamulcowego z wymianą chce 100zł to dość drogi zakład.

- - - Updated - - -

A jeśli pozostałe przewody są bardzo skorodowane to na wiosnę powymieniaj je po koleji,bo już nie długo będzie koniec ich żywota.

No ale czas roboty jeden dzień, trochę też zrypałem bo jakbym dopłacił za sam kabel to by mi od razu też wymienił tył. Ile tego było dokładnie to nie wiem pierw było 1,5 metra ale okazało się więcej.Mówił że dał 30 zł za kabel.
Pytanie. Byłem wczoraj na przeglądzie przeszła bez zająknięcia łapówek itp no gość się sapał że mam wydech na 2 śrubach. Większe jaja były z hamulcami tylnymi. Ręczny blokował całkowicie koła , a nożny już nie tzn te wałki i tak obracały kołami. Przednie koła blokowały całkowicie tak jak ręczny.
Gość zaczął coś sprawdzać jakieś standardy hamowania i w końcu nie wiedział czy koła sie mają blokować.
Dlatego pytam czy koła tylne podczas hamowania hamulcem pomocniczym też powinny się zablokować na tej "hamowni" ?
Podczas jazdy hamują bardzo dobrze .

Dlatego pytam czy koła tylne podczas hamowania hamulcem pomocniczym też powinny się zablokować na tej "hamowni" ?
>

Cześć.
Jeżeli chodzi o hamulce to raczej powinien powiedzieć, jaka jest siła i na tej podstawie określić sprawność.
Co do wymiany przewodów, właśnie jestem w trakcie małego remontu mojego boxera i wymieniam wszystkie przewody? Koszt przewodów to około 70zł za przedni lewy i prawy, tył od kolektora siły hamowania do kół lewego i prawego oraz od kolektora do łącznika pod samochodem. Pozostałe są jeszcze w dobrej kondycji, więc na razie nie ruszam. Przewody kupowane już z zarobionymi końcówkami na odpowiednią długość.
Co do robocizny robię to bez kanału, więc troszkę ciężko.
pozdro
krzyzie

O kurde szacun bez kanału. Ja to nawet żeby do prędkościomierza się dostać to już podnośnik pożyczyłem.
Sam mierzyłeś ? Kurdę jak mi strzelą te z tyłu (odpukać )to chyba też się pokuszę o zmianę .

O kurde szacun bez kanału. Ja to nawet żeby do prędkościomierza się dostać to już podnośnik pożyczyłem.
Sam mierzyłeś ? Kurdę jak mi strzelą te z tyłu (odpukać )to chyba też się pokuszę o zmianę .

Ogólne wymieniam wszystkie przewody - zostają tylko te pod autem.
Przewody mierzyłem sam jest to długość łącznie z końcówkami gwintowanymi M10x1.
Auto wygląda obecnie niezbyt dobrze :).
W środku jest wybebeszone, na zewnątrz też - ogólnie został tylko silnik i przednie zawieszenie - tylnie wyjechało.
pozdro
krzyzie

Załączniki

• belka.jpg
    belka.jpg
    50.6 KB · Wyświetleń: 309
  • środek.jpg
    środek.jpg
    132.9 KB · Wyświetleń: 588
Kup przewody miedziane na metry, sam powyginasz. Kup maszynkę do zarabiania końcówek (nie jest droga) i na pewno się opłaci. Ja za zrobienie całego auta w miedzi zapłaciłem niecałe 400 zł z robocizną mechanika.

Ja wymieniając przewody kupiłem maszynke do zarabiania przewodów, wystarczy taka:, do tego osobno rurkę miedzianą oraz końcówki i sam wymieniłem przewody. Nie jest to wcale taka trudna rzecz. Dla osób które nie chcą bawic się w zarabianie samemu można kupić już gotowe przewody hamulcowe i zamontować.
Wynisło mnie niecałe 300 zł, a jak widzę że niektórzy płacą po 1000 zł to jestem przerażony. Polecam sklep piterparts.pl

Takie przewody do 145 jaki koszt? Mi wymieniali ale w moim odczuciu zrobili to na 3+ jakoś nie równo poprowadzili te przewody:/

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Za 1,5m przewodu hamulcowego z wymianą chce 100zł to dość drogi zakład.

No bez przesady, Dorwanie się pod wygłuszenie, wymiana przewodu zarobienie koncówek, odpowietrzenie, 2-3h to zajmie łącznie, także 100zł to rozsądna cena

- - - Updated - - -

Takie przewody do 145 jaki koszt? Mi wymieniali ale w moim odczuciu zrobili to na 3+ jakoś nie równo poprowadzili te przewody:/

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnio robiłem w jednej Klubowej i całość wyszła 400 zł całe Alu zmnieniłem na miedż, Ale przy okazji wywałiłem ABS zgodnie z wolą klienta :)

Amortyzatory
Powrót