• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana presostatu/ czujnika ciśnienia klimatyzacji. Alfa 156fl 1.9jtd 16v.

presostat już mam, ale dziś przymierzałem się do odkręcenia i lipa. Rurka się gnie a czujnik ani rusz. Czy mozesz opisać w jaki sposób odkręciłeś presostat i czym przytrzymałeś rurkę ??

niestety często tak bywa ze tego się nie da odkrecić nie ukrecajac gwintu. Przerabiałem to u siebie.
wystarczy popatrzeć na allegro ze większość używanych presostatów jest odcinana razem z rurką od reszty i taki klientowi wysyłają(zgadnijcie dlaczego? ;) ); a klient dopiero sam próbuje odkrecic i zostaje z problemem bo gwint zostaje w presostacie. Jak by ktoś potrzebował to aby to przegwintowac potrzebny jest mega nietypowy gwintownik M13 -1,25 (koszt ok 70 zł)

no właśnie dlatego narazie klima wróciłą na dobre tory i odpukać działa za każdym razem, więc jeżdżę, a za rozbieranie i wymianę się wezmę jak padnie na amen, lub jak czynnk zwieje. Wtedy rurka wyleci z auta w imadło i będziem walczyć z gadziną.

Moi drodzy, presostat ma swój uchwyt na klucz, a w podstawie presostatu na rurce macie też miejsce na klucz - kontrę. Nie pamiętam czy jest to 2x17 czy 17 i 19, ale tylko w ten sposób da się to bezpiecznie wykręcić ;)

W wersji po lifcie nie ma kontry co widać na zdjęciu które zamieściłem wcześniej. U mnie było tak że brat trzymał rurkę żabką a ja kluczem (19) i odkręciłem bez żadnych strat. Ale... po wymianie wyjechałem w delegację i Alfa stała jakiś czas. Wróciłem, klima pochodziła może z 3 godziny, wsiadam później do auta i znowu nie działa. Tak to jest kupić lipę za 50zł z Allegro. Teraz zamówię nowy presostat. Mam też nadzieję że nie ma możliwości że istnieje jakaś awaria która uśmierca presostaty.

Tak to jest kupić lipę za 50zł z Allegro. Teraz zamówię nowy presostat. Mam też nadzieję że nie ma możliwości że istnieje jakaś awaria która uśmierca presostaty.

Parę presostatów już widziałem i czesc z nich faktycznie była nieszczelna tj czynnik przedostawał się do styków czujnika - z tego względu jeżeli już kupować używany czujnik to osobiście z okolicy i umówic się na gwarancje rozruchową.

czy może mi ktoś podpowiedzieć w sprawie klimy?
-mam, na kablu zasilającym kompresor, prąd przy włączonym guziku a/c
-instalacja nabita, szczelna etc
-błędów żadnych nie pokazuje na kompie

Klima nie śmiga. czy może to być presostat czy raczej kompresor ?

Ostatnia edycja:
Jak masz na kablu od sprzęga kompresora prąd, a klima nie działa, to problem jest w sprzęgle kompresora lub w samym kompresorze. A czy po załączeniu klimy słychać takie głośne "klik" i czy wtedy kręcą się "śrubki" na kole pasowym kompresora ?? Jak tak, to sprężarka jest uszkodzona a jak nie, to sprzęgło elektromagnetyczne "nie łapie".

Jak masz na kablu od sprzęga kompresora prąd, a klima nie działa, to problem jest w sprzęgle kompresora lub w samym kompresorze. A czy po załączeniu klimy słychać takie głośne "klik" i czy wtedy kręcą się "śrubki" na kole pasowym kompresora ?? Jak tak, to sprężarka jest uszkodzona a jak nie, to sprzęgło elektromagnetyczne "nie łapie".

kompresor w ogóle się nie uruchamia. po włączeniu klimy przyciskiem wewnątrz auta, generalnie nie dzieje się nic.
czyli na 99% kompresor.
powiedzcie mi czy takie coś jest warte montażu: http://allegro.pl/kompresor-alfa-romeo-145-146-155-156-denso-i3382813844.html ??

Amortyzatory
Powrót