[159] wymiana pompy wspomagania

S

szewi

Guest
Mam pytanie czy ktos sie orientuje czy do wymiany pompy wspomagania trzeba opuscic zespol napedowy w AR 159 2.4 ?
Miejsca tam jak na lekarstwo wiec zakladam ze trzeba.
Tak z ciekawosci zadzwonilem do ASO i powiedzieli ze wymiana 3 tys (uwaga bez ceny pompy ;) lol - maja poczucie humoru nie mozna im tego odmowic ;)
Dzieki za info.

Ostatnia edycja:
wymieniałem wczoraj pompe w 1.9 JTDM w dobrym warsztacie ..2godziny koszt wymiany 170zł .. bez żadnych problemów też mi mówił gość że dojście jest takie , że trzeba rozebrać trochę części ale bez problemu,,problem w tym , że gnoje z allegro sprzedali mi zatartą pompe wyje jak cholera więc pozostawie to brz komentarza...

wymieniałem wczoraj pompe w 1.9 JTDM w dobrym warsztacie ..2godziny koszt wymiany 170zł .. bez żadnych problemów też mi mówił gość że dojście jest takie , że trzeba rozebrać trochę części ale bez problemu,,problem w tym , że gnoje z allegro sprzedali mi zatartą pompe wyje jak cholera więc pozostawie to brz komentarza...

Używka czy regenerowana ile dałeś???

Hej, no wlasnie nie koniecznie musi byc tak samo w 2.4 - jeden gar wiecej powoduje ze jest znacznie mniej miejsca do manewru i podobne czynnosci wymagaja wiecej roboty.
Ponawiam pytanie: czy w 2.4 trzeba opuszczac zespol napedowy zeby wymienic pompe?
Z gory dzieki za podpowiedz.

pompa używka 230zł i gość zapewniał , że jest 100% sprawna a tu zonk,,,teraz kupie nową1600 i myśle po sprawie ,, chyba że regeneracja ale nie wiem czy można jeszcze coś zrobić w tym kierunku , bo pytałem jednego gościa i twierdzi że już się nie da a w drugiej firmie że się da ,,muszę poczytać o regeneracji czy warto,,,pozdro,,,

skoro nowa kosztuje 1600 a za używkę dałeś 230 to już sama różnica w cenie wskazuje, że coś jest z nią nie w porządku...może jednak da się zregenrować, albo lepiej zregenruj swoją oryginalną.

Racja, że jest ciasno w 2,4 ale pompa jest na samej górze paska mediów. Dobry dostęp. Jeśli już to podnieść silnik ale wątpie czy to jest konieczne. Prędzej demontaż chłodnicy i zbiornika z płynem do wspomagania. Można jeszcze wywalić górną puszkę od filtra powietrza.

skoro nowa kosztuje 1600 a za używkę dałeś 230 to już sama różnica w cenie wskazuje, że coś jest z nią nie w porządku...może jednak da się zregenrować, albo lepiej zregenruj swoją oryginalną.

Też kupiłem za tyle i super chodzi, wersja pozmianowa z końca 2008r. Regeneracja, przynajmniej w Gdańsku, to koszt 300-400zł. Jednak nie każdą da się naprawić, moja np. była już zbyt mocno zniszczona.

A słuchajcie te pompy się różnią w silnikach 2.4 i 1.9 czy są takie same? (bo z benzyny chyba inna jest)
pozdrawiam

dzwoniłem do ASO bo też chciałem z 2,4 i powiedzieli , że jest inna niż do 1.9 i nie pasuje,,,,

Też kupiłem za tyle i super chodzi, wersja pozmianowa z końca 2008r. Regeneracja, przynajmniej w Gdańsku, to koszt 300-400zł. Jednak nie każdą da się naprawić, moja np. była już zbyt mocno zniszczona.

orientujesz sie o co chodzi w wersji przedzmianowej i pozmianowej ?

szewi-w elern jest opis jak wymontować pompę. W 4 punktach. Parę dupsów się demontuje ale bez wielkiej ingerencji.

Dzieki wiem powinienem to wyczytac w elearn ale ost brak czasu...

Amortyzatory
Powrót