Wymiana panewki i korbowódu

• Autor wątku Autor wątku rolex83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    wymiana
R

rolex83

Guest
Witam. Obróciła mi się panewka na czwartym cylindrze, niestety korbowód do wymiany. Ktoś się orientuje czy można kupić nowy korbowód i jaki jest koszt? Zastanawiam się również czy można włożyć tylko jeden nowy korbowód. Może muszą być jakoś wyważone albo chociaż mieć tą samą masę?

Można kupić nowy korbowód, jednak trzeba się liczyć z wysoką ceną.
Lepiej poszukać używanego, choć i to nie jest też łatwe ;) 2 tygodnie szukałem korbowodu do 2.0

Znasz chociaż orientacyjną cenę nówki? Kilkaset złotych? Ponad tysiąc?

Nie chcę skłamać, ale jak ja szukałem korbowodu to nowy kosztował ok. 800-900zł

Dzięki to mi trochę rozjaśniło. Zastanawiam się czy lepiej robić remont czy zmienić silnik. Panicznie boje się kupna jakiegoś zajechanego szrota. Z drugiej strony remont może być dużo droższy.

Tak wlasciwie, to co bylo przyczyna tej sytuacji? Mozna sie zabezpieczyc / zminimalizowac ryzyko wystapienia podobnej usterki?

Hmmm jak zapobiec? Myśle że wymiana panewek korbowodowych co 100kkm. Ja po wymianie rozrządu i oleju na Valvoline 10W40 przejechałem ok 30km po autostradzie. Przy predkości 160-170 km/h zaczęło coś stukać. Obróciła się panewka na czwartym cylindrze. Dostał też korbowód. Załamka.

Dzięki to mi trochę rozjaśniło. Zastanawiam się czy lepiej robić remont czy zmienić silnik. Panicznie boje się kupna jakiegoś zajechanego szrota. Z drugiej strony remont może być dużo droższy.
Miałem ten sam problem. Mi padł silnik przy 112 000km, i też zastanawiałem się czy remontować czy też szukać drugiego silnika. Obawiałem się jednak kupna używanego silnika, bo nigdy nic nie wiadomo skąd to i jak było eksploatowane. Zrobiłem więc remont, przy okazji trochę silnik został dopieszczony i myślę że to był zdecydowanie lepszy wybór :)

Po telefonie do ASO dowiedziałem się że:
korbowód 490 zł
panewki na pierwszy szlif 58 zł x4 = 232 zł
komplet uszczelek (blok + głowica) 750zł (to mnie zabiło trochę)
razem prawie 1500 zł

jeszcze tylko nie wiem ile za szlif wału by mi policzyli i za wyważenie korbowodów.

Po telefonie do ASO dowiedziałem się że:
korbowód 490 zł
panewki na pierwszy szlif 58 zł x4 = 232 zł
komplet uszczelek (blok + głowica) 750zł (to mnie zabiło trochę)
razem prawie 1500 zł

jeszcze tylko nie wiem ile za szlif wału by mi policzyli i za wyważenie korbowodów.

kolego to ja ci powiem jak u mnie było z czesciami:
uzywany korbowód 100 zł
panewki korbowodowe na 1 szlif 85 zł lub a głowne 115 zł, lub odwrotnie- nie pamietam
uszczelka pod głowice 72 zł
szlif wału 150 zł
tak wiec raczej nie pytaj w serwisie... intercarsu tez nie polecam bo oni za panewki korbowodowe krzycza cos około 180 zl....

Tak wlasciwie, to co bylo przyczyna tej sytuacji? Mozna sie zabezpieczyc / zminimalizowac ryzyko wystapienia podobnej usterki?

W autach które wyjechały z salonu i były prawidłowo eksploatowane i serwisowane takie sytuacje nie maja miejsca. Kupując auto używane to zawsze jest loteria, no i przebieg często odbiega od oficjalnego... Niestety nikt nie ma wpływu na sposób eksploatacji auta przez poprzedniego własciciela, a na awarię panewek powoli składają się z pozoru drobne zaniedbania:
-zbyt rzadka wymiana oleju (te 20tyskm z instrukcji to o 10 tys km za dużo)
-stosowanie niewłasciwego oleju albo podrabianego (częste przy zakupach na allegro)
-jazda z niskim stanem oleju (traktowanie lampki ciśnienia oleju jako wskaźnika poziomu - nagminne na zachodzie)
-kręcenie wysoko zimnego silnika
-eksploatacja silnika z uszkodzonym układem chłodzenia (najczęściej niedogrzanie spowodowane uszkodzeniem termostatu)
-eksploatacja silnika z uszkodzonym układem wtryskowym (głównie przepływomierz sonda lambda) co skutkuje jazdą na zbyt bogatej mieszance i rozcieńczanie oleju paliwem

Amortyzatory
Powrót