wymiana panewek

• Autor wątku Autor wątku niggard
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niggard

Guest
Witam
W mojej alfie panewki grają już marsza (wymieniaj, wymieniaj, wymieniaj)
i teraz mam takie pytanie. Z uwagi że bedę to robił pewnie sam, to mam takie pytanie czy aby wyjąć wał to muszę ściągać głowice? czy wystarczy tylko wyjąć silnik i zdjąć miske i oczywiście pokrywy korpusu tylną i przednią.
bo jak wyczytałem na płytce serwisowej to wał wyciąga się bez zdejmowania głowicy
Jak ktoś z Was już się z tym bawił to proszę o wskazówki.
oczywiście mowa tutaj o 156 1.8 16V TS

Jezeli nie masz kanału to pewnie chcesz go targac góra -nie wiem ,czy Ci wyjdzie z głowica?ze sciagnieta -spoko.Myslałem,ze chcesz opuscic go razem ze skrzynia na dół.
2.0 na 100% nie wyjdzie ,góra z załzona głowicą.
Tak czy siak bez kanału troszke sie nameczysz,no ,ale jak lubisz:)

temat przerabiam
wyciagaj wszystko i szlifuj bo nie bedzie działac
w alfie zamiast panewek wyciera sie nadmiernie tez wał heheh ot technika

pozdro

witam
co nalezy zrobic jezeli jest uszkodzona panewka czy wystarczu wymiana panewek i szlif czy cos jeszcze

Wystarczy pod warunkiem że wał się będzie jeszcze nadawał do szlifu

szlif wału ok 200zł. (przynajmniej w moim przypadku) Powiem Ci ze jest możliwość wymiany panewek bez wyciągania silnika. korbowodowe bez problemu, a główne trzeba wysunąć (wycisnąć). Na wszystko jest sposób - jeśli nie chcesz szlifować wału.

Jeśli potrzebujesz panewki to się odezwij bo kiedyś kupiłem do swojej 156 nominały, a okazało się że miałem już robiony szlif i musiałem kupić jeszcze raz i leżakują na półce.

Pozdro ;)

Ostatnia edycja:
witam ja w właśnie rozebrałem 1,6TS najpierw ściągnełem głowice z całym dolotem ,zdjąłęm miske i reszte wyciągnąłem dołem lewarując auto gdyz nieposiadam kanału.tylko ze w moim przypadku wal juz niechcial sie obrocic.jutro zamierzam wyjac tloki i wal.a szlif walu u mnie we włocławku to 120 zł. kadlub wyjelem z osprzetem ale bez klimy bo inaczej by niewyszedl

PAnewki Nominalne

Witam Wymieniłem dzisiaj panewki na korbodowe 1 i 3 mają luz mimo iż są nowe,przypuszczam że jest jeszcze drugi rodzaj panewek troche grubszych??które używa się po kilku krotnym szlifie...czy ktoś może kiedyś się z gtym spotkał???Mówię tu o 156 1.8 99'

wał producent przewidział na dwa szlify.

to czy musisz szlifować czy tylko polerować zadecyduje SZLIFIERZ uprzednio wymiarując wal!!!

wymień sobie też opory przy okazji.. do pomiarów luzu bocznego wału po wymianie przyda Ci się jakiś dobry wskazówkowy - zapytaj znajomego mechanika.

Witam silnik wyjdzie z głowicą to niekłopot ja robiłem to mialem taki sam kłopocik

witam
co nalezy zrobic jezeli jest uszkodzona panewka czy wystarczu wymiana panewek i szlif czy cos jeszcze

W opisie widze model 166, jeśli jego tyczy pytanie i masz pod maską którekolwiek V6, nie ważne które to ich wałów się nie szlifuje niestety.

---------- Post dodany o godzinie 21:12 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:09 ----------

Wymiana panewek bez szlifu jest bezcelowa

Dokładnie, i dobry szlifierz poprosi Was o kupno panewek, dostarczenie mu, wtedy je dokładnie obmierzy i do nich zrobi szlif. Jeśli traficie na speca który tylko powie że: Niech Pan kupi panewki na I szlif" i tyle a potem składaj chłopie sobie sam to mijać szerokim łukiem, niestety nie raz spotkałem się że panewki takich producentów jak Glyco czy AE nie trzymają dokładnie parametrów jakie powinny.

Amortyzatory
Powrót