Wymiana opon a wentyle

SEBEK

Nowy
Auto
Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.
Jako, że zbliża się wymiana opon a przy tej czynności należałoby zainwestować w nowe wentyle (u mnie po 5 zł/szt za zwykłe) więc pomyślałem o czymś takim:
http://moto.allegro.pl/wentyle-wentyl-zawor-do-felg-aluminiowych-madbid-i1500498981.html
ale nic a nic się nie znam i nie wiem czy to o takie coś chodzi? Są różne długości tego ale którą wybrać? Co myślicie o czymś takim?
Są też same nakrętki - ale droższe i chyba bardziej dekoracyjne:
http://moto.allegro.pl/nakretki-chromowane-do-felg-aluminiowych-m12-i1501901112.html

ja mam u siebie podobne zalożone , tylko trochę dłuższe ale jaką dokładnie długość mają to nie powiem bo aluminium jeszcze sobie leży nad garażem. Koszt nie duży ale efekt taki sobie bo i tak nie zwracam na nie uwagi ;p ale jak ładne felgi to napewno warto takie załozyć niż te paskudne czarne

Jak ładnie to zaraz jakiś ch... ci ukradnie - już to przerabiałem

Zgadzam się ..nie warto, chyba zę zamówisz odrazu kilka kompletów...
Ja się nacieszyłem takimi ładnymi, błyszczącymi , lśniącymi chyba z tydzień czy półtora....
Teraz mam takie zwykłe kpione na giełdzie, metalowe i.... są...

To fakt - też o tym myślałem bo to Polska....

---------- Post added at 10:09 ---------- Previous post was at 10:07 ----------

Wszystko ładnie tylko to są nakrętki do szpilek mocujących koło a w 156 masz raczej wkręcane śruby. Poszukaj może jakichś ładnych chromowanych śrub. a żeby nie ukradli użyj tego: http://moto.allegro.pl/sruby-zabezpieczajace-do-felg-kolnierz-i1497311093.html

Nie bardzo kumam bo ja pytam o wentyle i ich nakrtki a nie o śróby?

---------- Post added at 10:27 ---------- Previous post was at 10:09 ----------

ja mam u siebie podobne zalożone , tylko trochę dłuższe ale jaką dokładnie długość mają to nie powiem bo aluminium jeszcze sobie leży nad garażem. Koszt nie duży ale efekt taki sobie bo i tak nie zwracam na nie uwagi ;p ale jak ładne felgi to napewno warto takie załozyć niż te paskudne czarne

No właśnie jak to wyczaić bo będe zmieniał oponki u wulkanizatora i musiałbym mieć ja odrazu do zamontowania

---------- Post added at 10:29 ---------- Previous post was at 10:27 ----------

Zgadzam się ..nie warto, chyba zę zamówisz odrazu kilka kompletów...
Ja się nacieszyłem takimi ładnymi, błyszczącymi , lśniącymi chyba z tydzień czy półtora....
Teraz mam takie zwykłe kpione na giełdzie, metalowe i.... są...

Myśle sobie tak: wentyle z przesylką wyszły by 15 PLN a za zwykle u wulkana zapłace 20 PLN więc i tak jestem do przody a jak zapier... to tylko nakrętki i wtedy pies go brał założe zwykłe...

Kolego dałeś linka do nakrętek od felg a nie od wentyli. Nie zdziwił Cie ich rozmiar :> M12??

mój oponiarz owi ze wszystkie wentyle z chromowanymi nakrętkami i te takie bajeranckie maja tendencje do zapiekania tych nakrętek i potem przy odkręcaniu można zerwać wentyl. wg niego lepiej zakładać zwykle i częściej wymieniać i wtedy spokój.,

Nakrętki z tego linka, to nakrętki na szpilki do przykręcenia felg, widziałeś wentyl którego nakrętka jest na gwint M12? :D

Przepraszam Panowie! Pewnie, że coś mi się popier... cały czas mowa o wentylach do opon i kapturkach na te wentyle a skad ja wziąłem te nakrętki na śruby - sam zachodze w głowe:) Tu są same kapturki http://allegro.pl/nakretki-kapturki-wentyle-wentyl-zawory-chrom-i1502677774.html

---------- Post added at 19:24 ---------- Previous post was at 19:19 ----------

Możesz jeszcze coś takiego kupić (nie gadać mi tu, że kogoś reklamuję:P) dla przykładu
http://www.youtube.com/watch?v=-grWQwW48v4&feature=player_embedded

To by było najsensowniejsze rozwiązanie ale trochę dużo zamieszania z tym związanego - ale trzeba będzie pomyśleć

---------- Post added at 19:25 ---------- Previous post was at 19:24 ----------

mój oponiarz owi ze wszystkie wentyle z chromowanymi nakrętkami i te takie bajeranckie maja tendencje do zapiekania tych nakrętek i potem przy odkręcaniu można zerwać wentyl. wg niego lepiej zakładać zwykle i częściej wymieniać i wtedy spokój.,

Coś w tym może byc jednak plastik odkręcić zawsze łatwiej - więc może rzeczywiście odpuścić

o by było najsensowniejsze rozwiązanie ale trochę dużo zamieszania z tym związanego - ale trzeba będzie pomyśleć
Ukryte wentyle to bardzo dobry patent, zwłaszcza z Alcara:
http://allegro.pl/ukryte-wentyle-do-felg-aluminiowych-alufelg-i1497036642.html
Sprawdzane przeze mnie osobiście w paru kompletach felg (Ronale Turbo, Smoory, Teardropsy). Nie dość, że schludnie wyglądają to jeszcze nie ma strachu, że ktoś bodnie czy że zrobi nam psikusa spuszczając luft z koła. Dodatkowo w razie gdyby ktoś chciał polerować rancik to zdecydowanie ułatwiają to zadanie.
Tych tańszych nie stosowałem - jedynie te z Alcara właśnie.
PS żeby nie było, że reklamę komuś robię - link tylko dla przykładu, żeby pokazać o które konkretnie mi chodzi :)

A jak wyczaić (bez zdejmowania opony) jaka jest długość wentyla - czy to jest jakiś uniwersalny rozmiar?

I ma racje. Kapturki z aluminium (ze stali już nie) wchodzą w reakcję ze stopem, z którego wykonany jest wentyl (jakiś stop mosiądzu) i nie da się tego odkręcić - przerabiałem to. Pomogła tylko szlifierka kątowa. Wyjściem jest wazelina techniczna i cykliczne odkręcanie i zakręcanie kapturków.
Same nakładki na wentyle bardzo poprawiają estetykę koła. Póki co mi nie skubnęli.
Tu na Oz-ach ze stalowymi kapturkami.

I ma racje. Kapturki z aluminium (ze stali już nie) wchodzą w reakcję ze stopem, z którego wykonany jest wentyl (jakiś stop mosiądzu) i nie da się tego odkręcić - przerabiałem to. Pomogła tylko szlifierka kątowa. Wyjściem jest wazelina techniczna i cykliczne odkręcanie i zakręcanie kapturków.
Same nakładki na wentyle bardzo poprawiają estetykę koła. Póki co mi nie skubnęli.
Tu na Oz-ach ze stalowymi kapturkami.

A jakiej dlugości kupiłeś? Czy to zalezy od rozmiary i typu felg czy jak?

mam troche tego na magazynie, 25 zł komplecik + wysyłka 7 zł jeśli ktoś jest zainteresowany ;)

Wow!! Na alledrogo 2.50/szt = 10 zł + 5 przesyłka. Lepiej napisz czy to są uniwersalne rozmiary?

Amortyzatory
Powrót