[159] Wymiana oleju w skrzyni biegów

Proszę poczytać o skrzyni M32. Ta skrzynia wymaga wiecej oleju niż zalożył projektant - wyszło po latach praktyki. Trzeba zalać po korek rewizyjny, zakręcić i przez górny korek dolać ~ 0,5 L

Ach ta włoska technologia... W 159 były tylko dwa rodzaje skrzyń? M32 i M20? W 1.9 JTS jest M32?

Były jeszcze F40 i C635

Wysłane z mojego moto g(7) przy użyciu Tapatalka

Ach ta włoska technologia... W 159 były tylko dwa rodzaje skrzyń? M32 i M20? W 1.9 JTS jest M32?
Co do manualnych przekładni:
M32 - 1.9 JTDm, 1.9/2.2 JTS, TBi (tu o dziwo skrzynia nie sprawia nadzwyczajnych problemów)
C635 - 2.0 JTDm
F40 - 2.0/2.4 JTDm, 3.2 JTS
M20 - 1.8 MPI

Automaty:
Selespeed - 2.2 JTS
Aisin AF40 - 1.9/2.4 JTDm, 3.2 JTS

Dzięki za odpowiedzi :) A jak wleję za dużo oleju ponad stan to przypadkiem nie wyrzuci mi na sprzęgło?

Wyrzuci przez odpowietrznik przy wybieraku, na zewnątrz skrzyni.

Panowie, miał ktoś styczność z olejami Xado? Zamówiłem Fuchsa, ale nie mieli go na stanie i spytali czy może być właśnie Xado 75W90 bez żadnych dopłat. Stwierdziłem, że jak droższy, to może i lepszy, ale to się okaże. Lał ktoś to do M32? :)

Generalnie chemię robią dobrą, sprawdź parametry i zobacz czy ma takie tak OE.

Planuję zabrać się jutro za robotę, chyba że nie zjadą mi oleje i filtry do silnika, nie chce mi się dwa razy zwalać osłony silnika. Chyba że istnieje jakiś sposób na spuszczenie oleju ze skrzyni bez zwalania jej w całości.

Dolałem ~400ml oleju, mam nadzieję że jednak nie wyrzuci nawet odpowietrznikiem bo jeszcze potencjalni klienci pomyślą że ma wycieki ;)

Zalałem skrzynie tym Xado, zeszło mi prawie 2.6 starego oleju (ten słomkowy), wlałem tyle samo. W spuszczonym widać było swego rodzaju brokat, skrzynia robiona w zeszłym roku - mam nadzieję, że to po prostu objaw docierania się nowych elementów względem siebie. Na nowym oleju biegi wchodzą tak bardziej miękko niż poprzednio. Generalnie polecam, zalane Xado 75W90 GL 3/4/5

Niedługo będę chyba wymieniał półoś więc będę zmuszony spuścić olej ze skrzyni. W domu mam taki klej do gwintów. Uszczelni korek spustowy czy lepiej kupić coś innego, a może nie trzeba?

Nie ma potrzeby, możesz wkręcić stary korek. Kleju do gwintów tutaj nie polecam, żeby dało się w przyszłości ten korek znów wykręcić;)

Panowie mam pytanie o jakich parametrach zakupić olej do skrzyni biegów 75w80 <=> 75w85 <=> 75w90 ?
Po zakupie samochodu 6lat temu wymieniłem olej na polecany marki Fusch, dwa lata temu przy wymianie sprzęgła został mi wlany Mannol i teraz chciałbym wymienić tylko się juz gubię w parametrach, inne parametry proponuje GM inne są na forum fiata a jeszcze inne skrzynie.com.

Panowie mam pytanie o jakich parametrach zakupić olej do skrzyni biegów 75w80 <=> 75w85 <=> 75w90 ?
Po zakupie samochodu 6lat temu wymieniłem olej na polecany marki Fusch, dwa lata temu przy wymianie sprzęgła został mi wlany Mannol i teraz chciałbym wymienić tylko się juz gubię w parametrach, inne parametry proponuje GM inne są na forum fiata a jeszcze inne skrzynie.com.

Najbezpieczniej, tak jak zaleca producent, olej spełniający FIAT 9.55550-MZ1.
Zalecana przez AR TUTELA CAR MATRYX, to jedna z tańszych opcji.

Najbezpieczniej, tak jak zaleca producent, olej spełniający FIAT 9.55550-MZ1.
Zalecana przez AR TUTELA CAR MATRYX, to jedna z tańszych opcji.

Ojj akurat producenta tych skrzyń bym w ogóle nie słuchał ;) Z założenia są wadliwe i wymagają większej ilości oleju niż sam pisze. Ja kupiłem Fuchs Sintopoid 75W90 GL-5 i jestem bardzo zadowolony z rezultatu.

Ojj akurat producenta tych skrzyń bym w ogóle nie słuchał ;) Z założenia są wadliwe i wymagają większej ilości oleju niż sam pisze. Ja kupiłem Fuchs Sintopoid 75W90 GL-5 i jestem bardzo zadowolony z rezultatu.
Wcześniej miałeś Fuchsa 75W80? Na tym 75W90 jest różnica?

Gdzieś na YT przy filmiku z wymiany sprzęgła gość zalewał Motula 75W140 i wspominał, że jego znajomy ma na takim zrobione ponad 200 tysięcy kilometrów.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio u siebie zamiast AR, posłuchałem Opla i teraz skrzynia pracuje lepiej :D
Do M32 dobrze sprawdzi się właśnie 75W85 lub 75W90 - te klasy lepkości sprawdziłem. Producent nie ma większego znaczenia, byleby nie iść całkiem po taniości.

- - - Updated - - -

Wcześniej miałeś Fuchsa 75W80? Na tym 75W90 jest różnica?

Gdzieś na YT przy filmiku z wymiany sprzęgła gość zalewał Motula 75W140 i wspominał, że jego znajomy ma na takim zrobione ponad 200 tysięcy kilometrów.

Ja wlałem też 75W140 od Millersa. I przez dłuższy czas skutków ubocznych brak, później już nie monitorowałem czy coś się działo.

Przed zimą chciałem wymienić właśnie olej chociaż ma dopiero 35k nalotu. I chociaż miałem się trzymać tego co zaleca producent to może rzeczywiście postawie na 75W90.

Amortyzatory
Powrót