[159] Wymiana oleju w skrzyni biegów

Każdy olej z biegiem czasu się starzeje, pomijam już jego zużycie wynikające ze sposobu eksploatacji. I w ten sposób traci swoje pierwotne parametry. Dlatego nikt nie wmówi mi, że oleju nie powinno się wymieniać, "bo tak jest napisane w instrukcji" (ASO w razie czego bardzo chętnie zregeneruje/wymieni przekładnię :) ) Jeśli ktoś nie ma takiego życzenia - nie musi tego robić. Zawsze potem można oddać przekładnię na regenerację lub liczyć, że do końca swoich dni nie będzie z nią problemów.

Czy ktoś z Was wymieniał olej w skrzyni w ASO. Chcą za usługę ponad 200 zł. Trochę dużo jak za samo spuszczenie starego oleju i wlanie nowego. Wymieniam uszczelniacz półosi na dniach i chce przy okazji wymienić olej i z ciekawości zapytałem o ceny w ASO.

trochę dużo. Fakt ze dojście jest średnie ( do uzupełnienia konieczny jest demontaż podstawy aku ) ale ogólnie roboty na 20 min.

We Wrocławiu w ADF'ie (ASO), za wymianę oleju w silniku (z filtrem, materiały klienta) w 159/2.4 JTDm życzą sobie ~200 pln, także Twoja cena nie zabija ;-)

Sebastian

We Wrocławiu w ADF'ie (ASO), za wymianę oleju w silniku (z filtrem, materiały klienta) w 159/2.4 JTDm życzą sobie ~200 pln, także Twoja cena nie zabija ;-)

Sebastian
Ale przy wymianie oleju w silniku trzeba wykasować gradacje w kompie i liczą sobie za podłączenie do examinera około 100 zł.
Nie wiedziałem, że trzeba demontować podstawę akumulatora więc może dlatego ta cena.

U mnie nic nie kasują (zawsze im odmawiam), więc twa teoria nie działa ;-)

Sebastian

U mnie nic nie kasują (zawsze im odmawiam), więc twa teoria nie działa ;-)

Sebastian
Sporo. Ja płacę w ASO Mozga Fiat Szczecin 88 zł brutto za wymianę z examinerem. Oczywiście do tego materiały eksploatacyjne u nich w normalnych cenach. Chyba, że wymiana w 2.4 jest jakaś bardziej skomplikowana :P Poza tym 200 zł. z filtrem to nie taj bardzo drogo bo filtr w ASO kosztuje koło 80 zł.
Dyskusja trochę zeszła na inny temat

Ostatnia edycja:
Czy ktoś z Was wymieniał olej w skrzyni w ASO. Chcą za usługę ponad 200 zł. Trochę dużo jak za samo spuszczenie starego oleju i wlanie nowego. Wymieniam uszczelniacz półosi na dniach i chce przy okazji wymienić olej i z ciekawości zapytałem o ceny w ASO.
Wcale nie ma z tym dużo roboty. Jak masz kanał/najazd bez problemu to zrobisz sam. Kwestia odkręcenia dwóch śrub, po wcześniejszym demontażu aku wraz z podstawką jak pisał pampik. Za litr oleju Tutela Car Matryx 75W85 płaciłem w ASO 65 zł. W ADF-ie robocizna 120 zł brutto. Wymieniałem u nich przy okazji, ale więcej bym tego nie zrobił, bo raz, że drogo, a do tego wlali za mało oleju.

Wcale nie ma z tym dużo roboty. Jak masz kanał/najazd bez problemu to zrobisz sam. Kwestia odkręcenia dwóch śrub, po wcześniejszym demontażu aku wraz z podstawką jak pisał pampik. Za litr oleju Tutela Car Matryx 75W85 płaciłem w ASO 65 zł. W ADF-ie robocizna 120 zł brutto. Wymieniałem u nich przy okazji, ale więcej bym tego nie zrobił, bo raz, że drogo, a do tego wlali za mało oleju.
Jaki miałeś objaw tego, ze było za mało oleju? W instrukcji czytałem, że powinno być 2,3 litra. Kupiłem już 3 litry tutelli. Fachowiec z www.skrzynie.com.pl mówił coś o 2,5 litra. Ile Wy laliście oleju żeby było ok?

Podczas wymiany zlałem 2,5l i tyle samo wlałem z powrotem.

Jeszcze pytałem fachowca czy na pewno warto wymieniać olej w skrzyni wbrew obiegowej opinii ASO to powiedział, że w naszych skrzyniach warto.

Jeszcze pytałem fachowca czy na pewno warto wymieniać olej w skrzyni wbrew obiegowej opinii ASO to powiedział, że w naszych skrzyniach warto.

Zależy do ASO. Jak zacząłem narzekać, że dwójka haczy, to pierwszą sugestią była wymiana oleju w skrzyni.

U mnie też czasami 2 lubi zahaczyć więc zobaczymy czy efekt będzie po wymianie pozytywny.

Jest lepiej, ale nie jest idealnie, szczególnie zimą po starcie dwójka potrafi przyhaczyć. Jak się rozgrzeje, to jest dużo lepiej...
Nie narzekam, bo jakiś czas temu jeździłem Mitsubishi teściów (Carisma, nie najmłodsza, ale z rozsądnym przebiegiem). Chyba bym się zastrzelił z taką skrzynią: szukanie biegów, dźwignia lata jak szalona. Coś chyba jest na rzeczy, ale fachowiec uparcie twierdzi, że ten typ tak ma...

wiecie co .. już kiedyś pisałem że olej w skrzyni pełni takie same funkcje jak olej silnikowy.
tzn zmniejsza tarcie i odbiera temp z współpracujących elementów a następnie ją oddaje oddaje. I tak w koło.

Więc jakiż to sztański olej jest w skrzyni który nie ulega degradacji ? i ma takie same właściwości przy przebiegu 5 tys km i 200 tyś km ?

Fakt, w skrzyni panują znacznie niższe temp ale proces stażenia dotyczny wszystkiego. jak opon tak i oleju czy to w skrzyni czy to w silniku.

Więc jak ktoś pisze że oleju w skrzyni sie nie wymienia powinien sie trzepnąc w łeb.

Ostatnia edycja:
da sie ale dużo gimantykowania. Ogólnie korek wlewu jest pod podstawą aku. Ale można też to zrobić przez czujnik wstecznego.

Jaki miałeś objaw tego, ze było za mało oleju? W instrukcji czytałem, że powinno być 2,3 litra. Kupiłem już 3 litry tutelli. Fachowiec z www.skrzynie.com.pl mówił coś o 2,5 litra. Ile Wy laliście oleju żeby było ok?
W instrukcji Opla znalazłem, że powinno być 2.5 litra. W instrukcji do AR wskazane 2.3 litra. Skrzynia niby ta sama (M32) :) Tak czy inaczej - fachowcy spuścili co było (wg eLearn wtedy w skrzyni zostaje 0.2 litra - wszystkiego się zlać podobno nie da) i wlali 2 litry. Podejrzewam, że nie chciało im się trzeciego opakowania oleju otwierać.

Co do haczenia przy próbie wbicia drugiego biegu - przy zimnym oleju mam to samo. Po krótkiej przejażdżce jest już dobrze.

Na AlfaOwner też pojawiają się wartości 2,3 l (wymiana oleju) i 2,5 l (sucha skrzynia). Nie przypominam sobie, żeby u mnie demontowali akumulator, ale u mnie benzyna ;)

Amortyzatory
Powrót