[Giulietta] Wymiana oleju, czyszczenie odmy, czyszczenie filtru modułu MA.

A to dziwne bo równie dobrze mogło by tak samo być po nocy kiedy to olej nie popłynął jeszcze po całym silniku;)

Możesz dokładniej coś opisać z tym problemem .odpalaniem .U mnie po wymianie oleju i filtrów oraz rozrządu na zimnym lub po dłuższym postoju odpala zawsze q na ciepłym losowo ( czasem za drugim ,trzecim itp) ale u mnie błędów żadnych

A to dziwne bo równie dobrze mogło by tak samo być po nocy kiedy to olej nie popłynął jeszcze po całym silniku;)

A to po nocy układ traci ciśnienie na skutek polecenia z ECU ?
O czym Ty piszesz .
Problem z doradcami na forach polega na tym, że piszą przeważnie o tym co się udało, natomiast o fuckapach już niestety nikt się nie pochwali.
Ja tutaj piszę o tym, co mi się przytrafiło już kilkukrotnie, a nie mądralują jakie to wszystko łatwe i oczywiste.

A to po nocy układ traci ciśnienie na skutek polecenia z ECU ?
O czym Ty piszesz .
Problem z doradcami na forach polega na tym, że piszą przeważnie o tym co się udało, natomiast o fuckapach już niestety nikt się nie pochwali.
Ja tutaj piszę o tym, co mi się przytrafiło już kilkukrotnie, a nie mądralują jakie to wszystko łatwe i oczywiste.

nie, ja się nie madruje a dyskutuje, chodziło mi o to że wymiana oleju nie koniecznie musiała mieć na to wpływ, a może zdarzenie losowe? Może trzeba tu szukać problemu właśnie w tym porannym rozruchu i za gęstym oleju? ja dla próby wleje 0W przy następnej zmianie, chociaż jeden raz miałem przypadek że mi auto zaszarpalo z rana...

Osobiście to nie czekałbym do następnej wymiany oleju,mając poranne problemy z modułem.

Lepiej wydać teraz te 200 plnów ,niz potem 4k za wymianę modułu.

Mam taką jedną przypadłość z 1.75 TBi w QV że po dłuższym postoju po odpaleniu samochodu wyświetla mi się błąd "Insufficient engine oil pressure", nie zauważyłem przy tym żeby silnik wpadał w jakieś drgania, po ok. 2 sekundach komunikat znika wraz z kontrolką. Zbliża mi się wkrótcę wymiana oleju, więc chciałbym podjąć temat tego błędu. Czy to jest problem z tą "uszczelką smoka"?

Mam taką jedną przypadłość z 1.75 TBi w QV że po dłuższym postoju po odpaleniu samochodu wyświetla mi się błąd "Insufficient engine oil pressure", nie zauważyłem przy tym żeby silnik wpadał w jakieś drgania, po ok. 2 sekundach komunikat znika wraz z kontrolką. Zbliża mi się wkrótcę wymiana oleju, więc chciałbym podjąć temat tego błędu. Czy to jest problem z tą "uszczelką smoka"?

Na 99% uszczelka smoka do wymiany, i panewki do kontroli.

Witam. 1.4 Mair . Uszkodzony separator i przepuszczał wodę na turbo . Zalecenia z Aso oddać turbo na przegląd bo mechanikowi nie podobał się dźwięk na wysokich obrotach . Mechanik po ściągnięciu turbo wylał z niego wodę i zawiózł do firmy która regeneruje turba . Siedzę jak na szpilkach , czy miał.ktos taki przypadek i doradzi czy szykować się na spory wydatek czy jednak nie będzie tak źle .

tylko skąd tam woda. ?

przecież to separator oparów oleju itp a nie wody.

Tak mi w Aso powiedzieli że jakaś membrana w separatorze uszkodzona i woda która się zbiera w odmie leci na turbo i że pasuje zaglądnąć do turbo

Ostatnia edycja:
mocno naciągana historia ;)

No to ja już nie wiem co jest grane , Opisze od nowa -
Oddałem auto do ASO na poprawę rozrządu , mechanik poprawił rozrząd i przy okazji patrzył na odmę ( mam zdjęcia wszystkiego jaki był syf w srodu ) wyczyścił i uszczelnił jakims smarem ( na fakturze masa uszczelniająca ) , powiedział mi że odma do wymiany bo zbiera się w niej za dużo wody i jakaś membrana puszcza to na turbo i żebym sobie we wlasnym zakresie to zrobił . Kilka dni później umowilem się do mechaniak u siebie w mieście i powiedziałem mu że byłem w ASO i kazali wymienić separator i przeglądnąć turbo bo im się dzwięk nie podobał , no więc mechanik miał obadać sprawę i dziś mi dal znać że odma wymieniona a jak turbo sćiągnął to wylało się z niego trochę wody i oddał do specjalniej firmy specjalizującej się w regeneracjach ( w Tarnowie) na przegląd i tam mają w jakiejś maszynie sprawdzić czy z turbo wszystko w porządku , dlatego się niecierpliwie i sta pytanie czy ktoś miał taki przypadek ( jestem zielony jak chodzi o mechanike )

Woda z turbo??? Przecież turbawka się rozgrzewa do niesamowitych temperatur, niby jakim sposobem by się tam woda ostała i w której jej części? Może mu się płyn chłodzący wylał a nie woda? [emoji846]

No to ja już nie wiem co jest grane , Opisze od nowa -
Oddałem auto do ASO na poprawę rozrządu , mechanik poprawił rozrząd i przy okazji patrzył na odmę ( mam zdjęcia wszystkiego jaki był syf w srodu ) wyczyścił i uszczelnił jakims smarem ( na fakturze masa uszczelniająca ) , powiedział mi że odma do wymiany bo zbiera się w niej za dużo wody i jakaś membrana puszcza to na turbo i żebym sobie we wlasnym zakresie to zrobił . Kilka dni później umowilem się do mechaniak u siebie w mieście i powiedziałem mu że byłem w ASO i kazali wymienić separator i przeglądnąć turbo bo im się dzwięk nie podobał , no więc mechanik miał obadać sprawę i dziś mi dal znać że odma wymieniona a jak turbo sćiągnął to wylało się z niego trochę wody i oddał do specjalniej firmy specjalizującej się w regeneracjach ( w Tarnowie) na przegląd i tam mają w jakiejś maszynie sprawdzić czy z turbo wszystko w porządku , dlatego się niecierpliwie i sta pytanie czy ktoś miał taki przypadek ( jestem zielony jak chodzi o mechanike )

Albo robią sobie z Ciebie jaja, ewentualnie chcą naciągnąć, bo nie możliwe chyba jest, żeby nie mieli pojęcia o czym mówią.

Dla wyjaśnienia, odma/separator, to element od oparów oleju silnikowego, gdzie czasem na zimnym silniku potrafi się skroplić para wodna, i nie znam mechanika, który by o tym nie wiedział. Nie ma jednak żadnego związku z inną wodą.
To, że z turbosprężarki wylała się woda, to chyba jedynie z kanału chłodzącego.

Albo robią sobie z Ciebie jaja, ewentualnie chcą naciągnąć, bo nie możliwe chyba jest, żeby nie mieli pojęcia o czym mówią.

Dla wyjaśnienia, odma/separator, to element od oparów oleju silnikowego, gdzie czasem na zimnym silniku potrafi się skroplić para wodna, i nie znam mechanika, który by o tym nie wiedział. Nie ma jednak żadnego związku z inną wodą.
To, że z turbosprężarki wylała się woda, to chyba jedynie z kanału chłodzącego.
Paweł dobrze ci pisze a jako mechanik wie co pisze.

Tak na prawdę to tej odmy mogłoby nie być i wszystko to co się "ulatnia" z silnika podczas pracy mogłoby iść w eter ,tylko po co truć skoro może to być ponownie zaciągnięte do silnika i spalone.

Sam separator nie ma fizycznego połączenia z turbo ,jedynie upatruje tu jakiejś awarii układu chłodzenia sprężarki ,która jak wiemy ma doprowadzony olej jak i ciecz chłodzącą .

No nic - odbiore auto to zobacze co dostane w opisie usterki i dam znać ..dziękuje za poświęcony czas :)

Super,choć z drugiej strony 50 za kawałek gumy,ale zawsze to taniej niż cała odma ,zwłaszcza w ASO.

50 zł to bardzo dobra cena.
Ciekawe jak z jakością.

Amortyzatory
Powrót