• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana nagrzewnicy w 166 Tspark

jerry46

Nowy
Auto
166, 1999, 2.0+lpg
Witam Panowie,
mam problem z Alfą - uszkodzona nagrzewnica, gdy chodzi ogrzewanie czuć płyn chłodniczy w gardziołku, szyby zaparowane, pod konsolą po usunięciu boczku widać płyn który osadza się na plastikach.
Diagnoza - wymiana nagrzewnicy

Pytanie - czy jest to do zrobienia samodzielnie czy dać mechanikowi?

Pytanie 2 - jaką nagrzewnice nabyć? Wolałbym nową aby mieć już z tym spokój, w zaprzyjaźnionym sklepiku dają mi takie oferty:
VALEO 199 zł
DENNSO 121 zł
NRF 100 zł

coś z tych 3 będzie ok czy szukać innego na allegro?
szukałem na forum ale nie udalo mi sie odnalezc jakiegos poradnika jak samemu wymienic-bylo cos takiego?

Masz jak w mordę strzelił madmax ostatnio wymieniał. Zobacz w jego temacie. Ma taki sam silnik. Generalnie na pytanie czy zrobić samemu czy dać komuś jest zawsze ta sama wymijająca odpowiedź. Lepiej zrób sam. Ale jak Cię stać albo nie umiesz nic robić to nie masz wyjścia - musisz oddać. Generalnie wymiana nagrzewnicy w 166 nie jest zbyt sympatyczna i kroją za to. Nie wspominając o tym co mogą spieprzyć po drodze :sarcastic:
Tak jak wspomniałem. Pisz do madmax`a on to niedawno sam robił i wrzucał foty w swoim temacie.

Co do nagrzewnic to wszystkie wyglądają jakby je produkowała ta sama firma, tylko chyba denso ma inne rurki.

Marek ma racje. Jak jest w Tobie choć kszta mechanika rób sam. Jeśli nie oddaj do ZAUFANEGO warsztatu. Rozkręcania jest sporo. Po drodze jakiś ciarach może dużo namieszać.
Nie wiem czy to prawda. Kiedyś obilo mi się o uszy. Wymiana od silnika 600zl od kabiny 2000!

Proponuję od silnika. Zajęło mi to z 10 godzin z przerwami i silnikiem V6 ;)

Ja za swoją dałem około 100 i się sprawuje bez zarzutu tylko nie pamiętam już jakiej była firmy.

a z ta najtansza narzewnica nie bedzie problemu?

Znajomy wymieniał na jakąś najtańszą, nie wiem jakiego producenta, to mu się po paru dniach rozciekła, załatwiając przy okazji jakiś sterownik. Tyle że to była 166 po liftingu, ale to chyba beż różnicy?

Znajomy wymieniał na jakąś najtańszą, nie wiem jakiego producenta, to mu się po paru dniach rozciekła, załatwiając przy okazji jakiś sterownik. Tyle że to była 166 po liftingu, ale to chyba beż różnicy?
Przypadek.

Dokładnie, moja tez kosztowała chyba z 90zł. Może coś źle poskładał... a takich opini, że "ktoś, gdzieś, coś, sąsiada szwagier itp" to bym nie brał na poważnie ;)

Polecam wymieniac samemu :) dowiesz sie dlaczego tyle kroja za wymiane :D. Ja w swojej sie meczylem pelne dwa dni,ale robile wszystko powoli i dokladnie,tyle ku....w polecialo ze szok :D

chłodnice i nagrzewnice w zamienniku tylko NRF bardzo dobra firma tylko w tym się specjalizująca. Sam mam od 2 lat jest spoko. Wymieniaj sam, fajna robota :)

sprawdź czy schodzą ci wycieraczki bez problemu - jak nie to ściągacz do wycieraczek i jazda a, jeszcze jedno ściągnij czynnik z klimy - jest wtedy łatwiej i nie narobisz sobie syfu w komorze silnika. robota czasochłonna ale w" zrób to sam" jest wszystko krok po kroku.
jak będziesz miał rozebraną obudowę od nagrzewnicy to wyczyść sobie rurkę od wody deszczowej - znajduje się centralnie pod obudową - unikniesz stojącej wody po deszczu i zaparowanych szyb. liście lubią zatkać ten otwór.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót