wymiana na nową chłodnice 2.5

kamien007

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 3.2 Q2 rok 02 Azzurro Nuvola
czas świetności mojej chłodnicy juz miną z rok temu. czas przyszedł na jej wymiane
oczytałęm cos tam w necie ale konkretów nie ma..
pytanka:
1. jak do tego sie zabrać co w pierwszej kolejności wykrecić.
2. jak spuszcze płyn to zalać go zpowrotem czy zakupić nowy? jak tak to ile? i jaki płyn, \
3 jak sie odpowietrza ten rodzaj silnika:) wyczytałem ze jest korek na chłodnicy u góry, ale kiedy go odkręcić kiedy zakręcić..
4 czekam na wasze wskazówki:)
oto moja nowa chłodnica

Demontowałem ponad miesiąc temu chłodnicę. Roboty jest bardzo dużo. Zajęło mi to cały dzień bez zdejmowania zderzaka.

1.odkręcasz z 10 śrub (nie pamiętam ile dokładnie było), które tkwią m.in za kratkami z halogenami oraz od wewnętrznej strony (od silnika), które połączone są z chłodnicą klimy.
2. odpinasz węże i zlewasz płyn do wiaderka lub słoików (niestety nie ma korka)
3. odkręcasz wszystko i wyciągasz chłodnicę wody (chłodnica klimy ma zostać na miejscu)
4. Montujesz wszystko spowrotem i zalewasz od razu do zbiornika wyrównawczego.
5. I to wszystko, wygląda na łatwą robotę ale taka nie jest. Powodzenia.

- a co z odpowietrzaniem chłodnicy, wykonać czy sama się odpowietrzy.
- do czegoś chyba jest ta mała śrubka na chłodnicy u góry z lewej strony.

Odpowietrzenie chłodnicy jest na górnym rogu od strony pasażera, przed nalaniem płynu do układu odkręcamy, zalewamy płyn i zakręcamy korek, do tego jest jeszcze odpowietrznik na rurce obiegu cieczy idącej za tylną głowicą na wymiennik pod filtrem oleju, mało kto o nim pamięta/wie.

Ostatnia edycja:
a co z płynem, zalewać starym czy wymienić na nowy ?
jak tak to ile go trzeba

Wnioskuję że płynu jeszcze nie wymieniałeś, czyli czas już na to, 9,2 litra dla twojego silnika. Polecam Paraflu.

a kuler?? zły a moze jakiś co ma jakieś lepsze specyfikacje ?

Wiadomo każdy producent sam. zaleca oleje, płyny firm z którymi współpracuje. Zalej płynem który odpowiada specyfikacji, wytrzyma polskie zimy a będzie dobrze.

a są jakieś Specjalne płyny do chłodnic czy tylko dolewa się dodatki? aby tam wszystko lepiej sie działało..

Jak masz takie dylematy to zalej PRESTONA płyn, tani i niezły .

Wnioskuję że płynu jeszcze nie wymieniałeś, czyli czas już na to, 9,2 litra dla twojego silnika. Polecam Paraflu.

Ja zalewałem borygo. Nie musi byc paraflu. Nie odpowietrzałem, było gdzieś już na forum pisane, że nie trzeba odpowietrzać, gdyż system sam się odpowietrza. Ja tego nie zrobiłem i się potwierdziło, że system sam się odpowietrzył. Po nagrzaniu silnika dolałem jeszcze trochę i do dziś wskazówka nawet w największe upały nie dochodzi do 90 stopni.

No chyba, że stoję w korku....

Ostatnia edycja:
a układ jakoś się odkamienia, bo widziałem mój zbiornik wyrównawczy to ładny osad w nim jest... jest jakiś specyfik aby to wyczyścić?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
są płyny do płukania - zalewasz , odpalasz , spuszczasz ( płyn :D )
zalewasz nowy płyn

Nie odpowietrzałem, było gdzieś już na forum pisane, że nie trzeba odpowietrzać, gdyż system sam się odpowietrza. Ja tego nie zrobiłem i się potwierdziło, że system sam się odpowietrzył. Po nagrzaniu silnika dolałem jeszcze trochę i do dziś wskazówka nawet w największe upały nie dochodzi do 90 stopni.

No chyba, że stoję w korku....

V6 to nie JTD ...

4 godz. walki dziś i zawitała u mnie nowa chłodnica. Stara dosłownie rozsypała się w rękach. Jazda testowa i wskazówka tylko zbliża się do 90 stopni. Próbowałem znaleźć ten odpowietrznik o którym mówił Grzesiek ale się poddałem.

4 godz. walki dziś i zawitała u mnie nowa chłodnica. Stara dosłownie rozsypała się w rękach. Jazda testowa i wskazówka tylko zbliża się do 90 stopni. Próbowałem znaleźć ten odpowietrznik o którym mówił Grzesiek ale się poddałem.
jakim płynem zalałeś?

Amortyzatory
Powrót