Wymiana łożyska tylnego.

• Autor wątku Autor wątku glizak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

glizak

Guest
Witam wszystkich. Mam pytanie szykuje mi się wymiana łożyska tylnej osi i w związku z tym mam kilka pytań, moja bella to 156 2,4 JTD sedan 99r
- jakie łożysko wybrać, jakiej firmy
- czy muszę wymieniać razem z piastą (mam ABS)
- czy taka wymiana jest skomplikowana
Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam.

....Robota nie jest trudna pod warunkiem, że masz czym odkręcić nakrętkę, a potem odpowiednio ją dokręcić - moment dokręcania 304-336 Nm.
Jeszcze ściągacz do łożysk będzie potrzebny,a i bardzo często wewnętrzna szala łożyska zostaje na czopie piasty, jakoś nie bardzo widzę pranie młotkiem.

Jeżeli należy wymieniać wraz z piastą, to po co robią same łożyska na sprzedaż ?? Pytam bo też muszę wymienić na tylnej osi łożysko.

Jeżeli należy wymieniać wraz z piastą, to po co robią same łożyska na sprzedaż ?? Pytam bo też muszę wymienić na tylnej osi łożysko.

To wyjmij piastę, a potem spróbuj wyjąć z niej łożysko i wprasuj nowe.
Wtedy sam zobaczysz.
A w sklepie z łożyskami można kupić oczywiście różne łożyska bo one mogą pracować w innych urządzeniach.
Kto wie, czy np. łożysko z piasty od alfy nie będzie pasowało na jakiś wałek od kombajnu.

chodzi o to że SKF sprzedaje albo samo łożysko do 156 albo piastę z łożyskiem - i tego nie rozumiem.

Tu nie ma co rozumieć - przeciętny użytkownik nie da rady wymienić łożyska w piaście. Nawet w warsztatach nie chcą się w to bawić bo nie mają czym tego zrobić. Ale oczywiście takie możliwości istnieją.

kurde odkręciłem nakrętkę i już sie trochę siłuje. Zamontowałem ściągacz i nic...

zastosowałem większą siłe... ukręciłem śrubę w ściągaczu.Pytanie kupić lepszy sciagacz i na siłe?? nic nie uszkodzę?

Ostatnia edycja:
chodzi o to że SKF sprzedaje albo samo łożysko do 156 albo piastę z łożyskiem - i tego nie rozumiem.

Masz może link do odpowiedniego katalogu gdzie można zobaczyć to łożysko?

Jeszcze a'propos firm się wypowiem.
Jeśli chcecie porządne łożysko, to wybierajcie między firmami: SKF, Ruville, FAG, SNR. Przy czym nie powinniście się już zastanawiać które będzie z nich najlepsze, bowiem z doświadczenia wiem, że w większości przypadków w opakowaniach jednej firmy znajdujemy łożysko innej firmy z tej trójki. Czasem totalnie bezczelnie w pudełku Ruville jest pudełko FAG i dopiero w pudełku FAG jest łożysko FAG ;)
Zatem wybierając z tej czwórki, bierzcie najtańsze co jest

Amortyzatory
Powrót