Wymiana kratki nawiewu z bez wyswietlacza na tą z wyświetlaczem - możliwe czy nie?

• Autor wątku Autor wątku Konik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Konik

Guest
Witam.
Jak w temacie postu, potrzebuję miejsce, aby zamontować komputer pokładowy. Wszędzie same łuki, ciężko gdzieś się wstrzelić, stąd moje pytanie, Czy jest możliwość podmianki kratki środkowej tej dużej która w rocznikach 1998 nie miała wyświetlacza, na tą po lifcie, np z 2004 roku, która ma wyświetlacz między nadmuchami. Chyba każdy wie jak to wygląda, więc zdjęcia są zbędne. Czy mógłby ktoś pomierzyć tą kratkę z wyświetlaczem i najlepiej dziurę pod tą kratką, jeśli ta ma inne wymiary.
Cała deska wygląda na identyczną, więc jest szansa, że poza samą kratką otwór się nie zmienił.
A może jest ktoś, kto ma gdzieś zamontowany komputer pokładowy, oczywiście mowa o nie seryjnym urządzeniu. Chętnie zobaczyłbym jakieś fotki.

Pozdrawiam Alfamaniaków :D

Poczytaj sobie tu piszą dużo o takich rzeczach...

Nie da się - otwór w desce przed FL jest mniejszy i budka z wyświetlaczem tam nie wejdzie.

sumka33 - w tym co proponujesz czytać, jest rozprawka na temat duży lub mały wyświetlacz, ja z kolei pytam, przypomnę - bez wyświetlacza kontra z wyświetlaczem.

majster - czy Ty również myślisz podobnie jak suma 33 czyli mały/duży?

kamilP - może wystarczy wprowadzić korektę wymiaru otworu, czy masz na myśli, że na głębokość nie wejdzie?

Kratkę nawiewu może i wymienisz na tą poliftową z wyświetlaczem, trochę rzeźby i wszystko wejdzie (pytanie jak to będzie wyglądać). Tylko co ten wyświetlacz ma Ci pokazywać jak Twoje ECU nie ma takiej funkcji to nic z tego nie będzie. Musiałbyś wymienić ECU i pociągnąć odpowiednie wiązki. Najlepiej byłoby wymenić deskę rozdzielczą na poliftową i przełożyć ECU.

Dokładnie co ty chcesz wyświetlać na tym LCD??
nigdy tego nie mierzyłem ale raczej powiedziałbym że to spasuje, wiem że to fajnie wygląda ale po co?? Generalnie da się wszystko robić ale przeróbka tego typu to jakby modernizować lokomotywy PKP do osiągów TGV

Zapomniałem dodać, że komputer pokładowy ma być uniwersalny firmy telwis http://www.telwis.pl/uniwersalny-komputer-pokladowy-ukp-p-119.html potrzebuję miejsce, gdzie mogłbym zamontować wyświetlacz. Seryjny wyświetlacz po lifcie może być uszkodzony i tak go wywalę i wstawię tam uniwersalny. Istnieje również możliwość podpięcia się do wyświetlacza seryjnego w określonych przypadkach.
Może ktoś ma inne pomysły, gdzie to umieścić?

Widzę, że chętni do mądrowania się znaleźli, ale merytorycznych informacji nie podali. Powiedzcie coś czego jeszcze nie wiem.
A jak ktoś jest ciekawy jak wygląda taka alternatywa dla seryjnego komputera to tutaj http://www.youtube.com/watch?v=YzNTUeci3-Y

Ostatnia edycja:
Wyświetlacz w kratkach nawiewu jest dużo większy od tego z tej aukcji więc nawet jak Ci się uda to zamontować to wokół pozostanie dziura będzie to nieestetycznie wyglądało.

Widzę, że chętni do mądrowania się znaleźli, ale merytorycznych informacji nie podali
Jak sam zacząłeś od dupy strony ten post to się nie dziw,że tak sie dzieje, na sam początek to powinieneś porównać czy ten oryginalny LCD z tym który chcesz wstawić są zbliżone rozmiarami, bo jak nie to jak dla mnie możesz to umieścić byle gdzie boi tak bd szpecić środek.
Po 2 bardzo mnie bawi sformułowanie "...Urządzenie nie dokonuje żadnej ingerencji w elektronice silnika....":d

Temat można zamknąć, nic nie wniósł do sprawy.
Pozdrawiam tych którzy próbowali.

Kreatywność jest ponoć cnotą, moja sugestia palisz?? jest ci popielniczka potrzebna??

Oczywiście nie palę, też o tym myślałem, żeby w tą klapkę to wmontować. Najgorsze jest to, że nie miałem tego jeszcze w ręku, chyba zrobię model z kartonu na podstawie danych z rysunku, będzie łatwiej.

Całą noc prawie poświęciłem na szukanie informacji na ten temat, niestety mamy tu burdel niesamowity. Podczas rozmowy z adminem, dowiedziałem się, że fizycznie trudny do zrealizowania jest podział tematów 156 jeszcze na kategorie, typu zawieszenie, układ wydechowy, elektronika, car audio układ hamulcowy itd. A szkoda...

Nie obrażam się, oczkuje nawet najbardziej szalonych koncepcji, a tracę z kolei czas na czytanie cwaniaczkowatych komentarzy. Po co.

Biorę się za model :)

mój kolega montował "kapliczkę" z FL do alfy z 99r. z tego co pamiętam trochę się dremelkiem pobawił ale jakoś na wielkie przeszkody nie natrafił. W miejsce wyświetlacza zamontował nawigację, wygląda profesjonalnie, jak z fabryki. Moim zdaniem ten cały infocenter jest mało przydatny i w jego miejscu chętniej bym widział navi. Przez kilka lat użytkowania alfy może z 3 razy włączyłem wyświetlanie spalanie itd, po co mi to? jak wiem ile pali.
Jakby tobie to coś pomogło w poniedziałek mogę zrobić szablon wycięcia w desce, zeskanuje i sobie porównasz ze swoją deską.

Sorry, że dopiero teraz ale byłem na urlopie.
Jasne że chcę, choć trudno będzie mi pewnie znaleźć taką kratkę z uszkodzonym komputerem najlepiej, tak żebym nie musiał płacić 250zł za komputer który i tak wywalę. Jeśli masz również fotki tej przeróbki z navi to chętnie zobaczę jak to wyszło.
Aha, zrobiłem szablon tego komputerka jak mówiłem wcześniej i niestety nigdzie więcej nie pasuje jak w tą kratkę FL lub w klapkę popielniczki jak tu sugerowano.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Jak sam zacząłeś od dupy strony ten post to się nie dziw,że tak sie dzieje, na sam początek to powinieneś porównać czy ten oryginalny LCD z tym który chcesz wstawić są zbliżone rozmiarami, bo jak nie to jak dla mnie możesz to umieścić byle gdzie boi tak bd szpecić środek.
Po 2 bardzo mnie bawi sformułowanie "...Urządzenie nie dokonuje żadnej ingerencji w elektronice silnika....":d
kolega na samym poczatku, zapytał o wymiar otworów i wielkośc tej zakichanej kratki, a wy odrazu po co Ci to?? naucz się czytać ze zrozumieniem, a nie odrazu po kimś jedziesz, jaki to ma sens ble ble ble . jak by potrzebowaj waszej opini czy sie to podoba czy nie to by się pewnie o to zapytał???

Sorry, że dopiero teraz ale byłem na urlopie.
Jasne że chcę, choć trudno będzie mi pewnie znaleźć taką kratkę z uszkodzonym komputerem najlepiej, tak żebym nie musiał płacić 250zł za komputer który i tak wywalę. Jeśli masz również fotki tej przeróbki z navi to chętnie zobaczę jak to wyszło.
Aha, zrobiłem szablon tego komputerka jak mówiłem wcześniej i niestety nigdzie więcej nie pasuje jak w tą kratkę FL lub w klapkę popielniczki jak tu sugerowano.
Pozdrawiam.

W poniedziałek lub wtorek zrobię skan, nie ma problemu, niestety z kolegą od navi nie mam teraz kontaktu (postaram się z nim zgadać ale nic nie obiecuję) , kiedyś miał filmik na youtube ale teraz znaleźć nie mogę.
Nie wiem czy dobrze pamiętam ale on właśnie żeby obniżyć koszty adoptował kapliczkę z anglika bo i tak z otworem w desce musiał się pobawić.

Amortyzatory
Powrót