[159] Wymiana kierownicy

krzysiu182

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 Sedan 2006r. 1.9 JTDm 150km, bez navi
Witam, wpadłem na allegro na ciekawą kierownicę http://allegro.pl/kierownica-alfa-romeo-159-brera-ti-orginal-skora-i3316924548.html nie jest za droga i myślę czy by jej nie kupić. Tylko pytanie czy da się wymienić tę środkową część aluminiową? Mam w alfie czerwoną skórę i ładne pasowała by ta czerwona nić. Wie ktoś czy da się wymienić tą środkową część? kiera.jpg

Taka ciekawostka o tej "wkładce" aluminiowej bądź plastikowej... w salonie taki plastik z otworami na przyciski kosztuje 470zł :) Tak mi powiedziano w ADFie!

A czy jeżeli w oryginale nie było multifunkcyjnej kierownicy, to czy po zmianie na tą multifunkcyjną przyciski z kierownicy będą działać? Trzeba jakąś dodatkową instalację pociągnąć?

Patryczos - tak, będą działać. Sam mam tak zrobioną. Wystarczyło podłączyć wtyczkę z kierownicy do gniazda w kolumnie kierowniczej.

U mnie zadziałało, osiowanie proxy robi się po to, bo po podłączeniu panelu z guzikami w miejsce zwykłego, zaczyna migać licznik łącznie przejechanych km.

Patryczos - tak, będą działać. Sam mam tak zrobioną. Wystarczyło podłączyć wtyczkę z kierownicy do gniazda w kolumnie kierowniczej.
A w tą wtyczkę każda 159 jest wyposażona? Bo mam zamiar kupić bez mulitkiery i przerobić na multikiere w pierwszej kolejności. A propos - co to jest "osiowanie proxy" ?

Wtyczkę ma raczej każda Alfa 159, osiowanie proxi robi się kablem ELM327 po połączeniu się z ECU. Wpisz w zaawansowane wyszukiwanie "osiowanie proxi" i wszystkiego się dowiesz.

Własnie o to sie chcialam zapytac.
mam "zwykla kierownice" bez przelacznikow z wersji progression, chce ja wymienic na sportowa z przelacznikami. Pytanie dla laika (mnie) czy bedzie dziala po podlaczeniu i jak ja podlaczyc. Czy potrzebuje dokupic co a la taka zabawka? http://allegro.pl/sterowanie-z-kierownicy-alfa-romeo-159-brera-i3789281545.html
I drugie pytanie... nie posiadam przelacznika cruise control. Z racji dlugich tras jest mi potrzebny. czy zakupienie uzywanej z aukcji przelacznika nie jest ryzykowne, czy lepiej zakupic od razu caly pakiet wraz z pozostalymi 2-ma przelacznikami? i kwestia podlaczenia. Czy samochod posiada pod kierownica kable do podlaczenia cruise control. Sa tam kable od Air Bagu nie chce aby cos sie popierdzielilo i poduszka zostala uszkodzona. Auto nigdy nie bylo przerabianw wiec wszystko jest fabrycznie pozbierane do kupy. Sam nie jestem specem i nie chce ryzykowac katastrofy.
Ktos moglby podac kilka wskazowek na moje wypocone pytania?
Dziekuje

Jesli chodzi o wymiane kierownicy.

Tez mam wersje progression, nie mialem przyciskow, kupilem kierownice z TI, wymienilem zgodnie z instrukcjami (film + opis), zajelo mi to 20minut. Przyciski dzialaja, licznik nie miga wiec nie musialem robic osiowania proxy (niektorzy musieli, innym nawet to nie pomoglo). Nie mam blue&me, ale mam tempomat wiec moze sa inne przewody w wiazce.

Jesli chodzi o tempomat.

Bedziesz chyba musial kupic calosc przelaczniki + tasma jak np. w tej aukcji, ale czy to zadziala na zasadzie plug&play to nie wiem.

Tempomat wystarczy wlaczyc z MES + osiowanie.

Wysłane z mojego GT-I8190

Amortyzatory
Powrót