Wymiana kielicha przegubu wewnętrznego.

Auto
AR 166 2,5 V6 AR 156 2,4 JTDm 20V
Panie, Panowie... potrzebuję pomocy.
Szukam kogoś, kto wie jak wyciągnąć kielich przegubu wewnętrznego (od strony kierowcy) w AR 156 2.4 20V. Myślałem, że wystarczy wymienić sam krzyżak, niestety kielich jest wyrobiony w środkowej części i trzeba go wymienić ;/ Pytaniem jest, czy kielich ma jakieś zabezpieczenie/zawleczkę w skrzyni biegów, czy da radę go po prostu wyciągnąć bez ingerencji w skrzyni? Pilnie proszę o porady.

Wkładasz breszkę między kielich a skrzynię i pyk, dzwignia czyni cuda.

Wygląda jak w przedlifcie, mocowanie w dyfrze znaczy się, więc powinno wyjść bez problemu. Zamiast brechy sugerowałbym drewienko i lekko pukać w kielich to się wysunie; tylko nie zapomnij spuścić oleju ze skrzyni bo się upaprasz.

tak jak wyżej kolega pisze. To wycięcie na zdjęciu jest na zabezpieczenie i to ono stawia opór przy wyciągnięciu kielicha i do tego potrzebujesz specjalistycznego narzędzia zwanego breszką :)

Było tak jak piszecie, dzięki :)
Teraz pozostaje mi przetrawić cenę kielicha :( To jest jakaś masakra w tym modelu Alfy. Nie dość że używek brak, to nowe mają kosmiczną cenę. Posiadaczom kielichów radzę często przeglądać ich osłony. Moja na pierwszy rzut oka wyglądała OK a jak się okazało miała lekkie pęknięcie przez które nawaliło piachu. Krzyżak zrobił sobie niezłe wgłębienie w kielichu i po ptokach :(

to samo przerabiałem.. wyjdzie bez problemu jak prawy to trzy śruby przy podporze łożyska i poźniej lekko berszką. a oleju wyleci max kolo litra jak stoi na podnośniku.
Najlepszą cene ma tanifiat z alldrogo ponizej 800 i krzyżak coś ponad 220 złociszów.

WITAM!Potwierdzam opinie poprzedników!Objawem zużycia w/w kielicha są mocne wibracje przy przyśpieszaniu.Wielu mechaników ma kłopot z ustaleniem przyczyny owych wibracji narażając klientów na wymiany opon, kontrolę kół,wymiany przegubów zewnętrznych.Osobiście kilkakrotnie kupowałem używki.Wystarczy sprawdzić stan bieżni wewnątrz zabieraka.Pozdrawiam

Ba... wielu mechaników zwala drgania spowodowane przez wyjechany kielich na koło dwumasowe :o

Mam pasażera uzywke kielich + krzyżak, wibracje odczuwalne w zakresie 30-50kph, lekkie ale są, polata jakiś czas.

zadam głupie pytanie...
Ten kielich w 1.9 występuje bo pierwszy raz słyszę o takim wynalazku :D

Ano nie da rady bez logowania zobaczyć. Za info ze sklepu :

postanowiliśmy rozszerzyć działalność o współpracę z włoskim producentem części zamiennych, Zeta - Err

http://www.zetaerre.eu/dettaglio_articolo.php?i=14

attachment.php

Cena 364 PLN

Ciekawe jak z trwałością.

Załączniki

• 9caf3a93c81c4031821bc47992637ea0.jpg
    9caf3a93c81c4031821bc47992637ea0.jpg
    148.4 KB · Wyświetleń: 693
No qrka...364 pln za cały zestaw?? Za samą półoś z kielichem to mniej niż pół ceny. Może dzięki temu oryginalne będą tańsze :D

Potwierdzam cennik wyżej. Niebawem będę wymieniał lewą stronę.
Cennik (z treścią ze sklepu):
"
-przegub wewnętrzny lewy to kielich w komplecie z krzyżakiem, osłoną i opaskami, kosztuje 294zł;

-przegub wewnętrzny prawy to kielich w komplecie z krzyżakiem, łożyskiem podpory, osłoną i opaskami, kosztuje 371zł;

-przegub zewnętrzny (lewy i prawy taki sam) w komplecie z osłoną, nakrętką, zabezpieczeniem i opaskami kosztuje 184zł.

W przypadku przegubów zewnętrznych ze względu na dość zmienne temperatury jakie panują w Polsce zachęcam do dopłaty wysokości 40zł/szt w zamian za którą otrzyma Pan osłony przegubów firmy Lobro (czyli takie jak montowane oryginalnie). Osłony te są dużo mocniejsze niż standardowe i zabezpieczają przed przedwczesnym uszkodzeniem przegubów."

Wysłane z mojego Samsunga Galaxy S5 przy użyciu Tapatalka

Homokinetyczny.

Zapomniałem dopisać, że chodzi mi oczywiście o wewnętrzny przegub, najprawdopodobniej prawy (od str pasażera). A byłbyś jeszcze na tyle pomocny żeby podać mi nr części? Bo ja w tym eperze widzę tylko jako całą półoś...

Amortyzatory
Powrót