Wymiana intercoolera na większy

zulek1986

Nowy
Auto
Alfa 156 1.9JTD 2004r oraz Volvo S90 2017
Koledzy tak jak w temacie zastanawiam się nad wymiana intercoolera na większy.. czy ktoś coś takiego robił i wie gdzie i jak go zamontować oraz jaki wybrać.. Dodam że mój motor w papierach to 140KM ale będę chciał zrobić mu softa i dlatego zastanawiam się nad innym IC chyba że orginalny jest wydajny..

Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi..

Moim zdaniem po samym sofcie cooler da radę. Jeśli zwiększysz pojemność dolotu to może się okazać, że masz dużego laga i turbo będzie wstawać później.

Właśnie tak się zastanawiam jak do tego podejść.. ale chyba na samym początku podjadę do chłopaczków zajmujących się softem i popytam.. z tego co już się wstępnie dowiadywałem to strojenie na hamowni będzie się odbywało do momentu aż będę zadowolony z efektu :) popytam niech mi doradzi czy warto najpierw spróbować na orginalnym IC czy dopiero po wymianie..

---------- Post added at 19:05 ---------- Previous post was at 19:05 ----------

A czy cooler od 2.4 20v jest taki sam czy jest większy?

Cooler w 2,4 JTD jest po prostu śmiesznych rozmiarów, niebawem będę go wymieniał na frontowy montowany w Iveco Daily wydaję mi się że to najsensowniejsze rozwiązanie jeżeli oczywiście chcesz to zrobić po kosztach. Ja będę robił orurowanie z nierdzewki aha i dodam że mam chipa w Alfie, moim zdaniem większy intercooler po takim zabiegu to dobre rozwiązanie. Będę robił podobnie jak na tym filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=tzUgNbMqXFc&feature=player_detailpage#t=18s

A rozglądałeś się już czy uda się go zmieścić w zderzaku bez jego niszczenia?

---------- Post added at 19:18 ---------- Previous post was at 19:15 ----------

Troszkę mnie boli że ten koleś łaskocze autko szlifierką ;)

Jeszcze się nie rozglądałem ale raczej bez delikatnej dewastacji zderzaka się nie obejdzie , taki urok przeróbek :)

Też jestem ciekaw wydajności IC w 166. Dużo na forum jest o 156 z tym silnikiem ale nikt nigdy nie pisał o naszych modelach. Moze ktoś wie jak się ma sprawa w wersji po FL i czy sama zmiana na większy bez modzenia w sofcie (mam automat więc mam związane ręce, żeby nie ubić skrzyni) da lepszy oddech silnikowi bez zwiększania laga. I gdzie go wsadzić??? U mnie za zderzakiem nie ma zbyt wiele miejsca.

"Dawid" udała Ci się ta przeróbka? Mógł byś coś więcej napisać, którędy puściłeś rury, jak przebiegł sam montaż icka w zderzaku? Chyba, że ktoś z forum kojarzy kogoś kto ma wykoną modyfikacje?

Oczywiście,że przeróbka się udała teraz siedzi taki IC: http://fmic.pl/jednostronne/278-intercooler-550x180x65mm.html
Rzeźby jako takiej nie ma, trzeba lekko podciąć wewnętrzne plastiki w zderzaku dospawać mocowanie no i potem wyprofilować rury które puściłem w miejscu starego IC. Od kolektora do IC mam jedną nie łączoną rurę i dwa kolanka to samo turbo-IC, jutro wieczorem mogę podesłać foty.

Dokladnie taki siedzi w mojej bylej gt
Hamownia na serii dala o ile.mnie pamiec.nie myli 160 zamiast 150 katalogowo
I chyba 325Nm zamiast katalogowo 305

Musialbym pogrzebac zeby napisac dikladnie bo kwity sa

[MENTION=1516]dawid_007_04[/MENTION]

Masz zdjęcia z tej operacji ? :)

- - - Updated - - -

- - - Updated - - -

Może być kłopot ze zdjęciami ale jutro poszukam [emoji3]

Taki cooler jak wrzucil David to najprostsze rozwiązanie ale, to tylko moje zdanie ja bym poszedł w dwu strony IC lepsze oddawanie ciepła i szybszy przepływ powietrza. Ale to moje zdanie postaram się sam zrobić foto story w przed lifcie jak będę montować swoje IC pozdrawiam

Taki cooler jak wrzucil David to najprostsze rozwiązanie ale, to tylko moje zdanie ja bym poszedł w dwu strony IC lepsze oddawanie ciepła i szybszy przepływ powietrza. Ale to moje zdanie postaram się sam zrobić foto story w przed lifcie jak będę montować swoje IC pozdrawiam
Nie tylko słabszy przepływ, ale i spada ciśnienie doładowania za IC, wzgledem tego co jest przed.

Dlatego ja idę krok dalej i zakładam dwustronny. Nie wiem kiedy mi na to czas pozwoli bo mam kilka innych tematów plus zawalony warsztat. Ale będę coś próbował, jako motywację kupię z góry IC, aż coś mnie natchnie.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

U mnie już IC leży trzeba tylko ogarnąć wszystko inne przed jego montażem. Tak naprawdę poza lekkim przerobieniem zderzaka tragedii tam nie ma no i kwestia rozprowadzenia rur, jeżeli ktoś ma ori puche filtra powietrza to mu to troszkę koliduje. Naszczescie ja nie mam takiego problemu

U mnie już IC leży trzeba tylko ogarnąć wszystko inne przed jego montażem. Tak naprawdę poza lekkim przerobieniem zderzaka tragedii tam nie ma no i kwestia rozprowadzenia rur, jeżeli ktoś ma ori puche filtra powietrza to mu to troszkę koliduje. Naszczescie ja nie mam takiego problemu
Ta pucha to najmniejszy problem.
Masz dużo miejsca ze względu na wyrzucenie serii IC.

Też fakt ostatnio oglądałem jedna 166 była gdzieś wystawiona ktoś wkleil link i koleś od centralnego IC na kolektor ssący puścił rure w około puszki filtra powietrza no dosłownie 3 miliony kolan spawow itd dziwne to było

Michał, ale pierdzielisz. Spójrz pod maską jak wygląda a później pisz

Karol a po co Tobie większy IC ? Chcesz jeszcze więcej mocy ?

Amortyzatory
Powrót