Wymiana filtrów

Marcin.t

Nowy
Auto
Alfa romeo 147 twin spark. 1.6 litra 120 km. hatchback.rok2001
Witam czy wie ktoś jak wymienić filtr kabinowy? są prawdopodobnie 2? czy jest to jakiś problem z wymianą? ewentualnie jakiś schemat wymiany...

Tak, są 2, wkładasz jeden za drugim w lewo. W pudełku powinna być instrukcja ;) Wymiana bezproblemowa, bylebyś nie miał zastanych kości (najlepiej położyć się na plecy przed fotelem)

Jak kiedyś byłem u "fachowców" nabić klime to 15 minut we trzech szukali gdzie jest filtr xD

Wyryte rantem felgi

Dzieki panowie za schematy i fotki

Najlepiej kup sobie nasadkę 5,5mm. Oszczędzi Ci to dużo czasu i nerwów

A nie czasem 7,5?? Bo ją pamiętam że marketową nasadkę 8 potraktowałem z lekka młotem i było ok :P

Możliwe, a swoją drogą za te filtry inżynier w pracowni alfy powinien zawisnąć na strunie od fortepianu :mad:

jak bylem ostatnio na warsztacie to tez gość miał problem z wymiana niemogl zdjac obudowy zeby wyciagnąc filtr kabinowy, a przy filtrze powietrza to alfa latała raz do góry a raz na dół bo gosc nie mogl dostac sie do filtra, wkoncu zdemontował osłone pod silnikiem i wymienił, troche sie pomeczyl ale cos za cos, jak chcesz latwo szybko i przyjemnie wymieniac rzeczy to nie kupujesz alfy a cos bardziej przemyslanego :P

Nie o to chodzi żeby nie brać alfy, ale japońce potrafili pomyśleć inw maździe 6 wystarczy otworzyć schowek wyjąć zaślepkę i masz filtr na wierzchu, czy to tak wiele??

Nie ma co przesadzać z kabinowym, raz na rok taka operacja, którą się robi w 15 minut..... Nie jest źle :)

jak bylem ostatnio na warsztacie to tez gość miał problem z wymiana niemogl zdjac obudowy zeby wyciagnąc filtr kabinowy, a przy filtrze powietrza to alfa latała raz do góry a raz na dół bo gosc nie mogl dostac sie do filtra, wkoncu zdemontował osłone pod silnikiem i wymienił, troche sie pomeczyl ale cos za cos, jak chcesz latwo szybko i przyjemnie wymieniac rzeczy to nie kupujesz alfy a cos bardziej przemyslanego :P

Nie obraź się, ale straszne bzdury piszesz!! Zmień mechanika!!
Robiłem to pierwszy raz jakiś miesiąc temu (kabinowy i filtr powietrza) i naprawdę nie wiem jakie mozna napotkać problemy przy tych wymianach?
Pzdr

Ostatnia edycja:
Nie obraź się, ale straszne bzdury piszesz!! Zmień mechanika!!
Robiłem to pierwszy raz jakiś miesiąc temu (kabinowy i filtr powietrza) i naprawdę nie wiem jakie mozna napotkać problemy przy tych wymianach?
Pzdr
Nie wiem jak w TS ale w JTD przy filtrze powietrza może coś człowieka trafić. Generalnie mało miejsca, a dostęp najłatwiejszy nie jest.

Ostatnia edycja:
Nie wiem jaki macie poziom umiejętności :D ja jak już znalazłem filtry to wymiana trwała doslownie 10minut... Zero problemów, 3 malutkie śrubki , trochę wygiętych pleców i tyle. :)

Amortyzatory
Powrót