• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Wymiana ETM

Auto
Alfa Romeo Giulia, 2018, 280KM, RWD
Dzień dobry!

Serdecznie witam szanowne grono użytkowników. Na wstępie zaznaczę, że czytelnikiem tegoż forum jestem od dobrych paru lat. Tematy przetrzepałem w poszukiwaniu rozwiązań mojego problemu, ale bez skutku. Zdecydowałem się założyć konto i wysmarować posta, ponieważ moja Julka po paru latach zaczęła płatać figle z elektroniką. A, że jest tutaj wielu doświadczonych i posiadających szeroką wiedzę użytkowników (wnioskuję po merytorycznych wpisach i ciekawych dyskusjach), może i mnie uda się znaleźć lekarstwo na moje bolączki. Przechodząc do sedna...

Wszystko zaczęło się od tego, że ekran multimedialny w mojej Julce przestał działać. Czarny ekran, brak reakcji na reset czy to przyciskiem głośności, czy to po odpięciu klemy akumulatora, żadnych dźwięków. Pierwsza myśl: bezpiecznik. Otóż bezpiecznik F36 wyglądał na sprawny, niemniej został wymieniony. I dalej lipa. Postanowiłem więc wymienić ekran w nadziei, że to może jednak to. Ale jednak to nie było to. I mam teraz dwa wyświetlacze.

Ciąg logiczny podpowiedział, że może to moduł ETM. Został więc wymontowany. By wyeliminować jego uszkodzenie, w pierwszej kolejności sprawdziłem czy wiązka do niego prowadząca daje napięcie. No i dawała napięcie. Wniosek jest więc taki, że uszkodzeniu uległ wspomniany moduł.

I właśnie w tymże miejscu chciałbym zasięgnąć porady. Nowy ekran, który posiadam, i który jest w bardzo dobrym stanie chciałbym zostawić. Stary nosił znamiona upływu czasu, miał spękaną, pokrytą jakby pajęczynką matrycę. Numer nowego wyświetlacza to 503490002012. Natomiast numer uszkodzonego modułu radia to 50553591. Artykuły w necie, posty na różnych forach wskazują, że jedno z drugim by nie współgrało nawet gdyby ETM był sprawny. Jednakże nie jest.

I w tym miejscu zwracam się z pomocą do Was: jaki ETM współpracowałby w 100% z tymże ekranem? Ponadto wiem, że gdyby chcieć zakupić używany to trzeba by zadziałać z wyczyszczeniem w nim pamięci i wpisaniem do tego modułu numeru VIN auta by w ogóle móc przeprowadzić skuteczne osiowanie. Czy ktoś z Was zna magika, który byłby wstanie to zrobić w rozsądnych pieniądzach?

Pozdrawiam,
Dawid.

Amortyzatory
Powrót