• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Wymiana centralki airbag

meason

Nowy
Auto
Giulia
Od jakiegoś czasu borykam się z błędem poduszek, a właściwie centralki, błąd 01. Ostatnio postanowiłem się tym zająć i podjechałem do elektryka. 4 godziny grzebali, wyjmowali centralkę, kombinowali i stwierdzili, że nie da się naprawić i trzeba wymienić. Po ponownym podłączeniu dalej błąd, a do tego jeszcze kontrolka pomarańczowa airbagu pasażera zaczęła żyć swoim życiem. Albo migała cały czas, albo gasła itd. A najlepsza akcja odbyła się tego samego dnia wieczorem. Akurat siedziałem i ustawiałem sobie CB gdy nagle wybuch i spalenizna. Po 5 sekundach stan zawałowy odpuścił i na trzeźwo oceniając sytuację stwierdziłem, że wystrzeliły napinacze pasów bezpieczeństwa kierowcy i pasażera. Pierwsza rzecz która mnie intryguje - dlaczego? Przecież napinacze powinny strzelić przy kolizji, a wtedy też strzeliłby pewnie poduszki, tak się na szczęście nie stało.

Czy teraz wymiana obu kompletnych pasów i centralki wystarczy, żeby pozbyć się błędu i wszystko działało jak należy?

+ma ktoś namiar na centralki i napinacze? Centralka nr 60669250 zamienna z 60675876.

dlaczego nie wymontowałeś centralki całkowicie ?. Ja też mam centralkę do wymiany, i ją wymontowałem żeby mieć nie aktywne poduszki... Bóg wiadomo co mogło by się stać jeżdżąc tak. Niech by wystrzeliły by podczas jazdy....

Co Ci elektrycy grzebali ? otwierali centralkę ? ... lutowali albo coś bez schematu i wiedzy ?. Teraz to do nich możesz mieć pretensje jeżeli coś grzebali przy niej. bo nawet z błędem bez grzebania nie powinno nic się stać...

Może żeby BuBu się wypowiedział bo on naprawiał centralki

- to ewidentny bład tego kto grzebał przy elektronice centralki.
- z tym że trudno takie sprawy trudno komuś udowodnić.
- dlatego nie polecam samemu grzebania w tych sprawach.

No standard elektrycy-magicy czarowali od środka i tak się stało, ale rączki umywają. szkoda gadać. Stwierdzili, że bez centralki w ogóle nie będzie śmigać.

1) Czy same pasy będą pasować z dowolnej alfy przed FL czy też musi być konkretny model?
2) Czy jak dorwę sprawną pasującą centralkę i podłącze to chociaż w teorii powinno być ok czy nie do końca?

na pewno poduchy do wymiany ktore strzeliły i sprawna centralka i bd dobrze :)

na pewno poduchy do wymiany ktore strzeliły i sprawna centralka i bd dobrze :)

Dokładnie tak, pamiętaj, by wszelkie wymiany i podłączenia robić z całkowicie odłączonym prądem :)

Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka

Z tym że poduchy nie strzeliły. Strzeliły same pasy bezpieczeństwa. Teraz nasuwa się pytanie czy w ogóle mam poduchy w samochodzie... To możliwe, że walnęły same napinacze, a poduchy nie?
Silnik był włączony, ja siedziałem na siedzeniu kierowcy, pasy nie zapięte. Majstrowałem akurat coś przy CB radiu i nagle STRZAŁ.

Kolega meason przysłał mi swoją centralkę do reanimacji.
Tak wygląda w środku po interwencji magików. Komentarz zbędny...
meason2.JPGmeason3.JPG

Załączniki

• meason1.JPG
    meason1.JPG
    35.2 KB · Wyświetleń: 99
Ostatnia edycja:
Oooo. masakra. To kolega ma teraz dowod na to ze przez magikow te napinacze sie odezwaly. Ale czy wartovzachodu moze i warto. szerszen ty reanimujesz centralki jak bubu ?

Wyslane z dalekiej galaktyki przy uzyciu palcow :)

Masakra?
Pod prokuratora i 25 lat się należy.

No, do bubu mi daleko ;-)

A z bledem poradzisz sobie centralki ? :-)

szerszen a podołasz naprawieniu centralki od 47mki 6 poduszek, brak błędu w kompie, non stop kontrolka poduszek i brak sygnalizacji zapietych pasów ?

60658010 numer centralki mojej :-)

Dodano po 2 minutes:

Opis problemu mojej centralki to wewnetrzny blad 01. A jak narazie centralki sprawnej z moim numerem nie znalazlem :(. A poduszki trzeba miec :-)

Ostatnia edycja:
Z moja podolasz :-) ?

I mow ile $ dolarow albo € euro chcesz :D

Wszystko da się zrobić. Poszukam, ale myślę, że będzie OK. Na razie walczę z tą od measona. Sam procek nie do uratowania, bo zduny wycięły mu totalnie 3 nogi.

Amortyzatory
Powrót