wymiana akumulatora

Johny01

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1,9 JTD
Witam czeka mnie wymiana akumulatora w ar 147 1,9 JTD 2003 , tu moje pytanie , po wymianie będę musiał wpisywać jakiś kod ? komp + nav ? czy wiąze się to z jakimiś problemami z odpaleniem belli ? mam jakiś kod ale powiem że nie wiem do czego / laik ze mnie / może jakieś podpowiedzi co może mnie czekać po zmianie akumulatora/ z nieszczęść , niespodzianek itp. / Pozdrawiam

u mnie jak robiłem remont silnika stała ponad tydzień z odłączonym aku i nic nie wpisywałem żadnych kodów. tyle że to benzyna 1,6 nie wiem jak w dizlu ;)

naczytałem się na forum różnych opini i sam nie wiem jak to będzie po wymianie , jestem nieobeznany z tematem i nie chcę coś namieszać . wolę się upewnić co i jak zanim zabiorę się za wymianę akumulatora

Ostatnia edycja:
Miałem odpięty akumulator całkowicie na kilka godzin przy różnego rodzaju naprawach i nie miałem sytuacji wymagającej wpisywania jakiegokolwiek kodu.
Pozdro

ja mam connect nav ze sterowaniem z kierownicy i znalazłem parę opini z forum że po odpięciu aku nav i radio przestawało im działać , wymagane było podanie kodu jak kupiłem alfę to dostałem jakiś kod tylko nnie wiem do czego . Staram się nie za bardzo zawracać głowę moimi problemami ale jako osoba nowa w temacie po przeczytaniu masę wpisów , trochę już zgłupiałem i moja pewność siebie jest nie za duża .

Ostatnia edycja:
ja mam connect nav ze sterowaniem z kierownicy i znalazłem parę opini z forum że po odpięciu aku nav i radio przestawało im działać , wymagane było podanie kodu jak kupiłem alfę to dostałem jakiś kod tylko nnie wiem do czego . Staram się nie za bardzo zawracać głowę moimi problemami ale jako osoba nowa w temacie po przeczytaniu masę wpisów , trochę już zgłupiałem i moja pewność siebie jest nie za duża .

Hej,
navi co prawda nie mam, ale mam radio ze sterowaniem z kiery. Ostatnio auto stało całą noc bez aku i nic nie musiałem wpisywać.

Hej,
navi co prawda nie mam, ale mam radio ze sterowaniem z kiery. Ostatnio auto stało całą noc bez aku i nic nie musiałem wpisywać.

Potwierdzam , warto jedynie po pierwszym uruchomieniu silnika pozwolić mu 10 min popracować na biegu jałowym , celem adaptacji ECU. (nie wymagane, lecz zalecane)

Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz :)

kod który masz pewnie jest do kluczyka. Lepiej go zatrzymaj :) odpięcie akumulatora jedyne co spowoduje to to, że godzina Ci się wyzeruje i będziesz musiał ją jeszcze raz ustawić. Ja ostatnio robiłem to kilkukrotnie (ze starego na nowy, z nowego na chwilę na stary i znowu na nowy) i niczego nie wpisywałem :)

Witam i bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi , w przyszłym tygodniu zabieram się więc za akumulator > Pozdrawiam

Witam czeka mnie wymiana akumulatora w ar 147 1,9 JTD 2003 , tu moje pytanie , po wymianie będę musiał wpisywać jakiś kod ? komp + nav ? czy wiąze się to z jakimiś problemami z odpaleniem belli ? mam jakiś kod ale powiem że nie wiem do czego / laik ze mnie / może jakieś podpowiedzi co może mnie czekać po zmianie akumulatora/ z nieszczęść , niespodzianek itp. / Pozdrawiam

Najprosciej bez kasowania zadnych zegarkow lub obaw o kody wymien aku na chodzacym silniku i po problemie - nic nie stracisz i nie zepsujesz ;)

Jeśli masz jakiś inny akumulator, np od motocykla, czy jakikolwiek stary akumulator od auta, który podtrzyma elektronikę przez tą chwilę, to podłącz go kablami, masę gdziekolwiek do auta, a plus do plusowej klemy. Przy zmianie akumulatora uważaj, aby tan plus z obcego akumulatora nie rozłączył się. Po założeniu akumulatora odpinasz ten obcy akumulator i po sprawie. Można też w sumie podpiąć jakiś prostownik, czy inną ładowarkę.

Ja dziś wymieniałem odłączyłem stary podłączyłem nowy ustawiłem godzinę, datę i wszystko
Założyłem Centre future 77 Ah

Amortyzatory
Powrót