Wymiana akumulatora, a alarm META.

tomito

Nowy
Auto
AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...
Witam,

Czeka mnie wymiana aku. Mam w aucie fabrycznie montowany alarm - META System. Nie wiem jaki to model, bo nic nie dostałem od sprzedającego poza dwoma jakby pendrive'ami.

Pytanie: czy po wyjęciu aku i włożeniu nowego czekają mnie jakieś niespodzianki z tą METĄ? Czy ktoś miał ktoś z Was jakieś niemiłe doświadczenia w 156-stkach (po FL) z tym alarmem? Oprócz wpisania kodu do radia fabrycznego nie powinno nic się wydarzyć...? :cool:

Dzięki i pozdrawiam,
Tomasz.

P.S. Jakby ktoś miał info jaki to dokładnie model tego META (156 2003 FL) byłbym wdzięczny, poszukałbym sobie instrukcji.

W mojej nie było żadnych niespodzianek, też mam META system w aucie z tego samego roku co Ty, więc spokojnie możesz wymienić akumulator. Co do wersji to nie ma pojęcia jak jest.

Dzięki! :) Ale... z ciekawości sprawdziłem czy mój alarm w ogóle działa... chyba nie :confused: Zamknąłem auto z pilota, po chwili otworzyłem z kluczyka i nic... syrena nie wyje. Może zbyt wcześnie otworzyłem? Hmm... może to przez problemy z akumulatorem (nie trzyma pojemności), kilka razy pożyczałem prądu, może alarm się dezaktywował.

Miałbym jeszcze pytanie - do czego służy ten gadżet od alarmu, ten przypominający wyglądem USB pendrive :D

Te niby pendrivy służą do aktywacji/dezaktywacji alarmu. Należy je przytknąć w odpowiednie gniazdo które może być wszędzie. Skoro u ciebie nie działa to pewnie nie jest włączony a przy włączonym i odpięciu aku zaczyna wyć syrena :)
Przypomnij mi wieczorem na p.maiki@wp.pl to postaram się poszukać i podesłać jakieś papiery bo mam od tego.

Zgadza się, ten "pen" działa jak kluczyk do syreny w starszych alarmach - ustawia w tryb serwisowy aby właśnie można było odłączyć alarm itp. U mnie gniazdo do niego jest w okolicy bezpieczników.

Dzięki! :) Ale... z ciekawości sprawdziłem czy mój alarm w ogóle działa... chyba nie :confused: Zamknąłem auto z pilota, po chwili otworzyłem z kluczyka i nic... syrena nie wyje. Może zbyt wcześnie otworzyłem?

Kolego tak powinno być, kluczyk deaktywuje alarm (chyba że masz jakieś dorabiane). Sprawdź inaczej zamknij samochód a potem otwórz z pilota bagażnik (nie otwieraj drzwi, ani nie wyłączaj wcześniej alarmu z kluczyka), podnieś pokrywę i zacznie wyć. To samo powinno być jeśli zamkniesz z otwartą szybą i po jakimś czasie włożysz rękę.

To w moich alfiszonach coś nie tak, jak zamknę z pilota i otworzę fizycznie z kluczyka wyje.
A znowu jak otworzę bagażnik z pilota mam czas żeby sobie w nim "pogrzebać"
Dziwny świat.

OK, Panowie to mam tak, wygląda że alarm działa :) Zrobiłem jak sugerowano, otworzyłem bagażnik i zaczął wyć, znaczy jest git.

Teraz, wymiana aku, poprawcie mnie proszę jeśli się mylę:

1) dezaktywacja centralki alarmu;
2) odłączamy aku (najpierw "-" -> "+")
3) podłączamy nowy aku ("+" -> "-")
4) aktywacja alarmu
5) wpisanie kodu do radia

Specjalnie wspomniałem o kolejności rozłączania, podłączania klem, bo różnie piszą... kiedyś wyczytałem że w Fiatach Bravo/Brava można rozkodować (uszkodzić?) autoalarm lub immo... może to jakieś bzdury. Nie wiem, ja się uczyłem zaczynać od masy...

Dzięki i pozdrawiam,
Tomasz.

Dokładnie tak jak napisałeś.
Nr 5 może będzie zbędny jak zanik prądu nie będzie zbyt długi.

OKS :) Tam zanim dobiorę się do klemy plusowej muszę najpierw ściągnąć tę obudowę, dwie śrubki o ile pamiętam? Potem klema plusowa. Swoją drogą to trochę się martwię co by ten cały zestaw pasował na górę nowego aku :confused:

Centra Plus - CB620 - 62Ah, 540A (wg. EN).

-------------------------------------------------

Jeszcze raz Panowie, dzięki za pomoc! Podsumowując dla potomnych, wymiana akumulatora - AR 156 2003 z autoalarmem META:

1) deazktywacja alarmu tym dongielkiem, przykładamy w slot (w skrzynce bezpieczników, słyszymy "beeep")
2) odkręcamy plastykową skrzyneczkę (dwie śruby krzyżakowe)
3) odkręcamy i odłączamy klemy, najpierw "-", potem "+" (klucz 10-tka), klema plusowa schodzi razem z plastykową skrzyneczką, klemę masową zabezpieczamy szmatką, folią
4) odkręcamy mocowanie akumulatora od strony silnika (klucz 13-stka, wygodniejszy będzie długi nasadowy)
5) wyjmujemy powoli akumulator, odchylając ostrożnie plastykową skrzyneczkę
6) wkładamy nowy odchylając ostrożnie plastykową skrzyneczkę
7) podłączamy najpierw klemę "+", mocujemy nakrętką, wkręcamy śrubki krzyżakowe trzymające czarną skrzynkę
8) podłączamy na końcu klemę "-", mocujemy nakrętką
9) dokręcamy mocowanie akumulatora od strony silnika, klucz jak w p. 4), robimy to na końcu dając sobie możliwość dopasowania położenia akumulatora na podstawce
10) aktywacja alarmu tym dongielkiem, przykładamy w slot (w skrzynce bezpieczników, słyszymy "beeep")

Akumulator Centra Plus - CB620 pasuje idealnie, są otwory do zamocowania czarnej skrzyneczki.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót