• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[156] Wymarzona Alfa -> 156 by eMdoTE

eMdoTe

Nowy
Auto
Alfa Romeo 1,9 JTD 16V
Od niedzieli jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy Romeo 156, auto jest z polskiego salonu, ma w PEŁNI udokumentowaną przeszłość, książkę serwisową, faktury, nawet instrukcje obsługi.

Bella jest z 2003 roku po tzw pierwszym liftingu, zmienione wnętrze prezentuje się naprawdę super. Silnik pod maską to 1.9 JTD 16V (140km)

Przebieg to 220 tysięcy. Auto przed zakupem miało zmieniony rozrząd (20 tyś temu) , sprzęgło, zaciski, miesiąc temu tylne amortyzatory drążki poprzeczne , górne wahacze z przodu łączniki gumy na stabilizatorach przód i tył końcówki drążków , a 1000 KM temu klocki przód i tył.

Fotki :

Za takie auto zapłaciłem 9000zł.

Niestety nie było idealne miało kilka denerwujący mankamentów, postanowiłem jak najszybciej to zrobić
a) Hamulce piszczały
b) Nie było ręcznego
c) Kierunku lewego
d) Świateł przeciwmgielnych

Co zostało zrobione:

1. Wymiana Oleju
2. Wymiana Filtra Oleju
3. Wymiana Filtra Paliwa
4. Wymiana Filtra Powietrza
5. Wymiana Filtra Kabinowego
6. Toczenie tarcz hamulcowych przednich (pomogło auto już nie piszczy przy hamowaniu)
7. Nowe tarcze tylne
8. Linki hamulca ręcznego
9. Był mały wyciek z silnika, który został już naprawiony.

Auto technicznie jest w stanie praktycznie idealnym, pracuje równo, sprawnie przyspiesza i odpala bez problemu.

Aktualnie jednak kilka rzeczy jest do zrobienia

1) Po pierwsze komputer pod przednią szybą (ten większy) ma coś nie tak z wyświetlaczem, pokazuje zamazany obraz który nie zawsze da się przeczytać
2. ) Wizualnie - przedni zderzak ma trochę korozji (według sprzedawcy szkoda parkingowa)

3) Mały odprysk przy nadkolu

4) Odprysk farby w okolicach lusterek

5) Logo Alfy Romeo, taki trochę klasyk w tych autach, nie znalazłem Alfy w której nie byłby on w takim stanie jak tu.

6) Z pierdółek to gałka zmiany biegów, ten 'przycisk ręcznego (chętnie kupię) i wycieraczki wraz z prowadnicami.

7) Dostałem blaszkę od ERG, nie wiem jeszcze czy ją założę.

Wydaje mi się, że opisałem swoją nową Belle najlepiej jak tylko potrafię. Oceniajcie ;)

Pozdro !

Ostatnia edycja:
Ładna sztuka, podobna do mojej belli, która jest w tym samym kolorze (grigio metalico). :). Gratuluje spełnionego marzenia :)

Gratuluje wyboru :D z komputerem masz to samo co u mnie, mniej więcej od 18 - 20 C już się robią takie pręgi na wyświetlaczu i nic nie widać, jest to wada fabryczna i już było pisane o tym na forum. Czarne powłoki da się odświeżyć zapytaj kolegi Belfler'a jak to zrobić od niego kupiłem całe lusterko z odnowioną powłoką. Wycieraczki polecam Bosh'a Aerotwin mam w dwóch autach i jestem z nich zadowolony. I ta kierownica trochę dziwinie dla mnie wygląda bez przycisków :D ogólnie fajne auto i oby jak najdłużej służyło ;)

Mocowania lusterek (aluminiowe) można samemu pomalować. Zdzierasz starą warstwę, dobry podkład i zwykłym sprayem czarnym sikasz. U mnie pół roku już trzyma git i wygląda jak oryginał.

ja na twoim miejscu kupił bym błotnik drugi w tym kolorze oszywiście nie bity nigdy i bedzie po problemie...:)

Mam pytanie, można kupić te prowadnice wycieraczek ? Bo moje są już w takim średnim stanie.

Lista rzeczy do zrobienia

1. Wycieraczki z prowadnicami
2. Komputer pokładowy (wyświetlacz)
3. Emblemat przedni
4. Gałka zmiany biegów
5. Przycisk hamulca ręcznego
6. Dywaniki
7. Lekka korozja
8. Kupno felg na lato - 17 cali. Aktualnie założone są takie:
-

Jednak chciałbym założyć większe felgi, te podobają mi się najbardziej :

Co myślicie ?

Pozdro

Zaślepkę EGR załóż koniecznie (taka z otworami jest do 16V). Olej zalałeś właściwy - 5W40 ?

Ze znaczkami to albo kupujesz nowe albo na forum od kolegi naklejki, które z odległości wyglądają jak oryginał i są bardzo trwałe (i tanie).

Zaślepkę EGR załóż koniecznie (taka z otworami jest do 16V). Olej zalałeś właściwy - 5W40 ?

Ze znaczkami to albo kupujesz nowe albo na forum od kolegi naklejki, które z odległości wyglądają jak oryginał i są bardzo trwałe (i tanie).

Był lany 5w30, został zmieniony na taki sam Castrol, to może czymś grozić ?

Wiem, że to pierdółka, ale proponuję ci usunąć niebieską naklejkę "PL" z klapy bagażnika. Niepotrzebnie zaburza piękny tył tego auta.

Co do wyświetlacza komputera to kosztowna sprawa :D ja na razie się z nią wstrzymuje :D

Piękne autko. Kolor obłędny - jasne kolorki bardzo 156 pasują. Ciekawe, czy robili je białe. Felgi bym na Twoim miejscu zostawił. 156 małym autem nie jest i wg mnie te felgi co masz lepiej pasują do masy i bryły nadwozia. Ale każdy ma swoje gusta.

Mocowania lusterek (aluminiowe) można samemu pomalować. Zdzierasz starą warstwę, dobry podkład i zwykłym sprayem czarnym sikasz. U mnie pół roku już trzyma git i wygląda jak oryginał.

Dobrze gadasz, ja kupiłem czarny mat, tylko że te lusterka szlifowałem papierem ściernym aż do gładkiej powierzchni, troszkę czasu mi to zabrało, ale efekt świetny. mam gdzieś fotki od renowacji lusterek :). Autko ładne.

Widziałem ostatnio białą 156 sprzed FL ale to była straszna rzeźba i zastanawiałem się, czy tak wyszła oryginalnie czy ktoś ją "stworzył" sobie.
I ogółem jasne, metaliczne kolory ok ale biały to zdecydowanie nie to.

Toczenie tarcz za wiele nie dało, przejechałem 100 km i hamulce jak piszczały tak piszczą. Wniosek nasuwa się sam - klocki.
Przeszukałem trochę allegro i te wydają się najlepsze :

http://allegro.pl/bosch-klocki-przod-alfa-romeo-147-156-lancia-lybra-i3605965992.html

Jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie ;)

Muszę wymienić także pióra wycieraczek , najprawdopodobniej te :

http://allegro.pl/bosch-aerotwin-wycieraczki-alfa-romeo-156-i3602407370.html

i Gałkę zmiany biegów

http://allegro.pl/alfa-romeo-156-galka-zmiany-biegow-skora-6-bieg-i3662598225.html

Kilka takich gadżetów na teraz ;)

Z wymianą komputera i loga jak na razie się wstrzymuje.

Podłączyłem Bellę pod komputer i moim oczom ukazały sie niżej pokazane screeny :

Skasowałem 3 błędy, ale bardziej chodzi mi o masę powietrza jest sporo za duża, jak sobie z tym poradzić ?

Pozdro.

Amortyzatory
Powrót