• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Wyłączenie ASR

Roman35

ZBANOWANY
Auto
Giulietta 150 KM 2016
Da się jakoś samemu wyłączyć na chwilę system ASR?

Da się , na czas połączenia z centralką Continentala wszystkie wspomagacze są wyłączone , tylko tryb "D" nie wchodzi wtedy w rachubę

przekaźnik od pompy ABS ale wali wtedy błedami

- nawet podczas jazdy z podłączonym kompem to tak działa ?
Tak , ja akurat najczęściej podpinam telefon po BT lub wi-fi (bo prościej i zawsze pod ręką) jak chce trochę pośmigać [emoji6] ale nie ma znaczenia - może być laptop , ważne by połączenie było. Aha jeszcze jedno , mimo że VDC wyłączony to ABS nadal działa

Ostatnia edycja:
VDC korzysta z czujników ABS oraz czujników skrętu.

Wiem , dlatego tylko ABS działa a kontrola trakcji nie. Nie działało by gdyby było odwrotnie. Do działania ABS-u VDC nie jest potrzebny

Ostatnia edycja:
Da się , na czas połączenia z centralką Continentala wszystkie wspomagacze są wyłączone , tylko tryb "D" nie wchodzi wtedy w rachubę
W MES mam dwie centralki o nazwie Continental. Która jest ta właściwa dla tego samochodu?

jaką dokladnie apką na telefon da sie wylaczyc TC? mozesz podac jakiegos linka? bo posiadam bluetoothowy ELM327
slabe jest to ze w Julce nie da sie wylaczyc po ludzku kontroli trakcji..

myslalem nawet nad wyciagnieciem bezpiecznika zeby pobawic sie na sniegu ale z manuala nie wynika ktory to

no i niestety tylko tryb N pozostaje do dyspozycji bez TC

Udało się wyłączyć, tylko w takim razie równocześnie nie będzie się dało zrobić logów z ECU, a o to mi chodziło.

jaką dokladnie apką na telefon da sie wylaczyc TC? mozesz podac jakiegos linka? bo posiadam bluetoothowy ELM327
slabe jest to ze w Julce nie da sie wylaczyc po ludzku kontroli trakcji..
no też mi tego brakuje ale co zrobić , może ktoś mądry kiedyś obczai jak rozpracować BCM-a pod tym kątem ;).
Ja korzystam z płatnego AlfaOBD i innego programu nie znam na androida który by obsłużył body w julce.

- - - Updated - - -

Udało się wyłączyć, tylko w takim razie równocześnie nie będzie się dało zrobić logów z ECU, a o to mi chodziło.

no tak jednocześnie nie zrobisz, pozostaje chyba bardziej brutalna opcja wyłączenia bezpiecznikiem lub przekaźnikiem (może ktoś poda jakieś szczegóły?) a potem wyczyscić wszystkie błędy

wersja platna 155 zl - to ja podziekuje ;) wole sobie olej zmienic

i dużo i nie dużo, taka kwota może się szybko zwrócić - nawet po jednej wizycie w aso mogą wziąść wiecej . Plus jest taki że zawsze pod reką . Ja używałem dotychczas na BT i nie było z nim problemu . WiFi tez mam co prawda ale z braku czasu jeszcze go nie przerobiłem pod alfe więc nie testowałem-przypuszczam ze nie będzie dużej różnicy , no może jedynie jeśli chodzi o zasięg. Przy zakupie elma na BT najlepiej szukać takiego który jest przerobiony pod fiat group , no i do body, klimy i niektórych modułów potrzebny będzie adapter

Żeby nie robić off topic -wszystko jest opisane na forum MES-a (ale prościej kupić już zrobiony- cena ta sama)

Amortyzatory
Powrót