Wykres sondy lambda do oceny 2.5 v6

Gnomek123

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2,5 v6
Witam,
Pacjent AR 156 2.5 v6 2000r - Miałem problem z sondą lambda przed katem (Bank 2 sensor 1), a konkretnie z grzałką - sonda wymieniona. Po wymianie i zresetowaniu parametrów adaptacyjnych pojawił się błąd P0156 - sonda za katem (bank 2 sensor 2), patrząc na wykres sondy B2S2 wartość napięcia stoi w okolicy 450 mV zarówno na wolnych obrotach jak i 2000 obr/min. Zastanawiam się czy to katalizator się skończył czy tylko sonda jest do wymiany. Silnik pracuje w normie.

Wykonałem logi sond z bank 2 oraz 1 (dla porównania) na wolnych obrotach oraz przy 2000 obr/min. Wrzucam do oceny

Bank 1
sonda 1.jpgsonda 1 20001.jpg

Bank 2
sonda 2.jpgsonda 2 20001.jpg

Z góry dziękuje za pomoc! :D

Dodatkowo jest błąd P1314 Misfire Rate Catalyst Damage Fault - Bank 2, który w MESie jednak jest zapisany jako „czujnik przyspieszenia pionowego”

Mi to wygląda na uwaloną sondę. Sonda za katem pełni funkcje diagnostyczne - nie bierze udziału w ustalaniu składu mieszanki. Dlatego silnik pracuje normalnie. U Ciebie prawie w ogóle nie pracuje. Gdybyś miał wypalony katalizator lub w ogóle go nie miał to ta sonda miałaby takie same wskazania jak pierwsza.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Ten błąd P1314 również jest związany z uszkodzoną sondą za katalizatorem Bank 2?

Oczywiscie. Komputer widzi płaski przebieg i interpretuje to jako uszkodzenie katalizatora

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót