• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wyjazd do Chorwacji, długa trasa, sprawdzenie auta

Slaba wiare masz w twoje auto....moja alfa robi tylko 1 trase Wieden-Krakow, zrobilem w ten sposob juz 35tys. W tamytm roku jechalem do okoloíc splitu, 5 osob w aucie + bagaz ( a miala byc jeszcze trumna na dachu), bez zadnego problemu. Mowie to kazdej osobie ktora sie pyta o awaryjnosc alfy.

Owszem słabą ma wiarę :) jeżdzę JTS-em po Serbii, Chorwacji, Bośni i zero problemów :) od lutego przybyło już prawie 30 tys km :) prędzej bałbym sie jechać w tamte strony BMW :p szczególnie do Albanii :) a jechałeś przez Kosovo? Jak wrażenia?

- - - Updated - - -

A jechał ktoś w tym roku przez Słowację i Węgry?? jak tam z ew. remontami?? Ja rok temu byłem obok Trogiru, na powrocie pojechaliśmy jeszcze do Hajduszoboszlo, w sumie ponad 3tys km, awaria - skończyło się łożysko w przednim lewym kole.

Jechałem tamtędy trochę ponad miesiąc temu. Na Słowacji nie warto pchać sie na Banska Bystrzyce i zwoleń bo droga kiepska jakościowo. Na Bratysławę się jedzie dobrze, od Żyliny dwa pasy i bez problemów. Na Koszyce super droga dwa pasy i ruch raczej średni. W Czechach z tego co pamietam były też jakieś zwężki miedzy Ołomuńcem a Brnem, ale to było końcem maja, wiec nie wiem jak teraz, może skończyli. Na Węgrzech "problem" jest taki, że jadąc np od Bratysławy autostradą prawie pod budapeszt (lub gyor-- szekesfehhervar czy jakoś tak:)). i poźniej na Letenye , czasowo wychodzi tak samo jak jadąc dużo krótszą droga przez szombathely sarvar, Letenye. Różnica w kilometrach to coś koło 80km. Ja osobiście wolę autostrady niż jazda 50km/h w terenie zabudowanym po węgierskich wioskach...

Też jadę na Węgrzech autostradą, a słowację to musze sprawdzić jeszcze.

Trasa Polska>Chorwacja robiona 3 razy. Dwa razy Polska>Słowacja(żylina-Bratysława)>Węgry (tylko autostrada, od bratysławy do budapesztu i wzdluz balatonu)>Chorwacja. Raz trasa polska>Czechy>Austria>Słowenia>Chorwacja

Osobiscie wybieram w tym rok pierwsza trase z tego wzgledu ze jest mniej robot drogowych i duzo mniejszy ruch. Pozdrawiam

Trasa Polska>Chorwacja robiona 3 razy. Dwa razy Polska>Słowacja(żylina-Bratysława)>Węgry (tylko autostrada, od bratysławy do budapesztu i wzdluz balatonu)>Chorwacja. Raz trasa polska>Czechy>Austria>Słowenia>Chorwacja

Osobiscie wybieram w tym rok pierwsza trase z tego wzgledu ze jest mniej robot drogowych i duzo mniejszy ruch. Pozdrawiam
rok temu jechałem dokładnie tą samą trasą, ale w tym nawigacja pokazuje mi trasę na Nowy Sącz i Koszyce, i chyba ją przetestuję.

rok temu jechałem dokładnie tą samą trasą, ale w tym nawigacja pokazuje mi trasę na Nowy Sącz i Koszyce, i chyba ją przetestuję.

Jeśli wyjedziesz o dobrej porze, tak żeby przejechać płynnie do granicy z Sk to myślę, że to znacznie szybsza droga, będzie zdecydowanie mniejszy ruch.

Jeśli wyjedziesz o dobrej porze, tak żeby przejechać płynnie do granicy z Sk to myślę, że to znacznie szybsza droga, będzie zdecydowanie mniejszy ruch.

Pewnie wyjedziemy ok 20:00 a że to będzie niedziela to jest szansa że nie będzie źle

Autostrada z Budapesztu do granicy z Chorwacją (kierunek południowy) Niedziela wczesnym wieczorem, ponad 200 kilometrów. 8 samochodów wyprzedziłem i żaden nie wyprzedził mnie. Powiem szczerze, że poczułem pewien niepokój ...pusto

Właśnie wróciłem z Chorwacji, 2600 km w obie strony, w sumie przed wyjazdem sprawdziłem tylko poziom płynu w układzie wspomagania kierownicy i w układzie chłodzenia. Super mają te drogi od Miszkolca na południe :)

miszkolec ma być stolicą polsko-wegierska niedługo?
a w ogóle na chorwcje jeździ się TeTeką nie 159 , "zaraz po weselu kasia i Janusz jadą na chorwacje, daje im w prezencie porządne auto na droge a po wywczasie bezpiecznie wrócić , nie jak dziady jakie, ale jak ludzie...." to mój ulubiony wieslaw wojnar ... lol

miszkolec ma być stolicą polsko-wegierska niedługo?
a w ogóle na chorwcje jeździ się TeTeką nie 159 , "zaraz po weselu kasia i Janusz jadą na chorwacje, daje im w prezencie porządne auto na droge a po wywczasie bezpiecznie wrócić , nie jak dziady jakie, ale jak ludzie...." to mój ulubiony wieslaw wojnar ... lol
heheheheh dobre Panie dobre :)

zrobione prawie 3300km, i powiem, że odkryłem kilka ukrytych zalet auta, lubi zakręty a i prostą nie pogardzi :D biorąc pod uwagę liczne remonty, nieplanowane postoje z dzieckiem to średnia prędkość 74 km/h k kompa nie jest złym wynikiem
i z tego miejsca chciałem pozdrowić kolegę z VW chyba EOS co cisnął razem ze mną w stronę wybrzeża :D

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót