Wydech 3.0 v6

bzlcff

Nowy
Auto
AR 166 3.0 v6 24v
Witam. Ostatnio miałem małą przygodę, która zakończyła sie utratą sporej części wydechu w mojej Alfie. Przy wizycie na kanale okazało się że połowa wydechu nie nadaje sie do użytku. Co najdziwniejsze ocalał kawałek początku i koniec. Temat zakładam po to żeby dowiedzieć się czy do 3.0 v6 pasują jakieś inne wydechy czy tylko oryginalny? Pytam ponieważ ciężko znaleźć jakieś używane części w sensownym stanie i rozsądnej cenie. O nowe nie pytam bo troszke droga to impreza... A więc jakie macie Panowie propozycje żeby "naprawić" wydech dość tanim kosztem?

i to rodzi nastepne pytanie. a Jak załatwić to czego z kwasowki sie nie zrobi(oplot itd) ? Czym najlepiej spawać/łaczyć takie rury, no i oczywiście jakiej grubości najlepiej rure dobrać.

Jak Ci obojętne to wsadź obojętnie co :sarcastic: ale podrobić oryginał ciężko. Jak zależy Ci na tym samym dźwięku i wyglądzie (tylna pucha) to albo oryginał albo popłyniesz na indywidualnej robocie. Środkowy ponoć można wywalić i jest znikoma różnica.

Wreszcie dobra wiadomość :) Tylna pucha jakimś cudem została. Poszedł cały środek i urwało jakies 2cm przed tylna puchą. A więc skoro można pozbyć się środka bez wielkich strat na jakości to super. A więc teraz zakup kwasówki i rzeźba. Jakiej grubości najlepiej kupować? Średnicę dobiorę taką jak jest ale grubość 1-2 mm czy jeszcze grubszej szukać?

Ja słyszałem że bez środkowego prawie nie ma różnicy w dźwięku (od fachmana tłumikowego który robił to w takiej jak moja). Na forum też ktoś tego spróbował i powiedział że git.
Fabryczna rura jak dobrze pamiętam to 1mm, no może max 1,5.

A więc skoro można pozbyć się środka bez wielkich strat na jakości to super. A więc teraz zakup kwasówki i rzeźba. Jakiej grubości najlepiej kupować? Średnicę dobiorę taką jak jest ale grubość 1-2 mm czy jeszcze grubszej szukać?

Nie bardzo rozumiem, czemu chcesz tą rurę z kwasówki dawać, skoro reszta zostaje zwykła?
Ja bym normalną rurę dał, grubości 1.5mm (cienka bał bym się, żeby nie brzęczała, a znowu za gruba będzie ciężka). Tylko ją dobrze po drodze podwieś i powinno dać radę. Swoją drogą dobrać mały tłumik przelotowy po drodze z tego co mają w hurtowniach/u tłumikarzy to też chyba nie problem? Pamiętaj tylko, żeby średnicę przelotu zachować po drodze taką, jak jest ori i najlepiej powyginać rurę, żeby ci jakieś dziwne fale stojące nie powstały, bo będziesz miał rezonans przy pewnych obrotach ;)

Właśnie. Wstawka z kwasówki nie ma sensu :) a zasadniczo jeszcze tylko przyspieszy korozję połączeń :sarcastic:

mozna cos podebrac od kappy ,ale troche przerobic trzeba by bylo.
ja nie mam kata i koncowego i powiem ze bardziej "rasowo" jest ale jak kto lubi, na dale cicho a przy czerwonej kresce juz znacznie gloniej :)

Środkowy pasuje idealnie od kappy 2.4/3.0 kosztuje coś ok 100 zł i nie trzeba nic przerabiać, nawet mocowania wieszaków są w tych samych miejscach. Ostatni tłumik pasuje od Mondeo 3.0 ( ok. 200 zł). Jeśli chodzi o brzmienie/spadek osiągów tego zestawu w stosunku do oryginału to organoleptycznie nie różni się to za mocno od oryginału. Na powyższym, zestawie wliczając w to plecionki, końcówki wydechu i wszystkie inne akcesoria (wyłączając katalizator) da się ogarnąć wszystko za ok. 600 zł. Mam taki zestaw u siebie założony w Maju tego roku, zakładałem raczej jako eksperyment niż długotrwałe rozwiązanie bo nie miałem 1500 zł na nowy oryginalny wydech w tamtym czasie a stary po prostu się rozleciał. Po tych kliku miesiącach i osłuchaniu paru 166 v6 w oryginale mogę śmiało polecić powyższe rozwiązanie.

Po 1 jest lewy i prawy.

attachment.php

Po 2 jak założysz lewy z mondeo do Alfy, to będzie końcówka z prawej strony wydechu, a jak założysz prawy tłumik, to rura z tylnej strony wydechu będzie odwrotnie.. Więc jak to pasuje ?

Załączniki

• !BqvnUs!CGk~$(KGrHqQOKk!EubqMSntBBLwvCZBwJ!~~_35.JPG
    !BqvnUs!CGk~$(KGrHqQOKk!EubqMSntBBLwvCZBwJ!~~_35.JPG
    9.8 KB · Wyświetleń: 525
Sorry wkradła mi się literówka. Tłumik jest dokładnie :PA-08.577 Tłumik Tył F Mondeo Combi 2.0i 16v 00-07.

Dokładny kosztorys i dane z karty gwarancyjnej:

Uszczelka Pierścień F Tempra 1.9TD - 5.79 zł
Wieszak tłumika DB W210 23.68 zł
Łącznik RIB 50x230 - 85.98 zł
PA-32.38 Tłumik Środkowy Lancia Kappa 2.4 -79.80 zł
PA-08.577 Tłumik tył F Mondeo Combi 2.0i 16v 00-07 126.74
Wieszak Ford Mondeo 2.0 TDCI 8.04 zł
Końcówka tłumika ZZ 2x84 137.35 zł

Do tego była jeszcze jakaś robocizna + materiały drobne, razem wyszło coś ok 600 zł

Robiłem tu: AUTO KEMAR Krzysztof Kożuchowski ul. Produkcyjna 9 15-680 Białystok. Gość ma wszystkie tłumiki świata na miejscu i właściwie to robi wyłącznie układy wydechowe. Dobór + wstawienie trwały jeden dzień. Jestem b. zadowolony.

Ostatnia edycja:
No niby są takie z szerszą tą puchą. Wrzuć foto jak to u Ciebie wygląda. Chodzi głównie o foto z tyłu przy ziemi. Jak puszka wygląda i końcówka.

Też chętnie zobaczę jak to wyszło wizualnie :) Choć chętnie posłuchałbym jak teraz brzmi.

Właśnie - najlepiej foto + dźwięk jakiś :)

Dzisiaj już jest za późno, ale jutro mam zamiar umyć samochód, więc przy okazji nagram filmik i wrzucę na YT. Do południa powinienem się wyrobić. Wydech wygląda dobrze, w sumie to podoba mi się bardziej niż oryginał.

Dobra wrzucam film i zdjęcia, odpuściłem mycie auta, bo mróz jak cholera i dwie myjnie były pozamykane. Muscie uwierzyć mi na słowo , że końcówki wydechu są z nierdzewki i ładnie lśnią ;)

Film: http://www.youtube.com/watch?v=jWqRW5Q14Rs

Zdjęcia:

attachment.php
attachment.php

Załączniki

• 20141130_104549_HDR.jpg
    20141130_104549_HDR.jpg
    97.1 KB · Wyświetleń: 239
  • 20141130_104554_HDR.jpg
    20141130_104554_HDR.jpg
    91.3 KB · Wyświetleń: 272
Całkiem sympatycznie :)
Nie wiem jak z boku to wygląda, ale z tyłu nieźle - co prawda nie jest pod kątem, ale to trudno zrobić :P

Co do dźwięku to nie słychać za dobrze na filmiku, ale zakładam że w realu jest lepiej. Mam wrażenie, że zagubił się trochę bulgot V6, ale może po prostu niskie tony się nie nagrały?

Na pewno stosunek efekt/cena jest bardzo dobry :)

Amortyzatory
Powrót