Wycieraczki

• Autor wątku Autor wątku Gino
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gino

Guest
Witam! Rozmiar wycieraczek do AR 156 550 i 530 katalogowo z tym, że tak to wygląda, czy też tak macie przy tej długości? Inne napotkane Alfy tak nie mają, pewnie inne długości piór?

Ostatnia edycja:
Tak nie powinno się schodzić- ewidentnie masz zamienione ramiona- ramię wycieraczki od strony kierowcy ma długość ok. 49cm, a od strony pasażera ma ok. 56cm i ramię od kierowcy jest wygięte- na zdjęciu widać, ze to wygięte ramię masz założone od strony pasażera. Zamień ramiona wycieraczek i wtedy załóż dłuższe pióro od strony kierowcy, a krótsze od strony pasażera.

Faktycznie miałeś rację zamieniłem ramiona i teraz jest OK. Dzięki!;)

Sorki że odgrzewam starego kotleta. Powiedzcie czy napewno wycieraczki w 156 to katalogowo 550 i 530mm? Na allegro spotkałem dużo wycieraczek niby dedykowanych do każdej 156 jest o długości 550/500. Właśnie byłem u siebie zmierzyć swoje pióra i mają 540 oraz 510mm. Musze kupić wycieraczki i chciałbym żeby było tak jak być powinno. Z góry dzięki i pozdrawiam :)

Sorki że odgrzewam starego kotleta. Powiedzcie czy napewno wycieraczki w 156 to katalogowo 550 i 530mm? Na allegro spotkałem dużo wycieraczek niby dedykowanych do każdej 156 jest o długości 550/500. Właśnie byłem u siebie zmierzyć swoje pióra i mają 540 oraz 510mm. Musze kupić wycieraczki i chciałbym żeby było tak jak być powinno. Z góry dzięki i pozdrawiam :)

Witam :)

Katalogowo jest dokładnie tak jak koledzy pisali 550 i 530 z tym, że org. wycieraczka pasażera jest wygięta ku górze na końcu. Więc jak ktoś kupuje wycieraczki uniwersalne a nie org. AR to kupują tą od pasażera o długości 500 żeby nie nachodziła na pastik pod oknem.
Ja np kupowałem Valeo X-TRM i kupiłem 530 ale przestawiałem ramię na śrubie aby wycieraczka była wyżej.

pozdrawiam

Trochę się pogubiłem. Czy te z tej aukcji np będą jak fabryczne. Gość pisze podgieta - tak jak fabycznie.
http://www.allegro.pl/item852980384_wycieraczki_valeo_silencio_alfa_romeo_156.html....
Tak, te z aukcji są dedykowane do 156.....oznaczenie kpl. UM208, lub inny numer Valeo to 567888. Co do ceny fabrycznych, to nie wiem, ale przypuszczam, że to się mija z celem, bo mimo opakowania oryginalnego pewnie w środku będzie Champion, lub właśnie Valeo.

Nie mogłem czekać na paczkę z Allegro dlatego byłem zmuszony kupić w sklepie. Jako, że Valeo w norauto to drożyzna kupiłem w Tesco Alca komplet za 25 zł. Czytałem, że ludzie sobie chwalą. Poprzednie też miałem Alca po poprzednim właścicielu, co zoabczylem dopiero sciągając stare. Chyby były jakieś dedykowane, bo były dobre, z porządnym mocowaniem.
Jako, że nie było wymiaru 550 to kupiłem 560 dla kierowcy i 530 dla pasażera i działa.
Minusem jest uniwersalność i ten adapter, musiałęm się troszkę namęczyć i zastanowić jak to założyć. Pewnie komuś innemu poszło by to łatwiej ;).
Zbierają w porządku, ale chyba po zimie wyłoże kase na fabryczne wycieraczki.

T

Czy wie ktoś też przy okazji ile kosztują fabryczne pióra w ASO.

Niecałe 104 zł - ASO Alfy w Szczecinie

Zostały mi jeszcze stare oryginalne stelarze i myślę czy by w nich następnym razem nie wymienić samych piór (gumki). Znalazłem w supermarkecie pióra za 8 zł to się niebawem dobiorę do tych gumek i będę miał kolejny komplet oryginalnych.

Witam! Rozmiar wycieraczek do AR 156 550 i 530 katalogowo z tym, że tak to wygląda, czy też tak macie przy tej długości? Inne napotkane Alfy tak nie mają, pewnie inne długości piór?

Odświeżę temat, bo tak się składa, że akurat dzisiaj zakupiłem komplet nowych wycieraczek, tego typu http://www.wycieraczkibosch.pl/aerotwin.asp i muszę powiedzieć, że na razie jest wszystko w porządku, cichutko, dobrze zbierają [na razie płyn, bo deszcz nie padał ;)]. Dobrałem dokładnie 55cm i 53cm, nie ma żadnych problemów z ich pracą.

Amortyzatory
Powrót