[MiTo] Wycieraczka tylnej szyby )=-

lizard

Nowy
Auto
alfa romeo gt 1.9 jak i 147 1.9 jtdm BRERA 3.2 MITO 1.4 155 km
Witam borykam sie z problemem tylnej wycieraczki..... po przekreceniu kluczyka ta wykonuje kilka ruchow nastepnie zatrzymuje sie byle gdzie to samo po wlaczeniu jej z przelacznika chodzi chodzi jak ja wylaczam rowniez nie wraca na swoje miejsce tylko zostaje gdzie popadnie...........po wizycie w serwisie powiedzieli ze to wina silnika nabylem kolejny-a raczej z dwoch zrobilem jeden BO NOWO NABYTY PRZYSZEDL MARTWY rozebralem na czynniki pierwsze i zdaje sie byc wszystko w porzadku ZNAM ZASADE DZIALANIA takze awaria silniczka raczej nie wchodzi w gre (wspomne tylko w zalu ze juz zabawa kosztuje mnie przeszlo 180 zl gdyz ramienia wycieraczki nie dalo sie zdjac zadnym sciagaczem tylko zostalo uszkodzone po kawalku przy kazdej probie demontazu wiec FLEX poszedl w ruch )= zabwne jest zamontowanie go na nity mam tu na mysli silniczek ktory trzyma sie na trzech nitach po 10 ZL KAZDY..........ogolnie masakra nie wspomne juz o przeziebieniu z tegoz to tytulu )-=.

TAKZE prosze o pomoc badz diagnoze na sucho czy to przekaznik czy moze sterowanie a moze gdzies kabelek ma przerwe.

jak zawsze dziekuje za wszyskie pomocne mi slowa

Witam borykam sie z problemem tylnej wycieraczki..... po przekreceniu kluczyka ta wykonuje kilka ruchow nastepnie zatrzymuje sie byle gdzie to samo po wlaczeniu jej z przelacznika chodzi chodzi jak ja wylaczam rowniez nie wraca na swoje miejsce tylko zostaje gdzie popadnie...........po wizycie w serwisie powiedzieli ze to wina silnika nabylem kolejny-a raczej z dwoch zrobilem jeden BO NOWO NABYTY PRZYSZEDL MARTWY rozebralem na czynniki pierwsze i zdaje sie byc wszystko w porzadku ZNAM ZASADE DZIALANIA takze awaria silniczka raczej nie wchodzi w gre (wspomne tylko w zalu ze juz zabawa kosztuje mnie przeszlo 180 zl gdyz ramienia wycieraczki nie dalo sie zdjac zadnym sciagaczem tylko zostalo uszkodzone po kawalku przy kazdej probie demontazu wiec FLEX poszedl w ruch )= zabwne jest zamontowanie go na nity mam tu na mysli silniczek ktory trzyma sie na trzech nitach po 10 ZL KAZDY..........ogolnie masakra nie wspomne juz o przeziebieniu z tegoz to tytulu )-=.

TAKZE prosze o pomoc badz diagnoze na sucho czy to przekaznik czy moze sterowanie a moze gdzies kabelek ma przerwe.

jak zawsze dziekuje za wszyskie pomocne mi slowa

U mnie też pojawił się identyczny problem. Można powiedzieć, że tylna wycieraczka "żyje" własnym życiem.
W poniedziałek będę dzwonił do ASO bo auto jest jeszcze na gwarancji.
Jak będę coś wiedział to napiszę w tym temacie.

oby twoje aso postawilo sluszna diagnoze MOJE JEST PELNE ZNACHOROW....i czasem 'CO JA SAM NIE ZROBIE ?!?' nie wychodzi na dobre (-=

u mnie jest wersja extended :) po włączeniu ogrzewania tylnej szyby, wycieraczka robi jeden cykl, po czym zatrzymuje się w połowie szyby, dodatkowo na sekundę pojawia się sygnalizacja otwartego bagażnika.

a mowili ze alfy sie ZMIENILY haha w 147 tego nie bylo nawet w starym ypsilonie....ba brera nawet nie ma tego problemu.....

Ostatnia edycja:
panie wiadomo co ??? (-=

u mnie jest wersja extended :) po włączeniu ogrzewania tylnej szyby, wycieraczka robi jeden cykl, po czym zatrzymuje się w połowie szyby, dodatkowo na sekundę pojawia się sygnalizacja otwartego bagażnika.

u mnie jest dokładnie to samo :)

Dokładnie ten sam problem mam jak pisałem wyżej, Mitoza trafiła do ASO i problem zdiagnozowany, zawilgocenie przewodów i wiązki elektrycznej, elektryk w ASO w Wawie spędził 3 godziny na szukaniu usterki, naprawione zostało to poprzez osuszenie przewodów. Jak domniemuje do zawilgocenia doszło albo na myjni albo poprzez śnieg topniejący pomiędzy szybą a maską dostający się poprzez otwory wentylacyjne. Jak się dowiedziałem w ASO "do zawilgocenia przewodów doszło pomiędzy tyłem a przodem pojazdu"
Usługa osuszania to 290 zł, podejrzewam że jakby Mitoza postała na słońcu przy wietrze to by się sama osuszyła po zimie.

Wycieraczka tylna cd.

Witam !
Mam ten sam problem wyżej.
Po włączeniu stacyjki ( przełącznik tylnej wycieraczki nie ważne w jakiej jest pozycji ) tylna wycieraczka włącza się do ruchu i nie reaguje na przełacznik w manetce, działając sobie tak od 30 do 120 sekund ( nie ma zasady, reguły na czas działania ).
W do tego momentu wymieniłem silniczek wycieraczki, sprawdziłem przewody po względem przetacia na klapie i nic.
Jedyną metodą wyłączenia wycieraczki jest z tego co zauważyłem jest zaraz po włączeniu stacyjki spryskanie tylnej szyby spryskiwaczem po którym to zabiegu pochodzi ona sobie trochę i się wyłącza.
Cóż to może być ?
A twórcy mocowania sliniczka na trzy nity, już strugam medal z kartofla.

W mojej dzieje się podobnie tzn:

Jak odpalam silnik to tylna wycieraczka robi sobie czasem pełen czasem nie pełen cykl ponadto przy zamykaniu samochodu z kluczyka potrafią się przednie wycieraczki lekko ruszyć tak o 3, 4 cm i każde naciśnięcie pilota podnosi je coraz wyżej.
Kolejnym problemem który zauważam to zamknięcie centralnego podczas jazdy też potrafi ruszyć wycieraczkami ale również dodatkowo wywali komunikat o problemie z poduszkami pasażera.

Ktoś miał z was takie problemy lub ma wizje co z tym zrobić.

Jak pisałem niżej miałem ten sam problem. Po naprawie zamka bagażnika, naprawiła się sama wycieraczka, czy może po naprawie wycieraczki naprawił się sam bagażnik, choć ASO jak wynika z faktury naprawiała bagażnik, był to problem podobno zawilgocenia wiązki elektrycznej, jednak obecnie nie działa środkowe górne światło tylne...no i co jakiś czas nadal (mimo że to było już naprawiane) przy przekręcaniu włącznika tylnej wycieraczki wskazuje komputer że bagażnik jest otwarty, po czym po sekundzie komunikat znika i wszystko gra....podejrzewam że awaria tylnego światła jest powiązana z tą wiązka elektryczną jak i powiązana z zamkiem bagażnika oraz tylną wycieraczką.
Czasem mam wrażenie że to auto żyje trochę własnym życiem...

witam
u mnie jest / bylo to samo...
po pierwsze sprawdzcie wiazke elektryczna w miejscu przejscia z klapy do srodka auta....tam jest taki gumowy lacznik...a w srodku wiazka kabli...
daje glowe ze polowa ma poprzecinane izolacje..zaizolujcie......

Witam !
Po zaizolowaniu wszystkich przewodów wszystko wróciło do normy.
W sumie trochę lipne wykonanie przez fabrykę...

Hej, u mnie tylko po włączeniu ogrzewania tylnej szyby, wycieraczka zajmuję najniższe położenie (jakby naciska w przeciwnym kierunku) i tak samo pojawia się sygnalizacja otwartego bagażnika...

Ktoś może poradzić ASO w Gdańsku w dobrej cenie i żeby kumali w elektronice

Amortyzatory
Powrót