• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] wyciek

DaKaSC

Nowy
Auto
AR 159 2,4 Q-tronic
Cześć
nie jestem mechanikiem i pytam;]
dziś po otwarciu maski zauważyłem wyciek
IMG_1220.jpg
w miejscu zaznaczonym strzałką. Nie kapie ale ewidentnie jest tam mokro
co podczas jazdy powoduje usyfienie innych podzespołów,
czy ktoś z kolegów może mi powiedzieć od czego to jest?
i czy można to jakoś dokręcić lub wymienić tam uszczelką jeśli takowa tam jest?

Cieknie Ci spod pompy wspomagania. Dokręcanie na siłę raczej nie pomoże. Chyba, że ktoś za słabo zakręcił ale wątpię w to. Odkręcenie i wymiana uszczelki powinno pomóc.

To wyjście z pompy wspomagania. Na końcu króćca jest oring. Wymień i dokręć z uczuciem (o ile ktoś wcześniej nie przekręcił gwintu to będzie dobrze, to aluminium).
Olej pocieknie. Jak wyjmiesz krócieć, możesz szybko wkręcić śrubę kilka razy, żeby zatamować wyciek. W JTS pasuje w tym miejscu M16.

Ostatnia edycja:
To wyjście z pompy wspomagania. Na końcu króćca jest oring. Wymień i dokręć z uczuciem (o ile ktoś wcześniej nie przekręcił gwintu to będzie dobrze, to aluminium).
Olej pocieknie. Jak wyjmiesz krócieć, możesz szybko wkręcić śrubę kilka razy, żeby zatamować wyciek. W JTS pasuje w tym miejscu M16.

Mogę z tym jeździć?
jak tak to mechanik wymieni jak będzie wymieniał zbiorniczek wyrównawczy z wspomagania oraz rozrząd

Możesz, kontroluj tylko ilość płynu w zbiorniczku i dolewaj w razie potrzeby.

dokręciłem troszku to wyjście na razie jest ok ale zauważyłem że przewód w odcinku(foto) się poci
nie bardzo ale jest wilgotny pytanie czy ten typ tak ma czy trzeba zmienić na nowy bądź zakuwać?

IMG_1227.jpg

już zweryfikowałem czemu się poci jest tam malutka dziurka i przy max skręcie cieknie płyn, da się to jakoś naprawić?

Ostatnia edycja:
Albo wymiana na nowy, albo zakup używki, albo zdejmujesz swój wąż i jedziesz do firmy która zakuwa węże hydrauliczne.

Cena tego przewodu potrafi zwalić z nóg - 650 za nowy (2.4 JTDM) i ok 400 za uzywke... Miałem pęknięcie w tym samym miejscu (ten krótki gumowy odcinek) i zdecydowałem się na zakucie w firmie od przewodów hydraulicznych. Trochę kombinacji było ale przewód jest szczelny a koszt zamknął się w 100 PLN

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Cena tego przewodu potrafi zwalić z nóg - 650 za nowy (2.4 JTDM) i ok 400 za uzywke... Miałem pęknięcie w tym samym miejscu (ten krótki gumowy odcinek) i zdecydowałem się na zakucie w firmie od przewodów hydraulicznych. Trochę kombinacji było ale przewód jest szczelny a koszt zamknął się w 100 PLN

a powiedz mi ściągałeś przewód czy na samochodzie Ci to robili?
samemu pewno będzie trudno ściągnąć i zawieźć do firmy

Przewód wyciągał mi kolega w warsztacie. Idzie on od pompy wspomagania wzdłuż i za silnikiem aż do magla. Jemu (robił to pierwszy raz) zajęło to ok 45 minut. Nie ma opcji żeby zrobić to na aucie - zbyt mało miejsca na jakąkolwiek prasę do przewodów. Jutro zrobię fotkę jak to u mnie wyszło.

super będę wdzięczny
426.jpg

Trochę aluminium wycięte, trochę gumy dodane. Może nie wszyscy zgodzą się ze mną - to ma działać a dopiero w drugiej kolejności wyglądać.

426.jpg

Trochę aluminium wycięte, trochę gumy dodane. Może nie wszyscy zgodzą się ze mną - to ma działać a dopiero w drugiej kolejności wyglądać.

Dzięki o to właśnie mi chodziło
Ten przewód długo juz masz ciekawe jak z wytrzymałością

Z trwałość jest identyczna jak fabrycznie nowego elementu. W fabryce wykonują je dokładnie w ten sam sposób.

Mam go dopiero od 2 tygodni i nie boje się o trwałość przewodu bo z firmą która go robiła juz kilka lat współpracuje i nigdy nie zawiedli, za kilka tys km wyjdzie reakcja ukladu a zwłaszcza maglownicy na zmianę płynu z czerwonego na zielony.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

przestroga dla innych jeśli poci się wam ten gumowy wąż lub jest w nim dziurka to szybko regenerujcie, ja zwlekałem
i dziś dodatkowo dojdzie regeneracja alternatora po płyn chyba do niego wciekł zakopciło się
i ikonka akumulatora na pulpicie, pomiar-brak ładowania.
Mądry Polak po szkodzie.

Ciekawe czy da się alternator zregenerować bo się chyba spalił czy trzeba nowy kupić
masakra:(

Amortyzatory
Powrót