• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Wyciek ze skrzyni >???

Woland83

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.
Zauważyłem dzisiaj że spod Belli kapie, tłusta plama oleju (słomkowy kolor klarowny) zdaje się że z bloku skrzyni biegów ten olej SHC, z racji tego że niedawno mi sprzęgło zmieniali, pewnie coś nie dociągneli, mam pytanie czy to groźne>? Bo to moja 1 Bella i zaczynam się o nią martwić jak ojciec o córkę :D Dzwoniłem do mechanika, kazał przyjechać żeby obejrzeć, tyle że dziś nie mogę a weekend wiadomo. Czy takie stanie i kapanie ( w sumie niewielka ilość ) może mu zaszkodzić, bo z tym selespeedem wiadomo delikatnie trzeba. ( zaznaczyłem czerwonymi kropkami na całej długości wilgotne od oleju) proszę o rady koledzy.

Załączniki

• silnik.jpg
    silnik.jpg
    88.4 KB · Wyświetleń: 1,274
  • wyciek.jpg
    wyciek.jpg
    82.9 KB · Wyświetleń: 402
podjedź do mechanika. Wiadomo, nie ma co bagatelizować sprawy tymbardziej że to selespeed. Jeździć możesz, ale nie w długie trasy. Lepiej jak najmniej i jak najszybciej udać się do lekarza...

Cinas nie strasz mnie czym to grozi bo coś widzę ze to układ naczyń powiązanych z tym nagłym klekotaniem silnika:eek:

---------- Post dodany o godzinie 19:51 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:48 ----------

oby to nie był uszczelniacz wału lub skrzyni.

Dzwoniłem dziś do tego mechanika i mówił mi że tam nie ma żadnego uszczelniacza w skrzyni, a ewidentnie ku,,, e cieknie mi ze skrzyni.

Dzwoniłem dziś do tego mechanika i mówił mi że tam nie ma żadnego uszczelniacza w skrzyni, a ewidentnie ku,,, e cieknie mi ze skrzyni.

A na wałku sprzęgłowym to co jest jak nie uszczelniacz??

Ostatnia edycja:
A na wałku sprzęgłowym to co jest jak nie uszczelniacz??

Mówisz o zimeringu >?? tak to się nazywa, wybaczcie ale z mechaniki jestem leszczem, także mnie poprawcie, jeśli o to chodzi to zimering wymieniał ,ale czy nie ma jakiegoś uszczelnienia, między blokiem silnika a skrzynią w sensie tych powierzchni które do siebie przylegają.???

Mówisz o zimeringu >?? tak to się nazywa, wybaczcie ale z mechaniki jestem leszczem, także mnie poprawcie, jeśli o to chodzi to zimering wymieniał ,ale czy nie ma jakiegoś uszczelnienia, między blokiem silnika a skrzynią w sensie tych powierzchni które do siebie przylegają.???

W normalnej skrzyni jest tam tylko osłona metalowa koła zamachowego. koszt w ASO ok 35,-

Ostatnia edycja:
W normalnej skrzyni jest tam tylko osłona metalowa koła zamachowego. koszt w ASO ok 35,-

A może inaczej ,czy w selespeedzie też taka osłona jest czy to już inna bajka? Może właśnie ja takiej nie mam i stąd ten przeciek.? A mechanicy pewnie nie pomyśleli o tym:blink:

osłona metalowa osłoną ale wał ma uszczelniacze 2 jeden od strony skrzyni drugi od strony rozrządu. krwawi ci pomiędzy wałem a skrzynią. do tego simering (uszczelniacz) jest w skrzyni na wałku. są dwie możliwości simering w skrzyni lub na wale od strony skrzyn krwawi. jeśli faktycznie któryś z nich krwawi to tak czy siak by to usunąć należy skrzynię zrzucić.

osłona metalowa osłoną ale wał ma uszczelniacze 2 jeden od strony skrzyni drugi od strony rozrządu. krwawi ci pomiędzy wałem a skrzynią. do tego simering (uszczelniacz) jest w skrzyni na wałku. są dwie możliwości simering w skrzyni lub na wale od strony skrzyn krwawi. jeśli faktycznie któryś z nich krwawi to tak czy siak by to usunąć należy skrzynię zrzucić.

Faktycznie rzecz biorąc były 2 plamy ale jedną sfotografowałem jedna od strony skrzyni tak jak mówisz ,a 2 od strony rozrządu... coś mi tu brzydko pachnie sknoconą robotą albo coś się jeszcze rozszczelniło.:confused:

Amortyzatory
Powrót