• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Wyciek płynu do spryskiwaczy

Status
Ten wątek został zamknięty.

Nuakszot

Nowy
Auto
Giulia 2.0 Super / Giulietta QV
Wczoraj pierwszy raz, przy okazji tankowania samochodu, napełniłem całkowicie zbiornik płynu do spryskiwacza. Po powrocie do domu i zaparkowaniu samochodu zauważyłem, że coś kapie z tyłu lewego przedniego nadkola. Po posmakowaniu cieczy okazało się, że to płyn do spryskiwacza. W pierwszej chwili myślałem, że to odrobina płynu, którą rozlałem obok wlewu, jednak sprawdziłem po godzinie i nadal kapało. Dziś rano nadal kapało, więc ewidentnie mam albo nieszczelny zbiornik lub przewody, zdjęcie wczorajszej jeszcze małej kałuży zamieszczam poniżej:

DSC_0056.jpg

Na to aktualizacja 6118 na pewno nic nie zaradzi;) i niestety trzeba będzie chyba rozbierać auto:(

Nuakszot haha a myslalem ze sasiad sobie robi jaja jak przeklinal ze zony giulia zalala mu podloge w garazu-tylko podobno caly plyn uciekl. . .

Zalałem do momentu aż pojawiła się piana, po drodze zanim dojechałem do domu (a miałem do przejechania 400 km), jeszcze kilkakrotnie sobie popryskałem na szybę i reflektory, więc z poziomu rury płyn już prawdopodobnie zszedł. Swoją drogą uważam, że jeżeli winna jest rura, to powinno to zostać naprawione. Od ponad 20 lat prywatnie jeżdżę wyłącznie włoszczyzną i nigdy czegoś takiego nie miałem. W Giuliettcie od prawie 6 lat zazwyczaj zalewam pod sam korek i nigdy nie miałem wycieku, no chyba że strumień skierowałem poza wlew, to wtedy była kałuża;)

Od prawie 8 lat jeżdżę Alfami i nie zamierzam tego zmieniać, nie zamierzam też ukrywać wad tych aut jeżeli takie się pojawiają.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Po moich doświadczeniach z Alfami myślę, że to trochę stereotyp. Ponad 7 lat miałem 159 2.0 JTDm i jedyne co mi się tam popsuło to jakiś plastikowy zatrzask przy pedale sprzęgła (zrobiony na gwarancji), potem pękła obudowa EGR i klakson przestał trąbić. W Giuliettcie przez 6 lat poszła pompa wody i przetarła się wiązka przewodów do klapy bagażnika. Do Giulii byłem więc nastawiony bardzo optymistycznie, jeździ się świetnie, ale dolegliwości trochę tej radości odbierają.

Ale i tak jest dobrze porównując do moich doświadczeń z Nissanem. W 2006 dostałem służbowego X-Traila 2,2 dCi, którego używałem przez 6 lat i zrobiłem nim 120000 km i przez ten czas naprawy kosztowały firmę ponad 60 000 PLN! Tam się psuło prawie wszystko!

Co do wycieku to Giulia jest mloda konstrukcja i jeszcze dobrze nie przetestowana w boju wiec takie problemy beda wychodzily. Miejmy tylko nadzieje, ze ASO szybko naprawi.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ASO :) dobrze będzie jak bardziej nie zepsuje ...

Wymiana przewodow spryskiwaczy w aso-slowa sasiada po interwencji-aha w gratisie nalali mu do pelna plynu:)

No i po naprawie:) Okazało się, że u mnie przyczyną wycieku płynu do spryskiwacza była wadliwie zamontowana uszczelka przy czujniku poziomu płynu. Aha, też mi nalali do pełna i nie zapłaciłem za to ani grosza.

Powód usterki wyjaśniony. Temat zamykam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Amortyzatory
Powrót