• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[145] Wyciek oleju

Auto
gtv v6 TB
Witam.
Ostatnio zauważyłem, że z mojej alfy, a dokładnie z lewej strony coś cieknie. I niestety, ale jest to prawdopodobnie olej.
Poniżej zamieszczę zdjęcia miejsca, z którego cieknie:

Myślę, że uda Wam się coś zobaczyć na tych zdjęciach, dla jasności jest to koło tej śruby.
Jak myślicie co to może być ?

A poziom oleju na bagnecie nie maleje?
Jak to olej silnikowy to może ciec spod pokrywy zaworów lewej głowicy.

Trzebaby podjechać na kanał, albo chociaz podniesc auto i dokladnie zobaczyc.

Nie maleje póki co.

Jeśli by to było to co mówisz - co robić ?

Zmienić uszczelkę, ale z jej kupnem moze być spory problem :D
Z drugiej strony skoro nie ubywa oleju to moze to nie olej, no ale nie zgadniesz póki dokładnie nie sprawdzisz.

Swoją drogą chyba nieźle skorodowane sanki masz.

Co na to powiecie ? Gdzieś to znalazłem...

Może się mylę, ale to zdanie odnosi się chyba do aut z silnikami T.S.
W boxerze skrzynię masz na środku samochodu a u Ciebie mokry jest wózek z tylko lewej strony, na wysokości silnika.
No można tak zgadywać do nieskończoności.

Jeśli nie ubywa Ci oleju w silniku to sprawdź poziom oleju w zbiorniku wyrównawczym układu wspomagania. Miałem podobną sytuację olej z nieszczelnej maglownicy kapał mi jakoś nieswornie na półośkę i wszystko co poniżej m.in. skrzynię i sanki silnika po stronie wycieku miałem zachlapane olejem :/

Ostatnia edycja:
Czy kapało Ci również na ziemię, na lewą stronę jak mi ?
Jeśli tak to jaki kolor miał ten płyn ?

Powiedz jeszcze co zrobiłeś i ile wyniosła naprawa jeśli możesz :)

Jaki kolor miał olej to Ci nie powiem, ale wiem na pewno, że kapało mi z maglownicy. Na ziemię też trochę leciało, ale chyba nie bezpośrednio tylko właśnie jakoś po sankach spływało i nie z lewej strony a z prawej, ale to akurat nie ma większego znaczenia. Za magiel z Allegro (w tym przesyłka) zapłaciłem 150 zł. Montaż kosztował mnie ok. 60 zł - montowałem razem ze znajomym mechanikiem - poszukaj na forum gdzieś to wszystko opisywałem :)

Czy kapało Ci również na ziemię, na lewą stronę jak mi ?
Jeśli tak to jaki kolor miał ten płyn ?

Powiedz jeszcze co zrobiłeś i ile wyniosła naprawa jeśli możesz :)

Z lewej strony jest zbiorniczek płynu wspomagania wiec moze być tez to, kolor płynu to czerwony/brązowy, cos takiego.

Amortyzatory
Powrót