• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Wycięcie/ katalizatora

• Autor wątku Autor wątku Szymonik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Masz tam 105 KM , te 110 KM to jest tylko szarpniecie na odcięciu ale to i tak dobry pomiar.

penny ten wykres jest niedokladny. nie ma mozliwosci aby normalnie silnik tuz przed odcieciem mial taki przyrost. a dowodem na to jest to ze ta moc jest u Ciebie przy ponad 7000rpn a tego zaden TS nie ma :)

penny ten wykres jest niedokladny. nie ma mozliwosci aby normalnie silnik tuz przed odcieciem mial taki przyrost. a dowodem na to jest to ze ta moc jest u Ciebie przy ponad 7000rpn a tego zaden TS nie ma :)
No to dziwne ,że co drugi TS na tej hamowni tak miał. Koleś który robił pomiar też o tym wspomniał i zrobiliśmy drugi pomiar. Wyszło 105KM bez tej "szpicy" przed odcięciem. Ten drugi pomiar mam na papierze, ale jak chcecie to mogę zeskanować.

eee co drugi? mój nie mial, druga 155 tez nie miala, GTV papamka tez nie miala, 156 bianco tez nie miala, gtv freda zgadnij-tez nie miala :) 145 ta czerwona jak twoja tylko ze 1.6 tez nie miala na pierwszym, natomiast miala na drugim wykresie i slyszalem jak facet mowil ze tego z taką "szpicą" nie mozna brać pod uwage.

mimo wszystko 105KM to i tak wynik lepiej jak dobry.

Katalizator

ja też mam dziwny podzwięk wskazujący na zużycie katalizatora;). poczytalem troche w internecie na stronach o silnikach boksera i jest tam Wyraznie napisane że: "Duża średnica tłoka pozostawia sporo miejsca na zawory, a krótki skok daje mniejsze opory, sprawne wchodzenie na obroty i dobrą pracę w ich górnym zakresie, stąd moce rzadko spotykane w silnikach 8-zaworowych innych marek: 90 KM z pojemności 1351 cm sześc., 103 KM z 1490 cm i 107 KM z 1712 cm, a dawniej, przed wprowadzeniem katalizatorów, mocy było jeszcze więcej (patrz dane z różnych lat)"

informacje zaczerpnąłem z: http://www.cuoresportivo.pl/_mm/silniki/boxer/
z tego cytatu co wstawiłem jasno wynika ,że samochody bez katalizatorów miały o wiele lepsze osiągi:).

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót