• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wycie/ gwizdanie 2.4 20V Jtdm

danus77

Aktywny
Auto
Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r
Panowie dawno nie potrzebowałem pomocy, ale przyszła kryska na matyska.. Ale do rzeczy. Poniżej link do filmiku z nagranym dźwiękiem silnika. Usłyszycie na nim coś w stylu wycia/gwizdania, które dobiega jakby spod dekla klawiatury od strony rozrządu. Dźwięk tem ginie po ok. 3-5 minutach jak silnik troszkę się rozgrzeje.
Co zrobiłem :
1. wymieniłęm pasek i napinacz napędów pomocniczych, jednak dźwięk nie ucichł. Zdjąłem więc pasek i odpaliłem bez niego - dźwięk jakby spod rozrządu
2. Zdjąłem osłony rozrządu i poprawiłem naciąg paska na napinaczu (wskaźnik napinacza był w dolnej pozycji zamiast wskazywać oczko). Rozrząd ponoć wymieniony przez poprzedniego właściciela 3 lata temu i ma przejechane 30kkm. Sam pasek ma dość mocno przytarty napis na sobie, co mogłoby świadczyć o jego zużyciu, ale po tak małym przebiegu ?
3. Po odpaleniu dźwięk wydobywa się jakby spod pokrywy wałków przy rozrządzie.
Nie mam pomysłu co się dzieje, auto mi potrzebne, a boję się jeździć aby się coś nie rozpierniczyło na amen.

link z filmikiem:
http://www.youtube.com/watch?v=DGktKQjhhLo&feature=youtu.be

Danus nie zastanawiaj sie i natychmiast zmien rozrzad gwizdanie wyglada na pompe wody ale glowy nie dam. ja ma pewno nie wierzylbym poprzedniemu wlascicielowi poza tym to juz 3 lata wedlug mnie o rok za dlugo bez nowego rozrzadu pozdrawiam

Qur...teoretycznie mam fakturę na wymianę rozrządu kompletnego i oleju (notabene miał to robić serwis, a rozrząd robiony ma marker)...a na rozrząd przewiduje się 5lat / 60kkm...
Coś mi się wydaje, że słynny sprzedawca alfy romeo z Częstochowy zrobił mnie w "męski narząd"...już pierwsza wymiana oleju po kupnie dała mi do myślenia widząc stan korka spustowego oleju i jego kolor. Nie chciałbym się tylko pakować w kolejne koszty na próżno, bo mi się ostatnio sytuacja finansowa mocno skomplikowała :(.

Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł ?

Mi to ze słuchu wychodzi na szpilki/e w kolektorze wydechowym. Jeśli tak, to do 1000zl może pójść w siną dal. Miałem to samo, po krótkiej jeździe spokój, do momentu postoju na luzie ok 5min i przy przygazowaniu znów myszki piszczą.
Jeździłem tak ok 6mc, nic się nie wydarzyło prócz kolektor do planowania.

@semri ale to by znaczyło, ze jak ściągnę metalową osłonę kolektora, to powinienem znaleźć ślady przedmuchów. Z czym dokładnie wiązała się usterka tych szpilek ? były pourywane, przeciągnięte czy jeszcze coś innego ?
Awaryjnie jutro tam zajrzę i ocenię temat.

Qurde w 1000 posty wchodzę z taka niespodzianką... :(

Wiąże się to głównie z roboczogodzinami de/montażu. Dostęp taki sobie to godziny lecą.
Nowe wszystkie szpilki i uszczelka.
Jedna zerwana, reszta poszła przy demontażu.

Ostatnia edycja:
Rozrząd ponoć wymieniony przez poprzedniego właściciela 3 lata temu i ma przejechane 30kkm

ponoc ? daj spokoj, zacznij od tego jakby nie bylo

hmmm ... jakby przedmuch, jak gazu nie dodasz, to na luzie, nic nie slyszysz ?

Dzisiaj próbowałem odkręcić osłonę i podejrzeć kolektor wydechowy, ale bez zdjęcia tej metalowej rury z trójnikiem układu chłodzenia nie da rady. Wsadziłem więc lusterko i przyświeciłem lampką. Rzeczywiście kolega @semri i @omen mają rację. Wydmuchało uszczelkę lub wyciągnęło szpilkę na pierwszym cylindrze od strony rozrządu. Wszystko zawalone sadzą, a po przygazowaniu aż się czarno w komorze silnika zrobiło i na dotyk czuć mocny przedmuch. Czeka mnie więc zakup kilku uszczelek, szpilek i pewnie cały dzień w towarzystwie belli.
A dostęp rzeczywiście masakryczny.

przez kilka dni przed wymiana tego codziennie spryskaj sobie szpilki wd40 jak silnik będzie już zimny.

Wczoraj zdemontowałem kolektor wydechowy. Okazało się, że urwana była szpilka górna na pierwszym cylindrze. Dolna natomiast upierniczyła się w bloku i dzisiaj od rana walczyłem z jej wykręceniem. Teraz mam pytanie, bo jutro będę miał dopiero części, z jakim momentem dokręcić szpilki do bloku i potem sam kolektor wydechowy, żeby nie zerwać ? Zastosować standardowy moment jak dla innych aut z grupy Fiata, czyli 25Nm, czy jest jakiś inny. Niestety Elearn nie podaje tej informacji (są puste pola w tabelce) :(

Edit:
Sierotka Boża jestem...już znalazłem w Elearn'ie..ma być 25Nm...

Ostatnia edycja:
Temat rozpocząłem, więc i zakończę. Dzisiaj po wymianie uszczelki pod kolektorem nastąpiła głęboka cisza. W trakcie przejażdżki auta wydaje się nawet żwawsze niż było. Koszt części to 277 zł z przesyłką (uszczelka pod kolektor wydechowy, uszczelka między katalizator a wydechem, 10x szpilek, 10x nakrętek, uszczelka pod kolektor wodny). Wypada mi również podziękować użytkownikowi Tanifiat z allegro za szybkie zorganizowanie ori części i bardzo przystępną cenę. Robocizny nie liczę, bo własna.

Koniec tematu.. :)

Amortyzatory
Powrót