• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

wybilem kata

CIAMILL156

Nowy
Auto
Giulia MY22 Estrema było 156 2x147 166Busso 159...
no i stalo sie dzisiaj wybilem kata z mojego 1.9 jtd po odkreceniu okazalo sie ze byl orginalny z 99 czyli przebieg mial 240tys km to troche sporo w srodku byl czarny sadzy jak w kominie nie bylo nic widac przez niego po wybiciu i zamontowaniu jestem zadowolony z pierwszych testow silnik rowniej znacznie pracuje rowno sie wkreca na obroty i ladnie sie wkreca wczesniej strasznie lapal mula w pewnym zakresie a silnik na biegu jalowym szarpal dzisiaj pogonie go w trrasie to zobacze jak z osiagami a no i wcale głosniej nie chodz nawet ladniej pracuje bo rowniutko

PEWNIE ZE ROWNIUTKO :mrgreen: tylko śmiesznie gwizda z tylu ;]
hmm :? skoro mowisz ze lepij chodzi to zamulenie po 2800 obr/min z braku katalizatora nie wynika ufff bo jus powoli sie za nim rozgladalem ;// wiec pozostaje zawor sterujacy zaworem EGR i mam nadzieje ze bedzie lux malina :>>

BTW: co to za serwis :?: :mrgreen:

no wiec tak po trasie silnik pracuje lepiej przyspieszenie tez lepsze ladniej sie zbiera ale V-max bez roznicy mam taki kawalek drogi ze szło sie rozpedzic do 190 max no i dalej tyle tam jedzie ani kilometra wiecej bno trzeba chamowac ale ogolne wnioski bez katalizatora lepiej :)

tylko trzeba wspomniec, ze roznica w osiagach z takim kata i bez jest spowodowana tym, ze kat byl wyeksploatowany :)

niektorzy mogli by z tekstu wywnioskowac, ze wywalenie kazdego kata daje przyrost mocy i momentu :)

ja dzisiaj sprawdze swoj, jak poznac ze jest zuzyty? na przegladzie sprawdzali mi poziom spalin i nie mieli zastrzezen... ale nie przygladalem sie wynikom :)

ogolnie popatrz czy jest przeswit na wylot i czy scianki nie sa juz pokryte sadza i pozatykane a wybicie zajmuje 3 min i nie wybijaj calego tytlko na przelot jakims drutem o sr 1cm przez srodek pare razy mlotkiem i wylatuje z drugiej strony

Przy silnikach turbo wywalenie kata napewno nie zaszkodzi inaczej się ma sprawa z silnikami bez turbo i to jest bardzo istotna różnica

no tylko jeszcze trzeba uwzglednic drobny szczegół: zuzycie :!:
ja po tym diabelskim zabiegu zauwazylem 1,5-2L spalanie w gore :? :shock:

Amortyzatory
Powrót