• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Wybija bezpiecznik

Krupers

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 FL 2.4 JTD
Witam wszystkich alfoholików
Bardzo proszę was o pomoc, w rozwiązaniu problemu/usterki:/ Ciągle wybija bezpiecznik z modułu komfortu 10A, z tego co zaobserwowałem niechodzą elektryczne szyby i światło stop:/ Niewiem gdzie szukać przyczyny, może ktoś miał już podobny problem i wie gdzie szukać ewentualniej przyczyny tego
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc:)

Sedan czy SW? Jak SW to tam stop jest w klapie? Więc może warto sprawdzić kable w przelotce między klapą a dachem, lubią tam izolacje pękać w rezultacie czego kable są gołe i mogą się pojawić spięcia. Sprawdź też przelotki między drzwiami a słupkami, ewentualnie woda gdzieś zalała silniczki od szyb i masz tam spięcie. Po krótce musisz eliminiować każdą przyczynę po kolei, zaczynając od najprostszych nie wymagających dużego rozbierania, czyli najpierw przelotki i wszystkie wtyczki, później dopiero zabierz się za jakieś rozbieranie.

A do tego modułu nie jest też podpięty centralny zamek i radio?

A próbowałeś wsadzić 15A bezpiecznik?

Myśle że tytanowa 80tka powinna styknąć :)

Czy to sie stało nagle czy np przy jakiejś konkretnej czynności? Jeżeli wywala np bez zapłonu, bez stopu to problem nie może leżeć w klapie bo obwody wtedy 'są nieczynne' - powiedzmy tak bardzo upraszczając.

Jeśli chodzi o alfe to jest to sedan...Bezpiecznik odpowiadający za centralny i radio jest obok, i z nim jest wszystko wporządku:) No właśnie ciężko mi zaobserwować kiedy to sie dzieje, bo wymieniam bezpiecznik, wszystko jest ok, a nagle cyk i niema:/ W sumie to bardziej bym podejrzewał stop, bo szyb za często nieużywam teraz...Jeżeli faktycznie byłby to stop, to myślałem że powinno wywalić bezpiecznik odpowiedzialny za lampy a nie "moduł komfortu", ale to tylko takie moje przemyślenia:P

Lepiej nie próbuj. Co to za rada, wsadź większy bezpiecznik. Niech wsadzi 120A instalacyjny i zobaczy, gdzie zacznie się dymić....

Wsadzić w sensie nie na stałe tylko na próbę po czym wyciągnąć. I po co się ciskasz?

- - - Updated - - -

Lepiej nie próbuj. Co to za rada, wsadź większy bezpiecznik. Niech wsadzi 120A instalacyjny i zobaczy, gdzie zacznie się dymić....

Wsadzić w sensie nie na stałe tylko na próbę po czym wyciągnąć. I po co się ciskasz?

oj tam... w fieście, którą niedawno robiłem też wybijało bezpiecznik. Podłączyłem drucikiem na sztywno (oczywiście tylko na krótką chwilkę) i okazało się, że ktoś kiedyś źle podłączył kabelki po stłuczce z przodu (postojówki podłączone pod silniczek poziomowania). Jednak była to stara fiesta z 98r. Z Alfą bym tego jednak nie próbował ;)

Raczej nie łączył bym szyb i stopu (sprawdź żarówki). Ale może być problem z samym modułem komfortu.

Zauważyłem że bezpiecznik wybija jak wrzucam wsteczny bieg, obejrzałem wtyczki światła wstecznego i są ok:/ Jutro będe dalej szukał

Zobacz też samo gniazdo gdzie są wsadzane żarówki(nie wiem jak to nazwać brakło mi słowa), u mnie przy włączonym kierunkowskazie przygasało pozycyjne, po zmianie całego tego elementu problem ustał, więc tutaj też może coś jest pomieszane, albo zebrała się tam wilgoć.

Naprawione:) Okazało się że kable w tej gumie która przechodzi do klapy bagażnika wszystkie kable były poprzecierane, w tym 2 zerwane:/:P

Amortyzatory
Powrót