• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Wtyczka tempomatu

Grand231

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1,9mJTD 16 V 150 KM
Witam chciałbym sobie zamontować manetkę tempomatu w Alfie 147, przedtem jednak chciałbym sprawdzić czy mam tą białą wtyczkę czy aby sprawdzić czy ją mam muszę odkręcać całą kierownicę i potem osłony kolumny czy może jest łatwiejszy sposób na sprawdzenie obecności tej wtyczki ?, do tego chciałbym się dowiedzieć czy kolumna kierownicza oraz manetka tempomatu z wersji przed FL pasuje do wersji po FL (ja mam po FL). Pozdrawiam ;)

Dolna osłonę kierownicy zdejmuje się bez zdejmowania kierownicy. Wystarczy odkrecic trzy wkrety imbusikiem 3 i wyjąć kluczyk ze stacyjki. I juz możesz osłonę "wyrwać".

A czy manetka i kolumna z wersji przed FL pasują do wersji po FL ?, oraz czy cena 150 zł za całą kolumnę + przełącznik zespolony, jest dobra czy może za wysoka ?.

- - - Updated - - -

Pomoże ktoś ?.

Dobra cena za tempomat to 50zł.
150zł za cały pająk to też dobra cena, pod warunkiem że znajdziesz kupca za 100 na same manetki :)

Przedlift, polift bez różnicy. To są te same części.

Czyli mam rozumieć że aby dodać manetkę tempomatu przy ew. istnieniu owej białej wtyczki potrzebuję tylko samą manetkę tempomatu oraz dół kolumny kierowniczej z wersji z tempomatem. Czyli ogólnie nie potrzebuję ściągać kierownicy i przekładać całego przełącznika zespolonego - dobrze myślę czy jestem w błędzie ?.

dobrze myśłisz, ale zeby dobrze przykręcić manetkę do przełącznika zespolonego to wypadało by go zdemontować. Manetka przykręcana jest na dwa wkręty, z tego co pamiętam bez zdjęcia przełącznika zespolonego dostęp do jednego z wkrętów jest utrudniony/nie możliwy :D

A powiedzcie mi bo mam tą wtyczkę u siebie w belli, gdzie montuje się tą manetkę tempomatu?, tam jest jakiś zatrzask czy co?, oraz do czego jest ten kabel który przychodzi do dolnej obudowy kolumny kierowniczej na drugiej fotce ?. Foto:
112.jpg1111.jpg

Ostatnio bawiłem się demontażem pająka i i bez zdejmowania kierownicy raczej nie da się tego zrobić (zresztą wyjęcie kierownicy to dwie minuty roboty) to po pierwsze primo po drugie primo manetka jest przykręcona jedną śrubką i to jest śruba która skręca także całą obudowę "pająka" ,trzecie primo po drugiej stronie tejże śruby na obudowie "pająka" jest coś w rodzaju zatrzasku który trzyma tę manetkę a czwarte primo to ta kostka wygląda jak by była z tempomatu.

A tak z ciekawości nie miał by ktoś może do sprzedania samej manetki tempomatu ?.

dobrze myśłisz, ale zeby dobrze przykręcić manetkę do przełącznika zespolonego to wypadało by go zdemontować. Manetka przykręcana jest na dwa wkręty, z tego co pamiętam bez zdjęcia przełącznika zespolonego dostęp do jednego z wkrętów jest utrudniony/nie możliwy :D

niedawno przerabiałem temat, obie śruby można bez zdejmowania kiery przykręcić :)

- - - Updated - - -

A powiedzcie mi bo mam tą wtyczkę u siebie w belli, gdzie montuje się tą manetkę tempomatu?, tam jest jakiś zatrzask czy co?, oraz do czego jest ten kabel który przychodzi do dolnej obudowy kolumny kierowniczej na drugiej fotce ?. Foto:
Pokaż załącznik 119614Pokaż załącznik 119615

no właśnie miałem pytać co to za kabelek.
odnośnie manetki, to można powiedzieć, że jest "zatrzask" ale bez przykręcania śrub nie będzie się trzymało. Obie da się przykręcić bez zdejmowania kiery, wystarczy są obrócić o 90° Dolną osłonę da się spokojnie wyciąć nożem do tapet. Zrobiłem sobie formę wzorowaną na manetce okleiłem taśmą malarską, odrysowałem i zacząłem wycinać, kilka poprawek i siedzi. Nie jest to arcydzieło ale jak na moje zdolności wygląda git ;)

Amortyzatory
Powrót