Wszytkie informacje odnośnie termostatów silników JTD , TS i V !!!

• Autor wątku Autor wątku Superjahu007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Prawda. Fabrycznie montowane w AR156 termostaty miały następujące charakterystyki

W I 2006 fiat wprowadził modyfikację termostatów BEHR do JTD podnosząc ich temperaturę otwarcia

No to u mnie też chyba padł termostat bo po ok 6km logi z FES wyglądają tak:
http://img713.imageshack.us/img713/862/fiatecu.jpg

i teraz pytanko wie ktoś coś o termostacie firmy WAHLER? Wiem, że oryginał to BEHR ale na razie nie mieli dostępnego w sklepie był tylko ww WAHLER i VERNET, którego raczej nie biorę pod uwagę...

mam takie pytanko jeszcze. Czy można pobrac sobie z neta program taki zby wgrać na lapka i podłaczyć alfe pod lapka i diagnozować w domu??? czy taki kabel z lapka do alfy jest drogi??? gdzie jest gniazdo do podłaczenia????
pozdrawiam

Witajcie! zrobiłem mały test w mojej Alfie. Dzisiaj odpaliłem po nocy i sprawdzałem temperature węży od termostatu do chłodnicy i ten od chłodnicy co jest na dole. Po 15 minutach na wolnych obrotach oba węże były zimne tak samo jak na samym początku zaden nie robił się cieplejszy. W aucie nie leciało ciepłe powietrze Moje pytanko czy termostat jest zepsuty??? czy moze temperatura zewnętrzna (7C') tak wpływa na wolne nagrzewanie???? pozdrawiam

Skoro węże zimne to termostat jest szczelny, więc raczej nie jest zepsuty. Zagrzanie silnika JTD na postoju (szczególnie w mroźny dzień) jest czasami niemożliwe). to że w aucie nie leciało ciepłe powietrze może nie mieć nic wspólnego z układem chłodzenia, a raczej z przesłoną powietrza ciepłe/zimne

A jaki termostat kupić do AR 156 1.9JTD 8v z 2004 roku (vin ZAR93200001375628).
Możecie polecić jakiś sklep internetowy?

A na co ci sklep internetowy - w każdym sklepie firmowym fiata/alfy dostaniesz Behra

Tyle właśnie kosztuje termostat z czujnikiem do M-jeta, więc warto wcześniej porządnie zdiagnozowac czy konieczna jest wymiana

Ja dalem 300pln na autosklep24.pl po vinie koles dobiera czujnik i mialem za pare dni w domu ,nie wymienialem sam bo bym nie wymienil ;]

Koledzy dziś podłączyłem alfe do FES. Na postoju obserwowałem jak rośnie temperatura wody i wychodzi na to, że rosła do 72 stopni, następnie szybko spadła o kilka stopni i znów zaczęła rosnąć do ok 83 stopni. Później wyłączyłem. Wskaźnik kabinowy cały czas zaniżał o ponad 10 stopni.
Wychodzi na to, że przy 72 stopniach puścił na duży obieg, czyli niesprawny termostat. Moje pytanie brzmi: czy może to być przyczyną dymienia na czarno powyżej 3000 obrótów?
Rury dolotowe powietrza są szczelne, ciśnienie doładowania jest mierzone zgadza się z docelowym. Jeszcze mam pytanie, jak powinno przedstawiać się otwarcie zaworu EGR? Na postoju przy obrotach 850rpm otwarcie EGR wynosiło 44,5 %. Dzięki z góry za pomoc

Jeszcze jedno: odpiąłem przepływkę, żeby sprawdzić czy przez nią dymi. I po odpięciu jedzie jak by nie miał turbiny, dużo słabszy - tak ma być czy nie?

Ostatnia edycja:
Termostat masz do wymiany. A przepływomierz odpinałes na wyłączonym silniku? To dymienie może powodować albo niedomykający sie, zabity sadzą egr, albo niesprawny przepływomierz, skoro rury dolotu masz szczelne.

Przepływomierz najpierw odłączyłem a następnie uruchomiłem silnik. Był wyraźnie słabszy podczas jazdy.
Jak zdiagnozować niesprawny EGR, a jak przepływomierz?
EGR, przepustnica i te kanaliki były czyszczone w marcu i założona zaślepka.

Koledzy ponawiam pytanie, jak sprawdzić czy EGR działa jak należy?
Oraz jak sprawdzić przepływkę?

Jest cos takiego niby oczywistego, że jak ogrzewanie dam na LO, to wskażnik w kabinie się podnosi i temp rośnie.
W związku z tym mam pytanie jak testować termostat z programem Fiat Ecu Scan. Z ogrzewaniem czy na zimnym nawiewie ?

Żeby nie mieć przekłamań całkowicie wyłącz nawiew, bo ciecz i tak przez nagrzewnicę przepływa.

Amortyzatory
Powrót