Wsteczny bieg ciężko wchodzi!

• Autor wątku Autor wątku Dany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Dany

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.8 T.Spark Distinctive
Witajcie klubowicze,mój problem polega na ciężkiej zmianie biegu wstecznego(przy zmianie biegu ciężko wchodzi i zgrzyta)Sprzęgło łapie na samym początku i ciężko wchodzą inne biegi ale bez zgrzytów.Czy to kwestia regulacji czy sprzęgło się końszy:( ale nie czuć żeby się ślizgało.

Ale do tego stopnia że się boję żeby skrzyni biegów nie uszkodzić? I to sprzęgło jak nie docisnę do końca mam problem ze zmiana biegu.Tak być nie powinno to nie pierwsze moje auto,ale pierwsza alfa ale nie wieże że tak powinno być.

Z tym wstecznym u mnie podobnie, podobno ten typ tak ma.
kto ci takich rewelacji nagadał,wchodzi cicho i delikatnie,
popatrz na linki i pod akumulatorem jest mechanizm ,ktory lubi sie buntowac ,trzeba rozebrac, przeczyscic i nasmarowac

A pedał wraca do samej góry? Jak kupiłem swoją to nie wracał i trzeba było go podciągnąć nogą ;) Płynu nie ubywa?
Jaki przebieg? Jakaś historia napraw?

Jsli są kłopoty w właczaniem innych biegów to raczej coś z wysprzęglaniem się dzieje.
Trzeba by sprawdzić cały układ sprzęgła - sprzęgło nie może brać przy samej podłodze.

Właśnie wsteczny jak i inne biegi wchodziły cicho i delikatnie,auto mam 6 dni;)ale czuję różnice od momentu kupna,pedał wraca do samej góry,mało tego jak troche pojeżdze pracuje lepiej ale wsteczny-masakra!Musze spojrzeć w papiery kiedy sprzęgło wymieniał poprzedni właściciel(wszystko robione w aso)

a pierścień ten co się podciąga pod gałką lewarka nie blokuje się czasem o gałkę, albo linka za luźna i bolec całkiem nie wychodzi ze skrzyni?

Sprawdź stan oleju w skrzyni biegów.
Wsteczny powinien lepiej wchodzić, jeśli po wciśnięciu sprzęgła poczekasz chwilę i dopiero wtedy włączysz bieg.

Dodam od siebie tyle, że czytałem gdzieś o 'trikach' handlarzy (autokult chyba), a jednym z nich jest uciszanie skrzyni poprzez wsypywanie do nich trocin czy nawet makaronu - we włochu to 2. by się zgadzało. Ot, taka ciekawostka;) Linki wydają się najsensowniejszym wytłumaczeniem. A najpewniejszym będzie mechanik;)

kto ci takich rewelacji nagadał,wchodzi cicho i delikatnie,
popatrz na linki i pod akumulatorem jest mechanizm ,ktory lubi sie buntowac ,trzeba rozebrac, przeczyscic i nasmarowac

A parę osób mówiło, że u nich tak samo wsteczny w alfie nie zawsze ładnie wejdzie. Ale powiedz o tym mechanizmie pod aku, ile to roboty i co i jak trzeba robić? To może się tym zajmę jak chwilę znajdę.

Udało się naprawić,biegi wchodzą narazie bez problemów.Sprzęgło zostało odpowietrzone i został zmieniony płyn,ten który był wyglądał jak błoto.

Wymiana plynu hamulcowego pomogla, dobrze rozumiem? Bo jest wspolny zbiorniczek dla ukladu hamulcowego i sprzegla.

Dokładnie odessali jakieś 200-300ml przez serwo sprzęgła i po dolewce nowego płynu odpowietrzyli układ.Możliwe że sie rozczelnił i trzeba obserwować zachowanie sprzęgła i biegów, takie mam info od mechaników.Narazie wszystkie biegi wchodzą bez zarzutów(oby tak zostało)ale pewnie sprzęgło bedzie do wymiany(nie wiem kiedy poprzedni właściciel wymieniał nie mam dokument.)Jak pisałem mam JĄ 7 dzień.Chce wyruszyć na wakację mam nadzieję że nie zawiedzie,pozdrawiam.

A czy jeszcze przed wymiana plynu jak biegi ciezko wchodzily to troche drazla buda przy ruszaniu czy gladko ruszal?

Sprzęgło łapało od podłogi;(teraz jakieś 2-3cm nad).Lepiej sie rusza.Nic sie nie trzęsło i ruszało gładko przed wymianą.

- - - Updated - - -

Oczywiście jak już udało sie włączyć bieg:)bo to był problem.Jedynka i wsteczny to była masakra.

Jeśli zamierzasz wyruszać na wakacje to zrób rozrząd, jeśli nie był robiony.

Na szczęście poprzedni właściciel o to zadbał i na nowym rozrządzie ma przejechane około 20000 max!mam potwierdzenie z ASO (rolki,napinacze,pasek,pompa wody)Martwiło mnie te sprzęgło jednak się uspokoiłem jak na razie testuje przed urlopem;)

To dobrze, ale warto zdjąć osłonę rozrządu i skontrolować stan napięcia napinacza.
W serwisach napinacz jest ustawiany na zero i w razie wydłużenia sie paska wskazówka napinacza opada niebezpiecznie.
Osobiście miałem taką sytację i gdyby nie wczesna reakcja, mogło być niewesoło.
Już kilku kolegów miało kolizję po niedużych przebiegach od wymiany rozrządu - nie wiadomo, czy z tego powodu, ale skontrolować zawsze warto.

Amortyzatory
Powrót