• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Wspomaganie

Imć

Użytkownik
Auto
Giulietta MA TCT, Giulia 2.0T Veloce, Spider 916 1.8 TS
Taki problem zauwazylem jadac Bella na poludnie do nowego miejsca zamieszkania. Po m/w 2h od uruchomienia silnika skrecenie kierownica w prawo na poczatku stawia opor, potem idzie za szybko (czyli za bardzo wspomaga) a potem to juz normalnie. W lewo jest OK. Przy niskich predkosciach, manewrach nie zauwazam, tylko powyzej 80kmph (m/w, bo jechalem trase, w nocy, wiec czasem na ograniczeniach tyle jechalem). Jest to nieco upierdliwe, szczegolnie przy 140kmph na luku w prawo, trzeba kontrowac w lewo jak za bardzo "poleci" w prawo.
Po wylaczeniu i wlaczeniu silnika problemu nie ma przez m/w 2h. Wczesniej tego nie zauwazylem, bo nie jezdzilem zbyt dlugich tras Julcia. Ktos mial cos podobnego?
Tutaj do serwisu mi sie nie pali, bo zanim oni zrozumieja o co mi chodzi to bedzie piatek godzina 15 i beda chcieli do domu isc na weekend. No chyba, ze totalnie padnie i sie jechac nie da.

Odepnij aku na 45 min, a potem skalibruj wspomaganie (kręcąc raz w lewo raz w prawo do oporu)

Witam Panów

Mam podobny problem, ale takie wrażenia zmiennego oporu na kierownicy mam też przy wyłączonym silniku (ale z kluczykiem w stacyjce oczywiście).

Rozumiem, że ewentualną kalibrację przeprowadzamy przy włączonym silniku?

Dzis dopiero mialem okazje przetestowac czy kalibracja pomogla, bo wczesniej to max godzine za kierownica na raz. Dzis bylo 5h bez przerwy w trasie i jest wszystko OK. Dzieki za pomoc!

Amortyzatory
Powrót