[159] Wspomaganie - olej

k3dz10r

Nowy
Auto
159
Witam

Jaki olej do wspomagania należy kupić do alfy 159 2.0 jtdm 2011r ? niby piszę że tutela gi/r ale ja bym chciał wlać coś bardziej lepszego. Chciałbym olej najlepiej od Shella tylko nie wiem jaki.

Gi/r - to jest oznaczenie klasy oleju do wspomagania.

P. S.
Tak przy okazji, nie wiem czy mieszanie olejów różnych producentów, nawet tej samej klasy, to jest dobry pomysł, no chyba, że wypłuczesz układ.

Ostatnia edycja:
Ja jeżdżę na ATF 320 od kilku lat. Żadnych problemów. Zdaje się, że kol. Magil może też potwierdzić.

Tak, moim zdaniem nie ma lepszego niż wspomniany Mobil ATF320.
Kiedyś wlałem Shell S4, jednak wspomaganie nie chodziło tak gładko jakbym oczekiwał, więc wymieniłem na Mobil.
Przy każdej wymianie płynu najlepiej przepłukać układ.
Nawet jeśli był zielony płyn, to nie ma żadnych przeciwwskazań do zmiany na czerwony (tak ogólnie pisząc).

Nawet jeśli był zielony płyn, to nie ma żadnych przeciwwskazań do zmiany na czerwony (tak ogólnie pisząc).

Kompletna bzdura, bo obydwa płyny mają inne parametry, jak choćby gęstość i nie przypadkowo ktoś wymyślił, żeby się różniły barwą.

Kiedyś wlałem Shell S4, jednak wspomaganie nie chodziło tak gładko jakbym oczekiwał, więc wymieniłem na Mobil.

"Stawiam talary, przeciwko orzechom", że nie poczułbyś różnicy między jednym, a drugim płynem, gdybyś nie wiedział, jaki jest zalany - to są mity - Tutela, to jest bardzo dobra marka olejów, zalewanych do samochodów koncernu Stellantis, a więc również Ferrari czy Maserati i w najmniejszym nawet stopniu nie ustępująca czy to Shell czy Mobil, tyle, że nie jest tak mocno reklamowana, bo jest to marka własna.

Parametry, które muszą spełniać oleje, tej samej klasy, są dla wszystkich jednakowe, a więc różnica między nimi, jest wyłącznie iluzoryczna, mogąca dotyczyć jakichś trzeciorzędnych i niewiele znaczących parametrów, które nie są ujęte w normach.

Ostatnia edycja:
Po zakupie mojej 159 płyn pienił się i w zbiorniczku był ogólnie, że tak powiem syf straszliwy, a maglownica kwiękała.
Myślałem, że bez wymiany maglownicy nie obejdzie się.
No to kupiłem ATF 320 oraz nowy zbiorniczek. Wymieniłem zbiorniczek oraz jak tylko mogłem ściągnąłęm stary płyn i przepłukałem owym nowym ATF-em. Następnie, po kilku 2-3 płukankach, zalałem świeżym, tym nie od płukania i... chodzi do dzisiaj jak ta lala. Tfu, tfu!!!

Po zakupie mojej 159 płyn pienił się i w zbiorniczku był ogólnie, że tak powiem syf straszliwy, a maglownica kwiękała.

Jeśli płyn się pienił, to albo dopadła Cię awaria znana chyba wszystkim użytkownikom 159, czyli wadliwy zbiorniczek wspomagania, albo ktoś już wcześniej popełnił taki błąd, jaki sugerował magil, czyli zmieszał płyny, których mieszać nie wolno - gdybyś, po wymianie zbiorniczka i wypłukaniu układu, zalał go Tutelą, to miałabyś dokładnie taki sam efekt, jak po ATF :)

[MENTION=89137]yaniq[/MENTION]
Nie piszę na podstawie teorii, jak ty. Piszę na podstawie praktyki. Ponieważ dużo robię samodzielnie i nie powielam "mądrości" Jak te powyższe. Normalnie mogę każdemu wyjaśnić bardziej szczegółowo.

Nie piszę na podstawie teorii, jak ty.

A, skąd wiesz, że ja piszę na podstawie teorii?

Piszę na podstawie praktyki.

A, co praktykujesz?

Ponieważ dużo robię samodzielnie i nie powielam "mądrości" Jak te powyższe.

Ale co robisz samodzielnie, analizy fizyczne i chemiczne płynów do wspomagania i nikt Ci do tej pory nie powiedział, że te płyny nie są mieszalne?

Normalnie mogę każdemu wyjaśnić bardziej szczegółowo.

No, to chyba od tego właśnie jest ten wątek, prawda?

Kol. yaniqu jak tego typu dyskusje jak post powyżej, to proponuję na priv. Szkoda zaśmiecać forum i bić pianę o coś, co nic nie wnosi.
Serdecznie proszę.
Co do tutelli, to nie twierdzę, że nie, ale ATF 320 miałem też w innych autach i sprawdził mi się doskonale, i dlatego piszę, co piszę. Na podstawie praktyki. Tak, zbiorniczek był z tych felernych.
Nie rób fermentu na forum, bo to nie klub dyskusyjny o d...Maryni. .

Kol. yaniqu jak tego typu dyskusje jak post powyżej, to proponuję na priv.

A, dlaczego proponujesz to mnie, a nie koledze magilowi, który twierdzi, że płyny o różnych parametrach są mieszalne, przez co może kogoś narazić na poważne problemy, wystarczy poczytać wątek o problemach ze wspomaganiem.

Szkoda zaśmiecać forum i bić pianę o coś, co nic nie wnosi.

A, co konkretnie w moich wpisach "nic nie wnosi"?

Co do tutelli, to nie twierdzę, że nie, ale ATF 320 miałem też w innych autach i sprawdził mi się doskonale

W którym miejscu napisałem, że ATF 320, się nie sprawdza, bo ja pisze coś dokładnie przeciwnego, a mianowicie to, że czy to jest Tutela (nie tutella, w dodatku jest to nazwa własna, a więc wielką literą), czy ATF, czy jakikolwiek inny o podanych parametrach, to jest dokładnie to samo, bo musi spełniać te same normy.

Ponawiam pytanie, dlaczego nie tłumaczysz tego koledze magilowi i, które fragmenty moim wpisów zaliczasz do tych o d...Maryni?

Kol. yaniqu jak tego typu dyskusje jak post powyżej, to proponuję na priv. Szkoda zaśmiecać forum i bić pianę o coś, co nic nie wnosi.
Serdecznie proszę.
Co do tutelli, to nie twierdzę, że nie, ale ATF 320 miałem też w innych autach i sprawdził mi się doskonale, i dlatego piszę, co piszę. Na podstawie praktyki. Tak, zbiorniczek był z tych felernych.
To nie jest zawodnik do merytorycznej dyskusji. Nie dodałem go do ignorowanych tylko i wyłącznie z racji mojej funkcji tutaj, abym miał wgląd do publikowanych treści.

Jeśli ktoś ma wątpliwości w tym temacie, chętnie pomożemy je rozwiać (w miarę naszych). Zapraszam do zadawania pytań.

- - - Updated - - -

koledze magilowi, który twierdzi, że płyny o różnych parametrach są mieszalne
Jedynie do tego się odniosę, aby żaden z Forumowiczów nie miał wątpliwości - płyny tzw. zielony i czerwony nie są ze sobą mieszalne i nigdy tak nie napisałem.

Jedynie do tego się odniosę, aby żaden z Forumowiczów nie miał wątpliwości - płyny tzw. zielony i czerwony nie są ze sobą mieszalne i nigdy tak nie napisałem.

Cieszę się, że to wyjaśniłeś i za to dziękuję, żałując, że nie zrobiłeś tego we wcześniejszym wpisie.

Cieszę się, że to wyjaśniłeś i za to dziękuję, żałując, że nie zrobiłeś tego we wcześniejszym wpisie.
Gdzie niby miałem coś wyjaśniać? Przecież jasno napisałem. Sprostowałem jedynie twoje pomówienie.

Jeśli masz na myśli odwieczny problem ze wspomaganiem, to problemem jest zbiorniczek, a dokładnie zaworki w nim, a nie płyn - ktoś sobie wymyślił, że problemem może być plyn, a nie jest - skąd wiem? - ano stąd, że sam ten problem przerabiałem kilka lat temu i wymieniłem tylko zbiorniczek, a płyn pozostał taki, jaki był, czyli GI/E - nie słyszałem, żeby komukolwiek, po wymianie zbiorniczka, ale bez zmiany płynu na GI/R, problem powrócił, a więc, moim zdaniem, to jest mit z wymianą płynu, chociaż, oczywiście jak ktoś chce to zrobić, to jego wolny wybór, a problemy ze zbiorniczkiem dotyczą również tych egzemplarzy, które fabrycznie miały GI/R.

Dzięki za odpowiedź. Parametry lepkości dość się różnią w zależności od płynu. Co prawda 320 i GI/R mają dość zbliżone, ale jednak Hella zaleca wymianę. Może chodzi o fakt, że w Polsce mało kto płyn zmienia. O jakich zaworkach piszesz? Ja w zbiorniczku znalazłem tylko sitko. Możesz coś więcej napisać w tym temacie? O jakim odwiecznym problemie piszesz? Bo na tym „forum” to powstała już księga baśni.

Jedni nazywają to sitkien, inni zaworkiem - nie rozbierałem zbiorniczka, po prostu go wymieniłem, po tym jak zaczął się ten charakterystyczny efekt, który ktoś słusznie nazwał "gumowaniem", a w zbiorniczku olej zacząl się "gotować" - stary mi został, a więc może kiedyś, jak znajdę czas, to się do niego dobiorę, bo póki co, od kilku lat, po wymianie zbiorniczka nic się nie dzieje, a to, że wymiana płynu to zwyczajna "bujda na resorach", powiedział mi nie kto inny, jak pracownik serwisu, który akurat był w sklepie z częściami w ASO Alfy w Warszawie.

Co do płynu to mam inne zdanie. Najlepiej widać to w maszynach z hydraulicznymi pompami, bezpośrednio zanurzonymi w oleju. Po ok. dwóch latach, zwłaszcza w niższych temp. pompy zaczynaja hałasować. Po wymianie oleju pracują cicho. Płyn traci swoje właściwości, i „zbiera” wodę. Z tego co piszesz, wyglada na to, że to „gumowanie” to nic innego jak spadek ciśnienia z powodu ograniczonego przepływu, który powoduje, że zawory modulacyjne nie mają wystarczającej ilości płynu. Dzięki za odpowiedź.

W pompach, o których piszesz, to producent określa rodzaj i klesę oleju hydraulicznego, a nie użytkownik, któremu się wydaje, że wie lepiej niż "fabryka" - nie oceniałem tego, czy jeden jest lepszy, a inny gorszy, ale to, że w przypadku niedomagań wspomagania w 159, płyn nie ma nic do rzeczy, a zalecenie jego wymiany to mit.

Amortyzatory
Powrót