[156] Wróciłem :-) 156 V6

wasyl

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.5 V6 2002
Witam. Po dlugiej przerwie, kilka tygodni temu nabylem droga licytacji na ebayu ta slicznotke. Tak po prostu, nie planujac zakupu. Pojawila sie i mnie od razu zainteresowala. Przez ostatnie lata, po GTA bujalem sie stara Primera, pozniej Mazda 6, a niedawno Honda Accord 2.4.

Kiedy na ogledzinach zasiadlem w tych cudownie wygodnych fotelach, to nie moglem powstrzymac usmiechu. Jeszcze ten niepowtarzalny zapach we wnetrzu. Reszta to bajka, Busso V6 :) Buda zdrowa jak dzwon. Jak wlazlem pod spod, to przecieralem oczy ze zdziwienia - brak rdzy i dosc suchy spod, co w zadnej mojej V6 sie nie zdarzalo :)

IMG_20170603_135302.jpgIMG_20170603_135314.jpg18789111_766846976800668_313544479_o.jpg18789411_766847006800665_1829114671_o.jpg

Piękna:).

Miałem dwie 156 i sentyment pozostał.
Mimo licznych utrapień z tym niedoskonałym modelem.

O, perforowana skóra w 156 ? jakoś nie widywałem takich dotąd, w UK tylko czy w jakimś roczniku konkretnym występowały? może w przejścowych przed/FL jak ta - to 2003 jakoś ?

A co do blach to bez konserwacji? jak w ogóle w UK z rdzą podłóg w porównaniu do nas ?

Ładny kolor,ładna szuka. Planujesz coś w niej dłubać ?

Fajnie Cie znowu widziec.Myslalem ze juz przepadles, a tu odrodziles sie niczym Feniks z popiolow.Ze ruda nie zjadla tego auta w Uk to jakis cud chyba.Pozdr

Ostatnia edycja:
Kolor wprost idealny pod busso, pięknie się prezentuje i do tego ta jasna skóra- najss

O, perforowana skóra w 156 ? jakoś nie widywałem takich dotąd, w UK tylko czy w jakimś roczniku konkretnym występowały? może w przejścowych przed/FL jak ta - to 2003 jakoś ?

A co do blach to bez konserwacji? jak w ogóle w UK z rdzą podłóg w porównaniu do nas ?

Nie jest dobrze.Gnije wszystko i to kazda marka.Tylko dobra konserwacja moze uratowac samochod lub cieply garaz.A cieply garaz maja tylko bogaci w Uk.Reszta parkuje pod chmurka.Tak wiec w Pl nie jest tak zle ,niejeden Brytol spadlby z krzesla wpadajac czasem do Pl.

Ostatnia edycja:
Dzieki panowie. Czy planuje cos dlubac, czas pokaze. Narazie musze ogarnac check engine, post w dziale 156.

Jestem 4 wlascicielem. Pierwszy byl diler przez okolo rok, nastepnie przez jakies 7 lat koles, ktory przejechal do 2010 roku jakies smieszne 70tkm i cale zycie trzymal ja w garazu. Nastepnie poprzedni wlasciciel znowuz mial ja okolo 7 lat, tez garazowal ale przez ostatnie dwa lata zrobil jakies 50tkm i potrzebuje czegos ekonomicznego. Ogolny przebieg to 160tkm. Kupilem ja ze wzgledu podwioza wlasnie, bo znalezc taka zdrowa to jest duze szczescie. Gnija na potege.

Czy mozliwe, ze jezdzi na oryginalnym sprzegle ? Tak twierdzil sprzedajacy. Po jezdzie, czuc ze sporo ma za soba, jakis tam opor jest i wyzej bierze, ale pracuje nadal prawidlowo.

Ostatnia edycja:
To jak łądna i niekonserwowana dotąd to zrób konserwację podłogi i profili, szkoda jakby kolejna zgniła zaraz.

Co do sprzęgła - możliwe, ja wymieniałem kupując przy przebiegu 90tyskm, zrobiłem >110tys i ładnie chodzi wciąż. Poprzednik delikatnie mówiąc trochę nerwowo jeździł :)

Wlasnie odbylem krotka przejazdzke, pierwsza od zakupu. Jestem zakochany :D

Juz sa pomysly w glowie. Konserwacja bankowo bedzie.

IMG_20170702_143257.jpgIMG_20170708_164550.jpgIMG_20170708_153857.jpg

Narazie delikatnie. Biale kierunki, termostat, zbiorniczek plynu oraz plyn.
Na zdjeciu przepustnica przy gazie wcisnietym w podloge. Czy to nie jest aby za malo otwarte ?

Ok poczytalem o tym, ze na odpalonym silniku moze byc inaczej, a w jezdzie jeszcze inaczej.
Sprawdze na skanerze dane.

Silnik srednio na luzie pyrka, i komp rejestruje blad lambdy, wykres stoi w miejscu. Chyba trzeba ja wymienic. Czy uszkodzona lambda bedzie wplywac na prace silnika na luzie ? Ogolnie jakos tak poszarpuje niemilo. Zadna moja v6 tak nie miala wiec wiem, ze to nie jest normalne. Przepustnice probowalem przeczyscic, ale przy takim otwarciu to tak srednio wyszlo.

Spalanie dzisiaj sprawdzilem, 14l/100 przy padnietym termostacie. Takze tutaj mile zaskoczenie. Bardzo fajne spalanie, mimo uwalonej lambdy ?

Nic z tego nie rozumiem :)

Ostatnia edycja:
Alfa nawet zaliczyla "zime stulecia" w UK, a teraz przebywamy w Polsce.

Sporo sie zmienilo, wg mnie :)

Pasek, rolki oraz napinacz paska rozrzadu
Pasek napedow pomocniczych, rolki oraz napinacz
Zestaw sprzegla od GTA
Short shifter
Tulejki lapy sprzegla (gorna i dolna)
Kolo pasowe walu
Uszczelniacz walka sprzeglowego
Uszczelniacze walkow rozrzadu
Uszczelniacze pol osi oraz obudowy dyfru
Uszczelniacz walu
Uszczelniacz od strony kola pasowego
Swiece zaplonowe
Przerobione reflektory na bixenon 4300K, srodek czarny lakier
Sprezyny eibach pro kit.
Kolektory wydechowe i portki od CF2>uniwersalny katalizator(cos tam tez wytlumiajacy) 400cpsi magnaflow>wizard exhaust: rura srodkowa bez tlumika i tlumik komorowy(replika unicorse).
Olej z filtrem oraz olej w skrzyni.
Wymieniona padnieta gorna lambda przy grodzi.
Duperele typu: wycieraczki, dysze spryskow, trojnik spryskow, filtry kabinowe, nowe zimowki.

https://www.youtube.com/watch?v=6yqGp87bUBQ&feature=youtu.be

Auto na luzie pracowalo jak V8 i ogolnie zal mi bylo tego sluchac i jezdzic nia w takim stanie. Malo nia jezdzilem, ale teraz to sie zmieni.
Przy wymianie rozrzadu pasowala tyko 1 z 4 ori blokad. Teraz wreszcie chodzi jak Busso V6.

Moze kiedys znajde czas i uda mi sie ja umyc, a moze nawet wypastowac :)

Po uwolnieniu wydechu i prawidlowo ustawionym rozrzadzie: od 5-7krpm jest pieklo. Jest wrazenie, ze silnik krecilby sie dalej. Musze przyznac, ze 2.5 24v ma niesamowity charakter.

Załączniki

• 03.jpg
    03.jpg
    82.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 01.jpg
    01.jpg
    94.7 KB · Wyświetleń: 0
  • 02.jpg
    02.jpg
    66.7 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnia edycja:
Ladnie teraz siedzi i zapewne fajnie brzmi.Jak mnie pamiec nie zawodzi to tez w GTA robiles CF2.Osobiscie wywalenie katow z kolektorow to sama korzysc pod wieloma wzgledami.Brakuje jeszcze Q2 lub Quaifa tak zeby bezpiecznie jezdzic.Powoli koncza sie auta tak brzmiace za taka cene ,wiec pozostaje sie cieszyc i korzystac.

Ostatnia edycja:
jaki kolor? moj jest blu pegaso i chyba bardziej moj wydaje sie polyskliwy no moze przez polerke w v6 bajka ten kolor i te jasne skorki piekna sprawa :) szkoda ze kierownica po niewlasciwej stronie :) taki zarcik sam mieszkalem troche w liverpool :)

zapraszam do mojej niebieskiej :)

Wasyl, nie przepadam za niebieskim, ale Twoja 156 w polaczeniu z jasnym wnetrzem wyglada swietnie!
Co jednak podoba mi sie najbardziej to oczywiscie silnik! :)

Gratuluje i szerokosci!

Moja to blu metallico 442b. Kupilem ja, bo buda mega zdrowa. Nie przepadalem za kolorem. Ale z czasem bardzo zyskal w moich oczach. Jego polaczenie wlasnie z jasnym wnetrzem oraz busso jest spoko. Ogolnie rzadki lakier i cala kombinacja, co tez dodaje uroku. Po wypolerowaniu bylaby zapewne miazga, jak to zazwyczaj bywa po polerce.

Dzisiaj wymieniona zostala przednia szyba.

Ostatnia edycja:
Busso chodzi jak zloto i czesto zawstydza rozne nowe wynalazki "audice". Dzwiek dochodzacy z wydechu powoduje zaklopotanie, wszedzie.

https://youtu.be/bVCdvJ42vd0 Staruszka wyplula 196 koni na silniku i 230 momentu.

Ad vocem poprzedniego wpisu....... jak nia krece wysoko, to wydaje mi sie ze jest czerwona, ewentualnie czarna :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót