• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Woda dostaje się do wnętrza auta

dawidoos

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 150KM, 2007
Witam po raz pierwszy wszystkich forumowiczów:),

Mam moją wymarzoną Alfe dopiero 2 miesiące. Przejechałem nią jakieś 4 tyś km i nie miałem jak na razie z niczym żadnych problemów. Wyłącznie przyjemność. Jednak do czasu…:(
Wczoraj odkryłem bardzo dziwne zjawisko. Po przejechaniu około 20km po bardzo mokrej drodze i w dość mocnym deszczu, na prawym tylnym gumowym dywaniku zauważyłem małą kałużę wody:confused:. Po dokładnych oględzinach okazało się, że i z lewej strony podłoga pod gumą jest dość mocno wilgotna. Na szczęście z przodu wszystko było suche jak pieprz. Według mnie woda przedostaje się gdzieś na uszczelkach na progu, bo były one mokre. Tylko jak to możliwe,macie jakieś pomysły? Ja widzę coś takiego pierwszy raz w życiu…

Było o tym już gdzieś.... na forum159.com bankowo.
Czytałem kiedyś że to od drzwi woda idzie i trzeba tapicerkę na drzwiach ściągać, ale musisz poszukać.

Problem prawdopodobnie tkwi w sparciałej uszczelce która jest na wewnętrznym elemencie drzwi - po zdjęciu tapicerki wewnątrz drzwi wkręcona jest blacha na której jest uszczelka - taka okrągła gumowa,

http://allegro.pl/mechanizm-podnosnik-szyby-alfa-romeo-159-pl-i1432230465.html

tu ją widać doskonale

ja w swojej wyciąłem dolną część uszczelki zawijając ją ok 10 cm do góry.

czyli:
wyciąłem uszczelkę
wyczyściłem pozostałość po starej uszczelce
wkleiłem nową uszczelkę okienną o profilu "E"

np taką:
http://allegro.pl/uszczelki-uszczelka-do-okien-epdm-profi-e-na-metry-i1412925950.html

i mam spokój z wodą :)
wklejałem we wszystkich 4 drzwiach

Dzięki za odzew:) Myślałem, że to z moim autem jest coś nie halo, a tu się okazuje, że jest to dość popularna przypadłość:confused:
Postaram się zajrzeć do tego jak mróz trochę odpuści...

Problem prawdopodobnie tkwi w sparciałej uszczelce która jest na wewnętrznym elemencie drzwi - po zdjęciu tapicerki wewnątrz drzwi wkręcona jest blacha na której jest uszczelka - taka okrągła gumowa, http://allegro.pl/mechanizm-podnosni...432230465.html tu ją widać doskonale ja w swojej wyciąłem dolną część uszczelki zawijając ją ok 10 cm do góry. czyli: wyciąłem uszczelkę wyczyściłem pozostałość po starej uszczelce wkleiłem nową uszczelkę okienną o profilu "E" np taką: http://allegro.pl/uszczelki-uszczelk...412925950.html i mam spokój z wodą wklejałem we wszystkich 4 drzwiach

Witam
Kolego odkrecales moze ta cala blache? Bo to chyba nie takie latwe z szyba. Mam taki sam problem tylko ze na obu tylnych drzwiach i sie przymierzam do zabrania za to.

tuczi: nie ściągałem całej blachy, odkręciłem tylko wszystkie śruby trzymające tą blachę (ewentualnie jeszcze poluzowałem niektóre) i odchyliłem od spodu tak aby m mógł wymienić uszczelkę - mozolna to praca ale zrobiłem wszystkie drzwi w ten sposób - od tamtej pory woda nie cieknie :)

Sam już nie wiem czy to uszczelka drzwi czy coś innego. Dzisiaj znowu był deszczowy dzień i znowu mokra cała podłoga pod dywanikiem gumowym. Boczek pokryty dywanem od drzwi do podłogi suchy. Jakby to była uszczelka to mokry byłby chyba ten kawałek od drzwi do podłogi. Niestety podłoga cala nasiąknięta jest woda. Dodam tylko ze dywanik GUMOWY suchy.

Sumując to wszystko nie wygląda na uszczelkę drzwi.
Ma ktoś jakieś pomysły co to może być? Jakaś dziura w podłodze?

Ostatnia edycja:
Ma ktoś jakieś pomysły co to może być? Jakaś dziura w podłodze?

tuczi to raczej nie dziura w podłodze, zakładasz że źródło przecieku musi być gdzieś na dole. Z doświadczenia wiem, że przyczyną przecieków wody do wnętrza samochodu może być nieszczelność na górnej krawędzi drzwi. Woda spływająca z dachu dostaje się do szczeliny między drzwiami a wnęką drzwi w boku i jeżeli znajdzie gdzieś ujście pod uszczelką wnęki drzwi to ścieka sobie do środka pod elementami wykończenia wnętrza np. pod nakładką słupka środkowego albo nakładką progu. Odkręć te elementy i jedź z kimś na karcher. Wtedy jeden obficie polewa drzwi wodą, a drugi siedzi w środku i obserwuje gdzie cieknie.

Ostatnia edycja:
mokre dywaniki tył

Dzisiaj zauważyłem, że w mojej 159 z tyłu pod dywanikami pod obu stronach pasażerów jest dosyć mokra tapicerka.
Co może być przyczyną, którędy mogła dostać się tam woda?
Pozdrawiam.
- Rafał

Temat doskonale znany i kolejna dość powszechna bolączka modelu 159.
Oprócz wątku, o którym pisał goch, sporo w temacie jest także na forum159.com

Dzięki.
Posprawdzałem uszczelki dzisiaj i nie wyglądają na uszkodzone ani popękane czy sparciałe...
Póki co to suszę tapicerkę, potem sprawdzę przy pomocy myjki którędy dostaje się woda.
Pozdrawiam.
- Rafał

nie nie i jeszcze raz nie... uszczelki w drzwiach (widoczne) są ok problem jest schowany głębiej - nie obędzie się bez demontażu tapicerki w drzwiach. problemem są źle lub niestarannie poprowadzone wewnętrzne uszczelki, (lub też sparciałe) oraz jak u mnie, zatkane otwory odpływowe w drzwiach (np. uszczelką)- po rozebraniu okazało się że woziłem parę litrów wody gratisowo... po obfitych deszczach się przelewało... - brzmi jak science fiction, ale taka była diagnoza mechanika.
Przeczytaj dokładnie wątek http://www.forum159.com/woda-dostajca-si-do-wntrza-samochodu-p5368.html#p5368
a tu masz parę fotek jak to u mnie wygłądało:01022011722.jpg01022011722.jpg01022011723.jpg01022011724.jpg01022011725.jpg

pozdro

goch, dzięki wielkie.
Prosiłbym Cię jeszcze o info jak zdemontować tapicerkę drzwi tylnych? Nie chciałbym czegoś pourywać...
Pozdrawiam.
- Rafał

spoko. pytasz jak zdemontować tapicerkę - odpowiedź brzmi... delikatnie:) a na poważnie, to jak przyjechałem to mieli już rozebrane, a wolałem na to nie patrzeć. Poszukaj na forum na pewno coś znajdziesz, jeśli nie to z pewnością forumowe złote rączki zaraz udzielą wskazówek...

goch, dzięki wielkie.
Prosiłbym Cię jeszcze o info jak zdemontować tapicerkę drzwi tylnych? Nie chciałbym czegoś pourywać...
Pozdrawiam.
- Rafał

Wyciągasz gumową wkładkę z wnęki podłokietnika, tam są 2 śruby - odkręcasz je. Dookoła drzwi (z boków i na dole) masz śruby na krzyżaka - odkręcasz. Pod klamką jest zaślepka + śruba. Odkręcasz. Wyciągasz wkładkę z podłokietnika (ta z przyciskiem do podnoszenia szyb) i ukazują się 2 duże śruby mocujące tapicerkę do drzwi. Odkręcasz. Teraz delikatnie od dołu zaczynasz odciągać tapicerkę i wypinać zatrzaski. Jak wypniesz komplet zatrzasków to wystarczy pociągnąć całą tapicerkę do góry i wyskoczy z szyny przy szybie. Pozostaje teraz odpiąć linkę od klamki do otwierania drzwi, wyjąć głośniczek wysokotonowy wraz z kablem i odpiąć sterowanie podnoszeniem szyb - i voila, tapicerka zdjęta.
Potem masz blachę, do której mocowana jest m.in. prowadnica szyby. Teraz będzie najtrudniejszy element roboty. Na 1/3 wysokości od góry patrząc będziesz miał mniej więcej na środku tej blachy duży otwór, zasłonięty gumą. Zdejmij tą gumę i podepnij podnośnik szyby do kabla. Opuszczaj szybę do momentu, gdy nie zobaczysz jej krawędzi z charakterystycznym otworkiem i zatrzaskiem. Teraz delikatnie popychaj ten zatrzask w kierunku NA ZEWNĄTRZ auta, a druga osoba musi podciągnąć szybę do góry. Uważaj - łatwo ten zatrzask ułamać, jak za mocno będziesz naciskał i wtedy jest trochę rzeźby, żeby to naprawić.
Po podniesieniu szyby przyklej ją taśmą do ramki drzwi, żeby nie opadła w najmniej oczekiwanym momencie i zdemontuj całą blachę (jest chyba 10 śrub dookoła, na klucz 10-kę). Po jej odchyleniu delikatnie ciągnij w kierunku przodu auta - żeby wyczepić plastik z okolicy zamka. I to praktycznie tyle.

To trzeba demontować tą blachę aby naprawić tę usterkę z uszczelką ?

Dzięki Tomek za pomoc. Mam nadzieję, że się z tym uporam.
Czy tapicerkę drzwi przednich demontuje się w podobny sposób? Pytam, bo muszę zdjąć maskownicę głośnika, a też nie wiem jak...
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót