Włoska piękność-Cagiva Mito 125

alfist

Użytkownik
Auto
Giulia Q , GT3.2 Q2
Moim zdaniem jeden z najładniejszych motocykli, pojemnośc 125cm3 -wystarczy prawo jazdy B, moc 34 KM (odblokowany).

https://www.youtube.com/watch?v=t5VaLpt1b50

"Panie- to diabeł, wścieklizna"- mówił sprzedający, rzeczywiście powyżej 8000obr/min do 13000obr/min motocykl rwie do przodu jak wściekły, cały motocykl sprawia wrażenie, jakby dopiero co zjechał z toru- charakterystyka silnika (na wolnych obrotach trochę mało siły), półleżąca pozycja z wysoko umieszczonymi kolanami- można się do niej na szczęście przyzwyczaić. Podobnie jak rasowe auto wyścigowe, nie jest to wygodny pojazd na dalekie wyjazdy, ale frajda z jazdy czymś takim jest duża.
386.jpg

379.jpg

Ostatnia edycja:
Przepraszam za szczerość ale dla mnie okropieństwo.A fuj.

Przypomina mi się taka mojego kolegi. Wyglądał na niej, jak żagiel na łódce:) Gość miał 190 cm i ważył jakieś 110 kg. Szybko zmienił na CBR 400, która też nie grzeszyła wielkością. Tylko to były czasu, gdy taki motor kosztował majątek. Ile teraz trzeba wyłożyć na dobry stan? Oczywiści nie pytam o Twój przypadek ale pewnie się znasz:)

Szczerze mówiąc to mi też się nie podoba. Wygląda jak zwykły ścigacz tylko, że nie jedzie jak ścigacz :)
Ale rozumiem, że frajda z jazdy jest także szacun.

Gusta są naprawdę różne, -odkąd tu przeczytałem że pierwsze Audi TT jest ładniejsze niż Brera i GT , nic mnie już nie zaskoczy :)

A skąd, jaka tam ironia- poważnie:) ,
http://www.forum.alfaholicy.org/przedsionek_alfisty/153571-black_tt_dominik.html
taki ktoś ma gust a o gustach jak wiadomo się nie dyskutuje, takie są -podobnie jak orientacja seksualna nam dane i nie sposób tego zmienić , każdy ma do tego prawo i nie należy nikogo za coś takiego krytykować. Mnie tylko trochę dziwi że uczestnicy takiego forum takie gusta mają.

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Szczerze mówiąc to mi też się nie podoba. Wygląda jak zwykły ścigacz tylko, że nie jedzie jak ścigacz :)
Ale rozumiem, że frajda z jazdy jest także szacun.
A powiedz no szczerze, jechałeś nią może kiedyś szybko? Bo rasowe ścigacze to i są takie , co mają 50cm3, a Mito to taka najszybsza 125 cm3 na asfalt jest, przyśpiesza mniej więcej tak jak [notranslate]Alfa[/notranslate] GTA, więc czy ona nie jedzie jak ścigacz...
719.jpg

Ostatnia edycja:
Moje Marzenie z gowniarskich lat :)
Pomyślę o czymś takim w. Najbliższych czasach, Mito jest piękne i szybkie.

Jaki V-max masz na tym?

Generalnie z 125ccm3 jest najszybsza :)

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Najszybciej jechałem 150 km/h, ale wtedy jeszcze przełożenie było za małe, stary filtr powietrza i łańcuch, źle wyregulowany gaźnik. Jak będzie okazja to sprawdzę ile się da.

Najszybciej jechałem 150 km/h, ale wtedy jeszcze przełożenie było za małe, stary filtr powietrza i łańcuch, źle wyregulowany gaźnik. Jak będzie okazja to sprawdzę ile się da.

tylko się nie zabij...

Takie Mito może pod 200kmh śmigać :)

No 170-180 km/h, powinno dawać radę, po poprawkach tuningowych i dobraniu odpowiedniego przełożenia idzie 190. Sama szybkość to nie wszystko, ten motor fajnie przyśpiesza, ma rasowy dźwięk silnika (oprócz biegu jałowego), niewielkie rozpiętości między biegami w 6 biegowej skrzyni, przyśpieszanie sprawia dużą frajdę.

Takie Mito może pod 200kmh śmigać :)

No 170-180 km/h, powinno dawać radę, po poprawkach tuningowych i dobraniu odpowiedniego przełożenia idzie 190. Sama szybkość to nie wszystko, ten motor fajnie przyśpiesza, ma rasowy dźwięk silnika (oprócz biegu jałowego), niewielkie rozpiętości między biegami w 6 biegowej skrzyni, przyśpieszanie sprawia dużą frajdę.
One nie miały przypadkiem 7b te starsze?

Można kupić "normalny" motocykl, tylko trzeba mieć stosowne prawo jazdy :) ,a taką Cagivą można jeździć na kategorię B. Ponadto masa Mito to coś lekko ponad 120 kg, łatwo go utrzymać i przemieszczać. Moja jest rocznik 2004 posiada 6 biegów, wcześniejsze wersje (chyba przed 2000r) miały 7 biegów. Mam zapasowy silnik 7-biegowy, z tego co sprawdzałem rozpiętości między biegami są bardzo podobne. Ten zapasowy silnik zamierzam nieco tuningować, choć przy wysileniu rzędu 270 KM z litra pojemności nie jest to łatwe i każdy dodatkowo wyciągnięty "koń" kosztuje niemało. Zakupiłem już do niego większy gaźnik- Mikuni 35 mm (teraz Dellorto 28mm), króciec do niego, cylinder w wersji bardziej wysilonej, starszy tłumik bez wkładki katalitycznej, oraz głowicę do płaskiej wersji tłoka z jednym pierścieniem (zmniejszenie ilości pierścieni z 2 do 1 daje około 1 KM). Będę jeszcze chciał zmodyfikować wał- zaślepić otwory odciążające i zmniejszyć objętość szkodliwą skrzyni korbowej. Zwiększę też nieco stopień sprężania, cieńszymi podkładkami pod cylinder, mam nadzieję uzyskać kilka koni więcej, kosztem trwałości oczywiście, ale wielkich przebiegów nim nie będę robił.

A np kit z polini na 160cc Cię nie interesuje?

Jaki dolewasz olej do wachy? Proponowałbym Castrol sport - najlepiej się łączy z paliwem, sprawdzałem to kilkukrotnie

Jakieś przeróbki z zaworem wydechowym będziesz kombinował?

Używam Motul 800, podobno trochę lepszy. Niestety kit Polini 160 niewiele daje, moc jest tylko minimalnie wyższa niż w serii, osiąga niższe obroty niż seria, za to wskutek większego ciężaru tłoka układ korbowy nie jest właściwie wyrównoważony , efektem jest awaria łożyska stopy korbowodu, często już po przebiegu rzędu 1000 km. Lepsze efekty można uzyskać właściwie przerabiając oryginalny silnik 125 cm3,- maszyny wyścigowe osiągały nawet 35 KM na kole (na wale ok. 42 KM), ale taki silnik wymagał paliwa 120 oktanów i wytrzymywał tylko jeden sezon. Mnie wystarczą 3-4 konie więcej.
Co do tuningu, to konstruuję także inną puszkę filtra powietrza o zwiększonej objętości, wykonana będzie z włókna szklanego i żywicy.
Co do wydechu, to kupiłem używany tłumik do wcześniejszych wersji bez katalizatora- powinno być trochę lepiej. Lepszym rozwiązaniem byłby Jolly Moto, ale to koszt rzędu 1300zł.
KaaC, a co miałeś na myśli pisząc o przeróbkach zaworu wydechowego? Zmianę modułu sterującego, by otwierał się przy innych obrotach? -U mnie nie ma takiej potrzeby, nie zauważyłem żadnej "dziury" przy wkręcaniu się w obroty.

Ostatnia edycja:
O tak nie ma nic lepszego niż 125 w dwusuwie. Cagiva - bomba, unikalny design, amortyzator skrętu, czy to wersja z 7-mio biegową skrzynią ?

Co do muła z niższych obrotów to typowe dla dwusuwa, minimalizować ma to właśnie zawór wydechowy który jest na niższych obrotach zamknięty i zmniejsza sie powierzchnia okien wydechowych, a na wyższych zostaje otwarty i jest większy power :) Jeszcze ma na to wpływ zawór membranowy tzw. membrana. Tutaj grubość listków i z jakiego materiału zostały wykonane też ma znaczenie. Jeżeli będą zużyte to też może występować tendencja do mulenia, bo zadaniem tej membrany jest przepuszczanie dawki mieszanki w jednym kierunku. wystarczy że jeden listek nie będzie dolegał do korpusu membrany i już niezłe jaja mogą sie dziać. Niestety w 2T występuje zjawisko cofania mieszanki. W starszych konstrukcjach gdzie nie ma membrany widać to wyraźnie. No i jeszcze gaźnik, dawka paliwa, dysza w rozpylaczu, ustawienie kąta wyprzedzenia zapłonu, nieszczelności na łączeniu gaźnik-cylinder. A i przede wszystkim w 2T podstawa to układ wydechowy, tłumik :) Temat rzeka

Wiem co piszę, bo modzę przy Simsonie. Aktualnie stanąłem na pojemności 105cm3 :)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót